Au avut „cele mai proaste” rezultate din istoria UDMR, pierzând patru mandate de parlamentari! Din această cauză, dar și din altele, liderii Uniunii au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, desfășurată în incinta Teatrului Național, că se impun măsuri ferme de reorganizare a UDMR! ,,În primul rând în ograda noastră trebuie să facem curat”, – a spus preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, în caz contrar ,,anii următori ar putea aduce o decădere iremediabilă a Uniunii, inclusiv din statutul de partid parlamentar”. Principalul vinovat: PPMT, numit și inamicul etniei maghiare!
Concluzii… de început
CRU a fost dominat de numeroase discursuri ale liderilor UDMR, unele mai pasionale, altele mai fără culoare şi a avut ca scop analiza rezultatelor la alegerile parlamentare şi viitoarea colaborare sau necolaborare în coaliţia guvernamentală … Majoritatea acestor discursuri, dacă nu toate, au urmărit trei puncte principale: faptul că rezultatele alegerilor au fost sub nivelul celor din anii trecuţi şi încercarea de a găsi explicaţii pentru acest lucru; atacul dur asupra Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) considerat a fi principalul vinovat de „eşecul” UDMR şi prezentat ca un inamic al etniei maghiare pentru că ar fi încercat să dezbine politic ungurimea; participarea sau neparticiparea în viitorul guvern al României.
Țapii
Mai toţi liderii au încercat să găsească ţapi ispăşitori pentru scăderea popularităţii UDMR în rândul minorităţii maghiare. Astfel, după cum spuneam, principalul ţap a fost considerat PPMT care a „furat” din voturile cetăţenilor de etnie maghiară. Ba, mai mult, PPMT a fost prezentat ca un adevărat trădător de neam, ca un partid fără doctrină, al cărui singur scop este de a încurca treburile UDMR. Astfel, UDMR doreşte cu orice preţ să-şi asume singur rolul de „părinte politic” al minorităţii maghiare, uitând că pluralismul politic este o caracteristică esenţială a democraţiei.
Apoi, s-a dat vina pe faptul că în criza economică, atunci când s-au tăiat salariile, pensiile şi au fost impuse alte măsuri de austeritate, UDMR a rămas la guvernare, ceea ce a costat voturi la alegeri.
Nu în ultimul rând, vina a fost aruncată şi asupra sistemului electoral uninominal, care a diminuat şansele UDMR, în opinia liderilor acestei formaţiuni politice, ei considerând că se impune revenirea la votarea pe liste, cu partide.
Dar, liderii UDMR au făcut şi un exerciţiu de sinceritate, recunoscând că însăşi factorul uman din interiorul Uniunii ar putea avea o contribuţie importantă la scăderea numărului de voturi obţinute de Uniune. Totuşi, deşi mulţi au fost de acord că se impun remanieri în cadrul Uniunii, niciunul din lideri nu şi-a asumat personal vreun eşec. Nici măcar Frunda, marele perdant, cel care nu a reuşit să acceadă din nou în Parlament. Acesta a criticat poate cel mai vehement greşelile UDMR din ultimii ani, dar nu s-a ferit nici de la a face o afirmaţie cu implicaţii mai mult decât politice, o afirmaţie care lezează interesele majorităţii populaţiei din România şi care este un atac direct la o parte din Constituţia ţării. Astfel, el a spus că sloganul UDMR ,,Comunitatea maghiară are o reprezentare puternică în Parlament” este neadevărat, la fel ca primul paragraf din Constituţie, care spune că România este stat naţional!
Nu în ultimul rând, CRU a lăsat şi impresia unui sentiment de teamă a liderilor UDMR, teamă provocată de perspectiva pierderii reprezentării parlamentare la alegerile viitoare. ,,Am reuşit să trecem pragul parlamentar, dar consider că este ultima şansă să procedăm la corecţiuni pentru ca în 2016 să nu ne mai facem probleme dacă vom reuşi să trecem pragul”, a spus Kelemen Hunor. Totodată, Borbély László a declarat : ,,Anul acesta a fost cel mai greu pentru UDMR. Va trebui să ne revizuim programul şi să ne deschidem pentru toţi aceia care nu ne-au votat în 2012”.
