Candidaţii UDMR au câştigat majoritatea primăriilor din Harghita, a mandatelor de consilier judeţean şi local şi preşedinţia Consiliului Judeţean, dar şi cele mai multe voturi pentru Parlamentul European, arată datele din procesele-verbale finale ale alegerilor din 9 iunie, făcute publice, joi seara, de Biroul Electoral Judeţean (BEJ).
Potrivit sursei citate, candidaţii UDMR au câştigat 48 din cele 67 de primării din Harghita, în vreme ce reprezentanţii PSD au câştigat şase primării, cei ai Alianţei Maghiare din Transilvania şi-au adjudecat victoria în trei localităţi, PNL a câştigat două dintre primării iar Forţa Civică Maghiară o primărie.
De asemenea, şapte candidaţi independenţi au câştigat alegerile locale pentru funcţia de primar.
UDMR a obţinut cele mai multe voturi, 94.125, din totalul de 130.226 valabil exprimate, şi la scrutinul pentru alegerea consilierilor locali.
Potrivit procesului-verbal final al BEJ, candidaţii UDMR şi-au adjudecat 631 de locuri de consilieri locali, din totalul de 835 existente în judeţ, mai multe decât în urmă cu patru ani, când câştigaseră 570 de mandate.
La distanţă mare se situează Alianţa Maghiară din Transilvania, care are 78 de consilieri, mai puţini ca la alegerile precedente, în vreme ce PSD a câştigat 48 de mandate, iar PNL va avea 28 de consilieri.
Totodată, Alianţa pentru Unirea Românilor va avea şapte consilieri în localităţile judeţului, la fel la ca şi Forţa Civică Maghiară, în vreme ce Partidul SOS România va avea şase consilieri, Partidul Mişcarea Populară – 5, Partidul Pentru Odorheiu Secuiesc – 3, USR – 2 consilieri, iar câte un consilier vor avea Alianţa Electorală PSD-PNL, Partidul România Mare, Partidul Phralipe al Romilor, Asociaţia Partida Romilor „Pro Europa”, Partidul Alianţa Renaşterea Naţională şi Partidul Oamenilor Liberi.
Rezultatele finale arată că au câştigat mandate de consilieri locali şi 14 candidaţi independenţi.
La Consiliul Judeţean, UDMR a obţinut 24 mandate, cu patru în plus faţă de acum patru ani, candidaţii Uniunii fiind votaţi de 95.650 de alegători din cei 128.052 care au avut voturi valabil exprimate.
Din Consiliul Judeţean Harghita mai fac parte câte doi reprezentanţi ai PSD, PNL şi Alianţei Maghiare din Transilvania.
UDMR a câştigat şi conducerea Consiliului Judeţean Harghita, actualul vicepreşedinte Bíró Barna Botond urmând să ocupe fotoliul de preşedinte, după ce a primit 103.101 voturi, din totalul de 129.952 valabil exprimate.
Şi candidaţii UDMR pentru Parlamentul European au primit cele mai multe voturi în Harghita la scrutinul de duminică.
Rezultatele oficiale arată că lista Uniunii pentru PE a fost votată de 111.941 de persoane, din totalul de 132.131 voturi valabil exprimate.
Prezenţa la vot a fost în Harghita de 50,99%, după cum arată datele de pe site-ul roaep.ro, alegătorii venind în număr mare la urne chiar şi în cele 31 de localităţi din judeţ unde s-a înscris în cursa electorală un singur candidat pentru fotoliul de primar. AGERPRES