secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale aleUngariei, Árpád János Potápi, miercuri, la Băile Tuşnad, la deschiderea celei de-a 32-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos).
“Este timpul pentru pace, pentru maghiari nu există altă alternativă, indiferent că trăim în Ungaria, în Bazinul Carpatic sau oriunde în lume”, a spus politicianul ungar.
În legătură cu războiul dintre Ucraina şi Rusia, Árpád János Potápi a subliniat importanţa supravieţuirii fizice a comunităţii maghiare din Ucraina Subcarpatică.
În 2023 avem de-a face cu aceleaşi evenimente care au avut loc şi după cel de-al Doilea Război Mondial sau în timpul războiului din Iugoslavia, a relatat secretarul de stat. Zeci de mii de maghiari au fost nevoiţi să îşi părăsească patria şi să trăiască în exil în Ungaria sau în alte părţi ale lumii.
“Nu au nicio altă vină, decât acela că sunt maghiari”, a spus Potápi. Politicianul ungar a insistat că este nevoie de o încetare cât mai rapidă a focului, şi de pace.
Árpád János Potápi a spus că cel mai important rezultat din ultimii 12-13 ani este acela că s-a reuşit consolidarea sentimentului apartenenţei naţionale. Datorită eforturilor din perioada trecută, acum putem vorbi despre un Bazin Carpatic unitar, atât în domeniul culturii, cât şi în cel al educaţiei şi sportului.
Oficialul ungar a subliniat că Tusványos nu reprezintă doar un for public-politic, ci şi un eveniment cultural extrem de important în viaţa Transilvaniei şi a Bazinului Carpatic. Nu există nicio persoană semnificativă care să nu fi vizitat sau care să nu viziteze, cândva în viitor, evenimentul de la Băile Tuşnad. Aici pot participa la întâlniri şi discuţii care adesea au un răsunet şi în politicile Guvernului Ungariei. Aşa a fost în ultimii 32 de ani, şi se speră că aşa va fi şi în viitor.
Zsolt Németh, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta şi fondatorul universităţii de vară, a vorbit despre faptul că Tusványos este, încă din 1990 încoace, o insulă a păcii. Încă de atunci există nişte valori de bază de care sunt mândri şi la care nu vor să renunţe, iar atunci când vin aici, parcă se şi întorc puţin în 1989-1990. Euforia şi libertatea pe care le-au experimentat atunci au fost o experienţă definitorie a vieţii lor, iar aici au ocazia, an de an, să le experimenteze din nou, a spus politicianul maghiar.
Németh a vorbit şi despre faptul că generaţia lor nu a mai fost, niciodată, atât de aproape de război, ca prin ceea ce trăiesc acum. În această situaţie, Ungaria a ales calea “diplomaţiei păcii”, a declarat oficialul.
Nu cred într-o soluţie militară a războiului, nu pot crede că acest război are o soluţie militară, a afirmat Zsolt Németh. Acesta este motivul pentru care Ungaria a luat poziţia că doreşte să rămână în afara acestui război, însă trebuie să aibă grijă să nu ajungă, sub nicio formă, pe partea celor învinşi.
Este importantă condamnarea agresiunii ruşilor, cu fiecare ocazie şi cât mai clar posibil, respectiv susţinerea dreptului Ucrainei la autoapărare, a mai spus politicianul maghiar.
Preşedintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului de la Budapesta a vorbit şi despre faptul că viaţa de zi cu zi are loc într-un fel de război al întregii naţiuni, însă este important să depunem eforturi pentru a exista un acord şi un consens asupra celor mai importante chestiuni.
“Facem parte şi dintr-un război cultural, sunt puse sub semnul întrebării valori fundamentale precum viaţa umană, trecutul, istoria şi rolurile de gen”, a constatat Zsolt Németh. În acest sens, politicianul a identificat autoapărarea culturală drept singurul instrument pentru care Ungaria îşi caută aliaţi.
Tibor T. Toró, vicepreşedintele Alianţei Maghiare din Transilvania (AMT), a subliniat că Tusványos este, întotdeauna, mai mult decât o universitate de vară şi mai mult decât un festival.
Tusványos transmite în fiecare an un mesaj; anul acesta transmite mesajul că este timpul pentru pace, a subliniat politicianul maghiar.
Tibor T. Toró a adăugat: toate acestea, în vremuri în care dialogul este deseori înlocuit de dialoguri politice paralele, şi când pare că interesele de partid sunt mai presus de interesul naţional.
În vremuri în care “cartea maghiară” încă mai poate fi folosită drept un as din mânecă, iar “prin suscitarea instinctelor tribale”, toate politicile utile şi valoroase pot fi puse în paranteză.
În această situaţie, ei transmit mesajul că ei cred în timpul pentru pace. Politicianul maghiar a vorbit şi despre faptul că se pune accentul pe cooperare şi pe a fi uniţi, iar Tusványos este un bun prilej pentru a reconfirma acest lucru.
Zsolt Butyka, primarul oraşului Băile Tuşnad, a subliniat că ediţia de anul acesta este una dintre cele mai frumoase şi mai bine organizate ediţii. Este pentru prima oară când oraşul participă la implementarea programelor în calitate de co-organizator, a spus Butyka.
În cadrul celei de-a 32-a ediţii a Universităţii de Vară de la Tuşnad (Tusványos) participanţii sunt aşteptaţi la aproximativ 500 de evenimente.
Sursa: MTI