Turnul bisericii fortificate din Saschiz, construit în secolul al XV-lea, despre care se spune că a fost model pentru actualul Turn cu Ceas din Cetatea Medievală Sighişoara, va putea fi vizitat de către turişti la finalizarea lucrărilor de restaurare, preconizată în luna mai.
„Povestea a început în 2005, a fost un proiect al Ministerului Culturii de restaurare a bisericii, care este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Ministerul Culturii a început fnanţarea şi s-a dorit restaurarea bisericii şi a turnului. Biserica a fost cumva finalizată în 2009, dar având în vedere că ne-a lovit criza, s-a renunţat la finanţarea turnului, care era destul de şubred. Am căutat fonduri pe la diverse instituţii şi am reuşit să accesăm fonduri europene. Valoarea totală a lucrărilor de restaurare a turnului se ridică la 600.000 euro, iar valoarea pe hârtie este undeva la 520.000 euro. Stadiul lucrărilor este la 90% şi sper ca în luna mai să terminăm şi cu recepţia lucrării”, a declarat, pentru AGERPRES, curatorul Parohiei Evanghelice din Saschiz, Johann Schaaser.
Potrivit curatorului, turnul a fost reabilitat complet, începând cu stabilizarea structurii prin legarea pereţilor, care aveau fisuri care datau de circa 150 de ani, până la scara interioară din stejar, care a fost înlocuită.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FOTO
„Toată lumea a crezut că turnul nostru va crăpa cu totul, dar era o crăpătură de suprafaţă, fiindcă zidurile au 2,5 metri lăţime. Crăpătura părea mare, dar era doar de suprafaţă. S-au construit etaje noi, s-a construit o nouă scară, acoperişul a fost complet restaurat, ţigla a fost schimbată precum şi tabla care era destul de deteriorată. În plus, a fost introdusă electricitatea. Din păcate, în proiectul pe fondurile europene nu au fost incluse detaliile tehnice, din diferite motive. Ne-am dat seama că de fapt proiectanţii au uitat, nu a fost inclusă statueta ‘Bogdan’, clopotele nu au fost incluse, ceasul nu a fost inclus şi nici picturile. Consiliul Local Saschiz ne-a ajutat să restaurăm două picturi. La ceas şi pentru ‘Bogdan’ am primit o donaţie din partea unei firme germane din localitate, statueta va primi cizme noi. Ceasul care a fost introdus în turn în 1818 are multe pinioane uzate, partea tehnică e afectată şi e destul de costisitor, aşa că mai căutăm fonduri”, a precizat Johann Schaaser.
Curatorul parohiei a subliniat că majoritatea statuetelor din tunurile sau din bisericile săseşti poartă nume româneşti, „Bogdan” sau „Mişu”, dar nu se ştie de ce, şi cert este că la Saschiz, atunci când ceasul din turn era funcţional, „Bogdan” bătea gongul din sfert în sfert de oră.
„Construcţia turnului a început undeva după anul 1400, dar era mult mai mic, apoi s-a tot înălţat, a avut mai multe intervenţii de-a lungul istoriei, ultima a fost în 1832, aşa cum se vede pe acoperiş. În 1795 a avut loc un incendiu mare în Saschiz, care a ars tot satul, în 30 de ani oamenii au fost nevoiţi să îşi reconstruiască casele şi, ulterior, au pus un acoperiş nou pe turn, de aceea apare anul 1832. După actuala restaurare, după luna mai, după recepţie, turnul va fi vizitabil pentru turişti”, a arătat Schaaser.
Curatorul Parohiei Evanghelice din Saschiz susţine că, pentru restaurarea întregului ansamblu, biserică-turn, ambele parte a patrimoniului UNESCO, a fost nevoie de demersuri care au durat aproape 15 ani, atât pe fondul crizei economice din 2009, dar şi din cauza birocraţiei excesive în atragerea fondurilor europene.
„Birocraţia e ceea ce ne opreşte din absolut orice lucrare, termenele împinse la nesfârşit, până să te apuci să construieşti îţi vine să laşi totul baltă, să nu mai faci nimic. În plus, firmele nu mai vin la licitaţie, s-a prezentat o singură firmă pe care am rugat-o noi să vină şi totul din cauza birocraţiei. În cele din urmă, a venit. În caietul de sarcini s-a cerut să se facă dovada că a restaurat cel puţin un obiectiv, au depus dovada a 13 lucrări pe care le-a mai făcut. Cei de la ADR Centru au considerat că 5 dintre acele lucrări nu au avut documentaţia complet depusă şi pentru asta ne-au penalizat pe noi cu 5% din valoarea proiectului. O sumă pe care noi nu am prevăzut-o de la început. Am primit acest răspuns după 8 luni după ce am început lucrarea, că nu era conformă oferta. Am fost taxaţi pentru că firma a depus 13 dovezi, în loc de una cât a fost solicitată, iar beneficiarul, adică noi, am fost penalizaţi”, a afirmat Johann Schaaser.
Comuna Saschiz a fost menţionată documentar pentru prima oară în perioada 1305-1310, iar în anul 1419 figura ca oraş cu mai multe bresle, dintre care cele mai vestite erau cele ale cizmarilor, tâmplarilor, olarilor şi zugravilor.
Pe lângă Biserica Evanghelică „Sfântul Ştefan” şi Turnul cu Ceas, construite în secolul al XV-lea, în comuna Saschiz există şi o Cetate Ţărănească ridicată în secolul al XIV-lea, aflată, de asemenea, în restaurare, precum şi zeci de alte clădiri de patrimoniu.
Construcţia Bisericii „Sfântul Ştefan” din Saschiz a început în anul 1493, pe locul unei bazilici romane, şi este construită în stil gotic. Turnul de apărare are un aspect masiv şi are prevăzute niveluri cu guri de tragere, fiind construit la o distanţă de circa 10 metri de sacristie.
Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FOTO
Fortificaţia săsească a fost construită între secolele al XIV-lea şi al XV-lea, cu ziduri înalte până la 9 metri, din care se mai păstrează doar o parte.
Patrimoniul UNESCO în judeţul Mureş include, pe lângă situl săsesc cu biserica fortificată din Saschiz, şi Centrul istoric Sighişoara, construit în secolele XIII-XIV. AGERPRES