UDMR îi cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge Legea uceniciei la locul de muncă pe motiv că este împotriva normelor europene, iar în caz contrar va sesiza comisarul european cu probleme ocupaţionale, a anunţat joi, la Târgu Mureş, deputatul Kerekes Karoly, membru al Comisiei pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor.
Deputatul UDMR s-a referit la legea adoptată săptămâna trecută în Camera Deputaţilor, care a fost Cameră decizională, privind ucenicia la locul de muncă, care ar fi fost promovată de Guvern cu prevederi clare din legislaţia europeană, iar în Parlament aceasta a suferit modificări radicale, schimbându-i-se ‘filosofia’.
‘Grupul UDMR şi opoziţia a considerat că este o lege bună din partea Guvernului, pentru că corespunde prevederilor UE. Dar, stupoare, mai întâi în Senat apoi în Camera Deputaţilor, s-a schimbat filosofia legii. Deşi iniţiatorul – Guvernul – vorbeşte despre pregătirea profesională a tinerilor, stabilind că între 16 şi 25 de ani, mai întâi Senatul şi apoi Camera Deputaţilor a eliminat limita superioară de 25 de ani, prin aceasta schimbând filosofia legii (…) Era absolut inutilă această eliminare atât timp cât UE şi iniţiativa Guvernului vorbeşte despre tineri (…) În orice caz noi, grupul parlamentar UDMR, am hotărât să sesizăm instituţia prezidenţială să fie atentă la promulgarea acestei legi, eventual – dacă consideră că e corect – să o retrimită în Parlament pentru reexaminare, iar dacă nici acest lucru nu se întâmplă, vom sesiza comisarul european cu probleme ocupaţionale’, a declarat Kerekes.
Deputatul a spus că UDMR şi PDL au încercat să ceară retrimiterea proiectului de lege la Comisa de muncă, însă majoritatea parlamentară nu a fost de acord, ‘mergând în contrasens cu propriul guvern’.
‘Guvernul a spus un lucru şi parlamentarii USL au spus altceva. Chiar am luat legătura cu d-na ministru (a Muncii, n.r.) şi era foarte supărată că ea nu a vrut această schimbare şi nu era firească această schimbare’, a spus parlamentarul, care a precizat că modificarea respectivă nu se impunea întrucât există o lege, o reglementare completă, euroconformă, prin care adulţii pot fi formaţi profesional la locurile de muncă.
Kerekes Karoly a spus că UE e foarte îngrijorată de situaţia tinerilor şi pune un accent deosebit pe formarea profesională a tinerilor şi din acest motiv a atras atenţia ţărilor membre că ar trebui să facă tot posibilul pentru a reduce şomajul în rândul tineretului.
‘În acest context era firesc ca Guvernul României să vină cu o nouă iniţiativă legislativă, cu un proiect de lege, completând şi modificând legea din 2005, nemaivorbind de faptul că UE asigură nişte fonduri structurale europene pentru formarea profesională a tinerilor la locul de muncă. Acest proiect de lege al Guvernului într-adevăr sporeşte răspunderea angajatorului, mai condiţionează şi din partea ucenicului să termine mai întâi învăţământul general obligatoriu, deci această formă de învăţământ să fie absolvită şi numai după aceea să participe la această formă de pregătire profesională’, a susţinut Kerekes Karoly.
AGERPRES
Ar fi bime ca legea sa prevada si cine sa fie educatori ucenicilor pentru ca majoritatea meseriasilor sant pe alta lume Ex; Frizer Cizmar Croitor Zidar Dulgher Tinichigiu Mecanic Auto.Ucenicia se facea la 16 18 ani nici decum la 25 si peste . La politicieni care este varsta de ucenicie?