UDMR şi-a desemnat, luni, în şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Uniunii (CRU), candidaţii pentru alegerile parlamentare din acest an, iar fostul deputat şi secretar de stat pentru minorităţi Marko Attila va avea un loc eligibil pe lista din judeţul Mureş.
„Pentru alegerile parlamentare, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, în primul rând am decis despre mandatul de deputat care revine diasporei interne, comunităţilor maghiare din acele judeţe care n-au reprezentare parlamentară. În 2016, UDMR a luat decizia prin care asigurăm un loc eligibil într-un alt judeţ pentru aceste comunităţi. În anul acesta am asigurat un loc în judeţul Mureş, locul trei va fi candidatul diasporei interne, şi competiţia internă a fost câştigată de Marko Attila, cu 15 voturi. Am avut o decizie destul de dificilă, pentru că toţi candidaţii care s-au prezentat pentru această competiţie internă sunt candidaţi buni, sunt candidaţi eficienţi”, a declarat, după şedinţa CRU, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Csoma Botond.
El a mai spus că celelalte două formaţiuni maghiare din România, Alianţa Maghiară din Transilvania şi Forţa Civică Maghiară, vor primi fiecare câte un loc eligibil pe listele UDMR.
„În cursul acestui an am avut un acord cu celelalte două partide maghiare, această înţelegere există şi acum şi, în condiţiile acestui acord, judeţul Harghita, locul 5 la Camera Deputaţilor, şi judeţul Covasna, locul 3 la Camera Deputaţilor, le vom asigura câte un loc eligibil pentru reprezentanţii acestor două partide”, a mai spus Csoma Botond.
Fost membru al comisiei Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), el a fost condamnat în anul 2014, împreună cu ceilalţi membri ai comisiei, la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul în care s-a hotărât restituirea Colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe.
Marko Attila s-a întors în primăvara anului trecut în ţară, după o perioadă de peste 8 ani în care a fost plecat în Ungaria, după ce a fost pus sub acuzare de DNA. în baza principiului răspunderii colective, în alte cinci dosare de restituire şi despăgubiri.
În aprilie 2023, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat, printr-o sentinţă definitivă, în ultimul dosar, în care fusese condamnat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti la o pedeapsă cumulativă de cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.
Acesta a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă pe 8 mai 2023 la Sfântu Gheorghe, că în trei dintre cele cinci dosare în care a fost inculpat de DNA a fost achitat, iar alte două au fost clasate.
„Opt ani şi jumătate sunt ceva ani pierduţi, pe care, bineînţeles, nimeni nu-i va plăti niciodată, dar nici nu ţin să îmi plătească cineva anii ăştia, pentru că n-are rost să mă mai cert cu nimeni. Au fost în total cinci cazuri, cinci cauze din dosare celebre de restituiri, de despăgubiri de ANRP, celebrele cazuri Bica, de exemplu, dacă vă aduceţi aminte sau cazul Horia Georgescu. Foarte important este, însă, faptul că am fost achitat în toate aceste cazuri şi achitat nu pentru că nu aş fi comis vreo faptă penală, ci pentru că nu a existat fapta în sine”, a declarat Marko Attila. AGERPRES