Înainte cu mai puțin de șase luni de alegerile prezidențiale, România este într-o situație curioasă, deoarece nu se cunosc candidații pentru funcția de președinte. Cu o singură excepție – Cristian Diaconescu, de la Partidul Mișcarea Populară, anunțat în această lună drept candidat. Nici la UDMR nu s-au limpezit mai mult apele după ultima ședință a Consiliului Reprezentaților Unionali (CRU), ședință desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, la Tîrgu-Mureș.
CRU cu suspans
Sâmbătă, 21 iunie, la Tîrgu-Mureș a avut loc întâlnirea Consiliului Reprezentaților Unionali convocată pentru ca președintele UDMR, Kelemen Hunor, să își prezinte raportul politic și pentru a fi analizate rezultatele alegerilor europarlamentare. Un alt punct de pe ordinea de zi a vizat completarea componenței Comisiei de Supraveghere a Statutului Uniunii.
Bineînțeles, cea mai fierbinte întrebare la care cei prezenți – participanți și jurnaliști – au așteptat răspuns se referă la candidatul UDMR pentru alegerile prezidențiale, dacă va fi cazul, și cum vor aborda liderii uniunii scrutinul de la sfârșitul anului.
Candidat în așteptare
Până acum, UDMR a avut candidat la fiecare scrutin pentru funcția de președinte al României. Acum nu e clar dacă uniunea va avea propriul candidat cel puțin în primul tur, pentru ca în cel de-al doilea să își negocieze voturile cu unul dintre cei doi candidați mai bine poziționați. Și asta pentru că președintele UDMR le-a dat temă de casă colegilor săi de partid din organizațiile teritoriale ca până în iulie să hotărască dacă uniunea e musai sau nu să aibă propriul candidat.
„Ca să nominalizăm candidat la președinție azi nu suntem în situația să luăm o decizie, dar cel puțin la sfârșitul lunii iulie să luăm o decizie, până la 30 august ca să putem colecta 200.000 de semnături pentru a fi depuse la termen. Azi nu trebuie luată o decizie, nu e țelul nostru azi și nu s-a discutat în organizațiile județene, dar înainte de pauza din august să putem avea consultări și să luăm o decizie până cel târziu la sfârșitul lui august (…) Ar fi rău să nu existe opțiuni pentru maghiarii din Transilvania din primul tur. Ar părea o situație că am sta ca mireasa tânără și frumoasă și am aștepta pețitorii. Nu merită să creăm o situație ca alegătorii maghiari să ia decizia de a sta acasă sau să voteze un candidat român”, a spus Kelemen.
Și totuși…
Ar fi o situație inedită ca UDMR să nu își desemneze candidat, de aceea probabil că acest lucru nu se va întâmpla, iar uniunea va anunța la sfârșitul lunii august numele celui care va intra în cursa prezidențială. Probabil o persoană cu notorietate în comunitatea maghiară pentru că și UDMR va avea de remontat handicapul anunțării atât de târziu a candidatului.
Alt scenariu care ne vine în minte se referă la susținerea de către UDMR a unuia dintre candidații care se vor duela pentru fotoliul de președinte al României. Iar decizia de sprijin o vedem îndreptată spre primii doi cei mai bine poziționați candidați. Adică, după cum vedem noi evoluând lucrurile, fie spre nominalizatul PNL + PD-L, și cel mai probabil acesta va fi primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, respectiv spre candidatul stângii care e posibil să fie liderul PSD, social-democratul Victor Ponta.
Mai ales că liderul Kelemen Hunor a spus că îl susține pe Ponta, dar la CRU a evitat un răspuns atât de tranșant.
Susținerea pentru Iohannis, din partea UDMR ar putea veni din motive precum: afilierea la aceeași familie politică europeană, la populari (Partidul Popular European pentru simandicoși) – pe care au votat-o și liberalii, ieșind din ALDE – Iohannis este minoritar, ardelean și a dovedit că s-a descurcat ca primar. În plus, edilul Sibiului are carismă, iar electoratul maghiar a fost mai întotdeauna împotriva candidaților socialiști, prin asocierea acestora cu simbolistica a ceea ce a însemnat comunismul de dinainte de 1989 și reprezentanții acestuia.
Sprijinul pentru Ponta…
…ar putea fi argumentat prin faptul că UDMR și PSD guvernează împreună alături de conservatori și UNPR-iști. Ponta, cu sprijinul minorităților și coagulând stânga ar putea ieși din primul tur învingător și atunci UDMR și-ar putea negocia altfel procentele.
Bineînțeles, oficial, o asemenea susținere va îmbrăca o cu totul altă formă, și anume UDMR va susține candidatul cel mai dispus să promoveze pachetul de doleanțe al comunității maghiare. Iar până acum președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, s-a exprimat destul de clar, chiar săptămâna trecută spunând că este pentru autonomia locală şi împotriva regionalizării pe criterii etnice, în timp ce Victor Ponta s-a cam ferit de declarații tranșante. Iar autonomia pe criterii etnice a rămas și în prezent unul din punctele de pe agenda uniunii, cu toate aspectele derivate de aici.
Concluzia
Cu toate că am dezvoltat acest scenariu rămânem însă la opinia că UDMR va avea propriul candidat, la fel ca și la ultimele scrutine pentru desemnarea președintelui României. În 2009, vă reamintim că din partea Uniunii a intrat în bătălia electorală prezidențială Kelemen Hunor, actualul lider al formațiunii lalelei.
Ligia VORO