Din nou PPMT
Frunda a spus că nu PPMT a dus la pierderea de voturi de către UDMR, fiindcă PPMT nici măcar nu a avut un program: ,,Trebuie să analizăm de ce UDMR a obţinut mai puţin de 400.000 de voturi, cu aproximativ 50.000 de voturi mai puţin decât în urmă cu patru ani. PPMT a obţinut 58.000 de voturi. Nu pe ei i-au votat oamenii, ci împotriva noastră au votat. Au primit de zece ori mai multe voturi decât în urmă cu patru ani. De ce s-a ajuns aici? Pentru că în coaliţie am luat decizii proaste. Nu am încheiat niciun acord, în timp ce partidul majoritar a introdus impozitul minim, a tăiat salariile, a redus numărul locurilor de muncă. Noi, UDMR, am fost acolo. Eu am spus să părăsim coaliţia. Dacă am fi ieşit din coaliţia de guvernământ în 2010, UDMR ar fi fost într-o poziţie mult mai bună decât acum. În condiţiile în care Partidul Popular Maghiar nu a avut un program electoral sau un alt ţel în afara aceluia de a micşora numărul de voturi date de comunitatea maghiară UDMR, se poate vorbi despre deservicii aduse de acest partid comunităţii maghiare din România. Participarea PPMT la alegeri a fost una din cauzele care au dus la numărul scăzut de voturi primite”, a declarat Frunda György.
Totuşi, preşedintele Kelemen Hunor a recunoscut rolul PPMT de adversar politic al UDMR: ,,Am reuşit să păstrăm reprezentarea parlamentară în condiţiile în care la aceste alegeri ne-am confruntat cu un partid aflat în competiţie… Cele patru mandate pierdute se datorează PPMT, care s-a lansat fără şanse de câştig. Prin această candidatură, PPMT a făcut foarte mult rău politicii, a slăbit reprezentarea parlamentară a maghiarilor”.
Un alt politician maghiar, Kovács Kristian, diminuează însă rolul PPMT, susţinând că partidele româneşti au primit mai multe voturi de la maghiari decât partidul lui Tokes (idee susţinută şi de alţi lideri ai UDMR, care au afirmat că 16% dintre maghiari şi-au dat votul partidelor româneşti): ,,Rezultatele alegerilor arată că nu de cei de la PPMT trebuie să ne temem. Cred că pericolul cel mai mare îl constituie partidele româneşti. USL a luat mai multe voturi de la noi decât partidele maghiare”.
La plăcinte, înainte…
Liderii UDMR au afirmat că ar fi benefic pentru atingerea scopurilor UDMR de a participa în continuare la guvernare. Frunda György consideră că UDMR trebuie să intre la guvernare ,,cu spatele drept”, pentru că în opoziţie nu poate oferi nimic judeţelor locuite în majoritate de maghiari, iar Uniunea nu va avea niciun viitor într-o lume ,,suprapolitizată”: ,,Când s-a format coaliţia de guvernare în 1996, am spus că trebuie să fim acolo, şi acum trebuie să fim, cu spatele drept, pentru că dacă nu vom fi şi vom fi în opoziţie şi nu putem oferi nimic judeţelor noastre, atunci nu avem niciun viitor în această lume suprapolitizată”, a spus Frunda. Frunda György a adăugat că UDMR nu are o reprezentare puternică în Parlament, fiind cea mai mică formaţiune politică, cu cei mai puţini parlamentari, şi a avertizat că dacă nu se vor fi găsite remedii, există riscul ca Uniunea să nu aibă nici reprezentare în Parlamentul European în 2014.
Fostul preşedinte al UDMR, Markó Béla s-a pronunţat pentru asumarea unui rol al Uniunii în Guvern şi a spus că aceasta nu trebuie să se comporte ,,ca o fată mare” când este vorba de a intra la guvernare, pentru că nu este partid politic, ci reprezintă comunitatea maghiară. ,,Da, cred că UDMR, dacă e posibil şi dacă există interese mutuale şi condiţii de program reciproc avantajoase, trebuie să-și asume rolul în Guvern. Sper să putem colabora cu noua coaliţie guvernamentală majoritară şi să îndeplinim lucruri semnificative. Aceasta cred că este o abordare corectă. În ultimii 22 de ani unealta noastră politică a fost colaborarea guvernamentală. Ar trebui să trecem peste câteva ciudăţenii, să nu se mai spună că guvernăm şi cu unii şi cu alţii, că miroase a trădare, şi dacă am semnat o coaliţie guvernamentală, nu ieşim, să nu ne mai comportăm ca o fată mare, pentru că nu suntem partid politic, ci reprezentăm comunitatea maghiară”, a spus Markó Béla.
