Consilierii locali ai UDMR au anunţat, vineri, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureş, că nu vor vota planul de şcolarizare din care lipseşte Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, pentru înfiinţarea căruia procurorii DNA au început urmărirea penală în cazul fostului şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, şi a directorului şcolii, Zsolt-Jozsef Tamasi.
‘UDMR nu va fi de acord cu niciun plan de şcolarizare din care lipseşte Liceul Teologic Romano-Catolic. Am dori să ştim de ce Direcţia Şcoli din cadrul Primăriei Târgu Mureş nu a trimis planul de şcolarizare. Sperăm că această întârziere nu este parte dintr-un alt joc. Ne aşteptăm ca domnul primar să aibă o atitudine pozitivă, clară, deoarece este o discrepanţă între declaraţiile şi faptele dumnealui. A ieşit la iveală şi faptul că nu doar Consiliul părinţilor elevilor de la Colegiul Naţional Unirea a intentat proces, ci şi Primăria a intentat proces separat atacând decizia ISJ Mureş, mulţumită căreia clasele catolice ale Liceului Teoretic Bolyai Frakas au fost preluate de către Liceul Teologic Romano-Catolic, conform legii. În ultima şedinţă a CL chiar primarul i-a asigurat pe părinţi că Liceul Teologic Romano-Catolic nu se află în niciun pericol şi pot conta pe sprijinul său personal. De aceea aşteptăm fapte clare, consecvente din partea conducerii oraşului’, se arată într-un document prezentat de consilierii UDMR.
În timpul şedinţei CL Târgu Mureş, câţiva părinţi ai elevilor au purtat tricouri cu inscripţia ‘Nu vă jucaţi cu viitorul copiilor noştri’, iar consilierul primarului din Târgu Mureş, Claudiu Maior, le-a dat asigurări că situaţia Colegiului Romano-Catolic „Rakoczi Ferenc” va fi analizată săptămâna viitoare în cadrul unei reuniuni la care este invitat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.
‘Au mai avut loc discuţii între conducerea Primăriei Târgu Mureş şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş pe această temă, pentru a identifica o soluţie, astfel încât actul educaţional din această unitate de învăţământ să se desfăşoare în condiţii legale. În acest context, îi asigur atât pe părinţi cât şi pe cadrele didactice că Primăria Municipiului Târgu Mureş are tot interesul ca situaţia să se clarifice cât mai urgent pentru că nimeni nu doreşte crearea unor tensiuni nejustificate în Târgu Mureş’, a arătat Claudiu Maior.
În dosarul referitor la înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş, Ştefan Someşan, se află sub control judiciar, fiind cercetat de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş pentru abuz în serviciu (două infracţiuni) şi uzurparea funcţiei (două infracţiuni), iar directorul instituţiei, Tamasi Zsolt-Jozsef, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
În dosar mai figurează încă 10 suspecţi, majoritatea angajaţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.
Procurorii susţin că, la data de 29 iulie 2014, printr-o Hotărâre a Consiliul Local al municipiului Târgu Mureş s-a alocat suma de 1.500.000 lei pentru întreţinerea şi renovarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional Unirea, cu condiţia propunerii de înfiinţare a liceului cu profil teologic romano-catolic. Hotărârea în cauză a fost prezentată ISJ Mureş, iar la acel moment, conform anchetatorilor, Someşan a arătat că Ministrul Educaţiei Naţionale a dat aprobare pentru înfiinţarea unei unităţi de învăţământ liceal.
În acest context, susţine DNA, Consiliul de Administraţie al ISJ a votat în unanimitate acordarea Avizului conform pentru înfiinţarea Liceului Teoretic Romano-Catolic, însă în realitate, Ministerul Educaţiei Naţionale nu dăduse curs, sub nicio formă, solicitării de înfiinţare a acelei unităţi de învăţământ.
„Dar cu toate acestea, la data de 12 septembrie 2014, inculpatul Someşan Ştefan, în calitate de inspector şcolar general al Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, cu încălcarea prevederilor legale, a emis o decizie prin care a dispus ca: începând cu anul şcolar 2014-2015, să se înfiinţeze o nouă unitate de învăţământ, cu personalitate juridică, respectiv, Liceul Teologic Romano-Catolic; drepturile şi obligaţiile privind autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea, personalul angajat, respectiv, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, se transferă parţial unităţii de învăţământ de stat cu personalitate juridică, respectiv la Liceul Teologic Romano-Catolic. În aceeaşi zi, inculpatul Someşan Ştefan a emis o altă decizie prin care începând cu data de 15 septembrie 2014, l-a numit în funcţia de director al Liceului Teoretic Romano-Catolic pe inculpatul Tamasi Zsolt-Jozsef”, arată DNA.
La 16 septembrie 2014, CL Târgu Mureş a emis o hotărâre din care rezulta că înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic va intra în vigoare sub condiţia prezentării din partea ISJ Mureş a actului de înfiinţare a acestuia, însă, pentru că prevederile hotărârii nu puteau fi respectate, Ştefan Someşan a revenit asupra celor două decizii şi, la data de 27 noiembrie 2014, a emis o alta prin care a amânat termenul prevăzut pentru înfiinţarea Liceului Romano-Catolic, precum şi numirea directorului acestui liceu, mai spun anchetatorii.
„Ulterior, la data de 26 ianuarie 2015, ISJ Mureş a transmis Primăriei avizul conform privind reţeaua şcolară pentru unităţile de învăţământ preuniversitar din Municipiul Târgu Mureş, pentru anul şcolar 2015-2016, emis de inculpatul Someşan Ştefan în care, la poziţia 3 din tabel, a fost cuprins Liceul Teologic Romano-Catolic. Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş nu trebuia să acorde Avizul conform pentru Liceul Teologic Romano-Catolic, în condiţiile în care nu s-au făcut precizări referitoare la modul de înfiinţare a acestuia, la numărul de elevi, la profilul şi la structura unităţii de învăţământ nou înfiinţată prin divizare”, arată procurorii anticorupţie.
Potrivit comunicatului DNA, la sfârşitul lui august 2015, Someşan, deşi, potrivit normelor legale, nu deţine prerogative care să vizeze înfiinţarea unor unităţi de învăţământ preuniversitar şi nici prerogative pe linia autorizării provizorii de funcţionare ori acreditării unor astfel de unităţi de învăţământ a dispus, înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, transferarea unor clase de la Colegiul Naţional „Unirea” la acest nou liceu şi transferarea autorizării de funcţionare provizorie/acreditarea acordate de MENCS către unitatea şcolară nou înfiinţată.
„Astfel, inculpaţii Someşan Ştefan şi Tamasi Zsolt-Jozsef, în calităţile menţionate mai sus, pentru anii şcolari 2015-2016 şi respectiv 2016-2017, cu încălcarea dispoziţiilor legale, au permis şi permit în continuare cu bună ştiinţă funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, cunoscând că această unitate de învăţământ nu a fost autorizată. Astfel, inculpaţii, au vătămat interesele legitime ale unităţilor şcolare şi ale celor 328 elevi, care, în tot anul şcolar 2015-2016, au funcţionat în cele 12 clase, fără a exista vreo autorizare provizorie de funcţionare sau acreditare, aşa încât, cursurile şcolare pe care le-au urmat nu erau recunoscute”, spun procurorii.
Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş a atacat în contencios administrativ HCL Târgu Mureş din 16 septembrie 2014, care prevedea înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic, iar la data de 13 martie 2015, Tribunalul Mureş a dispus anularea hotărârii, măsura fiind menţinută şi de Curtea de Apel Târgu Mureş la data de 3 februarie 2016.
AGERPRES