Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) a strâns peste 231 de mii de semnături în vederea susţinerii Iniţiativei Cetăţeneşti Europene pentru protecţia minorităţilor naţionale Minority SafePack – a anunţat vineri Hunor Kelemen, preşedintele Uniunii, în cadrul şedinţei Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), considerat miniparlamentul UDMR-ului.
Hunor Kelemen a reamintit că UDMR şi-a trasat ca obiectiv adunarea a 250 de mii de semnături şi va atinge acest obiectiv, deoarece consideră în continuare că păstrarea pe ordinea de zi şi promovarea în cadrul Uniunii Europene a cauzei minorităţilor naţionale autohtone este una dintre sarcinile sale. “Dacă UE doreşte să-şi păstreze diversitatea, va trebui să ia o decizie în vederea protejării minorităţilor autohtone” – a declarat el. A mai spus, că deşi ar fi posibil ca un milion de semnături de susţinere să fie strânse din ţările membre ale UE până în luna aprilie, problema minorităţilor naţionale va fi dezbătută probabil doar de Comisia Europeană ce va fi constituită în urma alegerilor din 2019 pentru Parlamentul European.
Loránt Vincze, preşedintele Uniunii Federative a Naţionalităţilor Europene (FUEN), ivitat la şedinta CRU, a mulţumit UDMR-ului pentru strângerea semnăturilor. A spus că metodele campaniei ardelene de strângere a semnăturilor au fost implementate şi în cadrul celorlalte organizaţii membre ale FUEN; iar în prezent, specialişti ai UDMR-ului organizează activitatea din Croaţia până în ţările Baltice şi din Tirolul de Sud până în Danemarca.
A adăugat: faptul că Transilvania va furniza un sfert din aceste semnături, va confirma rolul de iniţiator al UDMR-ului şi va reprezenta un sprijin solid pentru Uniune în cadrul organizatiei europene a minorităţilor naţionale, fiindcă va transmite mesajul că minoritatea maghiară din Transilvania este o comunitate numeroasă, puternică şi determinată.
Conform expunerii prezentate de Loránt Vincze, în primele două luni şi jumătate ale campaniei au fost strânse în total 360 de mii de semnături. A considerat că, în acest ritm, în cele patru luni care au mai rămas se va putea atinge obiectivul propus de 1,1 milioane de semnături. El şi-a exprimat speranţa că până la sfârşitul campaniei vor fi strânse semnături în număr mare şi din Ungaria, totodată a considerat deosebit de importantă susţinerea iniţiativei cetăţeneşti de către autorităţile statului german.
A remarcat însă că există şi state membre ale Uniunii Europene unde cetăţenii care aparţin minorităţilor naţionale se tem de represalii şi nu au curajul să semneze iniţiativa. A dat ca exemplu negativ Grecia, dar a amintit şi împotrivirea României.
“România a intentat un nou proces împotriva Comisiei Europene şi a iniţiativei, iar săptămâna trecută a cerut la Bruxelles interzicerea consfătuirii regionale a FUEN-ului. În plus repetă necontenit că protecţia minorităţilor naţionale nu trebuie sprijinită nicidecum de către Uniunea Europeană” – a declarat preşedintele FUEN.
Referindu-se la acest subiect, Csaba Sógor, europarlamentar UDMR a lansat iniţiativa ca România – care se consideră un exemplu pozitiv în privinţa protecţiei minorităţilor naţionale – să stabilească protecţia minorităţilor naţionale ca o prioritate a Preşedinţiei României la Consiliul UE, care va avea loc în primul semestru al anului 2019.
MTI
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.