În sala Ansamblului Artistic Mureșul, Adunarea Generală a UDMR Mureș și-a ales noul președinte, în persoana lui Brassai Zsombor, după mai multe mandate succesive ale lui Kelemen Atilla. Astfel, UDMR încheie perioada de reorganizare generală, începută la Tîrgu-Mureș, unde un alt veteran UDMR Benedek Istvan a fost înlocuit cu mai tânărul Peti Andras. Cu această ocazie, Brassai, deși încă nu și-a format echipa executivă de conducere, a anunțat care sunt prioritățile mandatului său și chiar a dat semnalul pentru începerea campaniei electorale: „Încă nu am decis cine va alcătui echipa mea de conducere. După Paște ne vom aduna și alcătuim președinția executivă, însă până atunci nu vă pot spune cine face parte din noua echipă. Prioritatea noastră este foarte clară: alegerile din 2016. De fapt de astăzi am început campania electorală. Noi chiar vrem să câștigăm la Tîrgu-Mureș, vrem să recâștigăm președinția Consiliului Județean și să întărim forța politică a UDMR. Acesta este scopul nostru foarte clar. Avem premise bune, pentru că avem o organizație puternică. Am avut la începutul anului reorganizări în organizațiilor locale. De fapt nu există localitate în județul Mureș unde sunt maghiari și să nu avem organizație. În total avem 218 organizații. Numai în aceste luni am mobilizat mai bine de 6.000 de oameni, care sunt activiști UDMR, deci avem o organizație puternică și cred că ne putem atinge ținta”.
Principala provocare pentru UDMR va rămâne însă municipiul reședință de județ, unde UDMR va trebuie să facă o fină echilibristică între USL, la guvernare la București dar în opoziție local și PDL, în exact situația opusă USL. Primul pas deja a fost făcut, întrucât viceprimarul Jozsa Tibor, a anunțat că se retrage. „Sigur, am avut discuții, domnul Jozsa ne-a semnalat că vrea să demisioneze din acest post și încă nu am decis cine va fi succesorul, dar eu îl susțin pe domnul Peti Andras în această funcție”, spunea noul lider UDMR Mureș pe această temă. Dacă soarta acestui post de viceprimar este relativ certă, celălalt scaun, ocupat acum de Ionela Ciotlăuș de la PNL, este mult mai incert. Asta, pentru că UDMR n-a decis încă ce va face în privința formării majorității în Consiliul Local. Dacă UDMR va alege colaborarea cu PDL, postul Ionelei Ciotlăuș va fi în mod cert oferit PDL. Pe această temă, Brassai s-a arătat rezervat: „O să vedem. Este clar că fracțiunea UDMR este un grup politic ce nu poate fi ocolit nici de USL și nici de PDL. Asta e puterea noastră și o să vedem cum vom folosi puterea noastră. Noi avem prioritățile noastre, pe care nu le putem lăsa și nu vrem să le lăsăm. Asta am decis clar. Mai vedem cum reacționează partenerii la prioritățile noastre”.
În fine, o altă piatră nucă tare va fi reconcilierea cu tabăra Benedek din UDMR, după izolarea liderului ei. „UDMR e deschis în fața oricărui membru care vrea să lucreze în cadrul organizației și în fața familiei Benedek și a altora care se intitulează alternativa UDMR. Deci UDMR este deschis oricui care dorește să lucreze pentru comunitatea maghiară”, spunea Brassai.
C.H.