Mandatul
Consiliul Reprezentanţilor Unionali al UDMR l-a mandatat, sâmbătă, pe preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, să negocieze cu USL participarea UDMR la guvernare. Kelemen Hunor consideră că o eventuală participare a Uniunii la guvernare alături de USL ar trebui să se facă la nivel de miniştri, nu la nivel de secretari de stat sau şefi de agenţii: ,,Participarea la guvernare alături de USL înseamnă ministru, nu secretar de stat şi directori şi şefi de agenţii. Şi acestea sunt importante, dar de aici să pornim o colaborare cu miniştri. Altă opţiune este opoziţia, dar din opoziţie nu va exista dialog şi nu putem implementa proiectele noastre. A treia opţiune nu o văd – sprijinirea USL în Parlament cu voturile noastre -, pentru că ei nu au nevoie de voturile noastre. Trebuie să decidem dacă vrem să avem un cuvânt de spus, să fim prezenţi acolo unde se iau decizii, deşi matematic nu este nevoie de voturile noastre, să ne hotărâm astfel încât cuvântul nostru să se facă auzit. Trebuie să vedem ce este mai bine pentru UDMR şi pentru maghiarii din Transilvania, să luăm o decizie responsabilă, bazată pe înţelepciune”, a spus Kelemen. ,,Săptămâna viitoare, după consultările de la Cotroceni şi după desemnarea primului-ministru, probabil că va urma o întâlnire cu liderii USL. Am spus în CRU că, dacă e vorba de participare la guvernare, înseamnă miniştri în cabinet. Câţi miniştri, rămâne de văzut, trebuie să ţii cont de realitate. Numărul de ministere îl vom discuta cu colegii din USL, când ne vom aşeza, nu transmitem prin presă”, a completat Kelemen.
Remaniere
CRU a hotărât dizolvarea conducerii UDMR Tîrgu-Mureş şi reorganizarea filialei, în urma rezultatelor slabe din alegerile locale. „Conducerea organizaţiei a fost de acord cu reorganizarea structurilor noastre din municipiul Tîrgu-Mureş şi asta am acceptat şi votat în CRU, conform statutului nostru. Urmează să fie făcută această reorganizare până în septembrie (…) Am luat o singură decizie: reorganizăm această organizaţie locală din Tîrgu-Mureş, fiindcă nici rezultatele, nici campania, nici ce s-a întâmplat în ultimii patru ani nu au fost în folosul comunităţii maghiare, au fost multe greşeli. Şi acolo unde lucrurile nu merg, eu sunt adeptul reformei şi al schimbărilor necesare”, a declarat preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
Markó Béla a spus că o ,,remaniere” în rândul organizaţiilor UDMR va fi necesară acolo unde rezultatul la alegerile parlamentare o impune, făcând referire la UDMR Tîrgu-Mureş. ,,Acolo unde rezultatele sunt proaste sau foarte proaste ca la Tîrgu-Mureş, organizația locală Tîrgu-Mureş trebuie să îşi ia rămas bun”, a precizat senatorul.
Preşedintele UDMR Mureş, Kelemen Atilla, a declarat la Consiliul Reprezentanţilor Unionali, că va face o ,,remaniere totală”, în rândul organizaţiei municipale şi judeţene, judeţul Mureş fiind ,,unul dintre cei mai mari perdanţi ai alegerilor”. Judeţul Mureş este unul din cei mai mari perdanți ai alegerilor, să pierdem prezența lui Frunda care va fi resimțită de întreaga sferă politică românească. Îi vor lipsi contribuţiile clare şi logice”, a declarat liderul organizaţiei judeţene în cadrul CRU.
Vasile Dancea