Consiliul Local Tîrgu-Mureş (CL) a aprobat un singur proiect de hotărâre care implică alocarea unor sume majorate de la bugetul local. Suportarea din fonduri locale a cofinanţării Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) pentru reabilitarea termică a blocurilor este singurul care a primit undă verde şi din partea consilierilor UDMR. Restul fie vor fi repuse pe tapet marţi când va continua şedinţa de CL, fie le vor rămâne noilor aleşi să se descurce cu ele.
Diversele nemulţumiri
Ca la toate şedinţele am început cu sfârşitul, şi anume cu punctul diverse. Şi începem cu Bálint Ştefan, directorul Liceului Teoretic „Bolyai Farkas”, care a lăudat iniţiativa organizării Cupei Liceelor – acea competiţie inter-licee la futsal -, dar care şi-ar dori ca următoarele ediţii să înceapă mai din timp, cam de la începutul anului şcolar. Mozes Levente, care nu se mai regăseşte pe lista UDMR pentru CL, ci pe cea pentru CJ, a readus în discuţie lipsa inscripţiilor bilingve de data aceasta la pasajul subteran din Piaţa Victoriei şi în staţiile de autobuz. Edilii promit să le rezolve rapid problema celor care nu ştiu să citească bus sau autobuz. Makkai Gergely a vrut să afle rezultatele licitaţiei la care au participat cu atâta publicitate municipală preşedinţii de asociaţii într-o încercare de-a arăta poporului transparenţa licitaţiilor publice organizate de Primăria Tîrgu-Mureş. Replica viceprimarului Claudiu Maior a venit rapid, acuzându-l că acum câteva şedinţe a făcut circ şi licitaţia ar fi fost anulată, înainte de a-i da lovitura finală: „Sper că la meteo sunteţi mai exact”. Nu a fost chiar finală pentru că tot câte un consilier UDMR i-a sărit în ajutor meteorologului. Maria Georgescu şi-a luat în serios rolul de a lăuda Consiliul Local actual şi de a explica de ce unii nu au fost activi verbal în şedinţe, dar care şi-au făcut treaba în oraş. Ceea ce în alte circumstanţe ne-ar fi înduioşat.
Acestea fiind spuse să intrăm pe ordinea de zi.
La ordine
Trecem rapid peste AGA de la Pieţe şi Imobile, care a fost o formalitate de un minut, încheiată cu 15 voturi pentru şi patru abţineri. Apoi, aleşii au votat modificarea unei hotărâri de CL, astfel că scriitorul Sütő András va avea o statuie şi nu un bust. Apoi, asociaţiile de proprietari pot să se intereseze, prin reprezentanţii lor, liniştite despre concursul „Natură pentru viaţă” deoarece Virgil Măceşan şi şeful de la Administraţia Domeniului Public, Florin Moldovan, vor face parte din comisia care va arbitra competiţia dintre asociaţii. Când au ajuns la punctul 3 au început discuţiile. Pentru minute bune am avut impresia că aleşii discută pe canale paralele. Astfel, Peti András solicita ca toată suma necesară reabilitării termice a blocurilor să fie suportată din bugetul local, că până o să atragă autorităţile publice locale fonduri europene va mai trece timpul. Un motiv suficient în opinia sa pentru a solicita amânarea proiectului de hotărâre privind cofinanţarea cotei ce îi revenea MDRT în programul de reabilitare termică. Solicitare ce i-a stârnit enervarea viceprimarului Maior care nu a înţeles decât că proiectul va fi amânat câteva luni şi că oamenilor care au virat bani în contul deschis pentru cofinanţarea cu 20% a lucrărilor trebuie să le spună pas câteva luni. Maior a primit rapid o replică acidă de la Benedek István, care a susţinut că, în cazul în care proiectul ar fi fost bine întocmit astfel de discuţii nu aveau loc. Pentru a se linişti spiritele, discutarea proiectului a fost amânată până după pauză, când aleşii şi-au dat seama că vorbesc aceeaşi limbă şi l-au votat cu sau fără amendamentul lui Peti, pentru că a fost o hărmălaie generală despre discriminare, iar după pauză boxele de la etajul sălii de şedinţă nu mai funcţionau. În orice caz, târgumureşenii nu atât de norocoşi vor suporta pentru concitadinii lor alte 10 milioane de lei – cât era cota MDRT – astfel încât 29 de blocuri vor fi reabilitate termic. Banii nu sunt prevăzuţi în bugetul local, urmând să fie majorat un credit angajament de la 7 milioane de euro la aproape 10 milioane. Nu mai comentăm că din banii publici se alocă fonduri pentru a reabilita proprietatea privată a unor persoane, nici faptul că, dacă ai o casă, de eşti din start discriminat sau că aleşii locali sunt darnici cu banii altora.
Un pod fără priză
Aşa cum scriam săptămâna trecută, administraţia publică locală are în plan să transforme Mureşul într-o variantă locală a Dunării la Budapesta. Adică să îl împânzească de poduri ca să fluidizeze traficul. Nu ştim dacă s-au gândit la această investiţie şi din punct de vedere turistic, cel puţin din expunerea de motive nu reiese aşa ceva. Pe moment însă proiectul a fost respins, aleşii locali, prin vocea lui Kolozsvári Zoltán susţinând că e un pod care duce din nimic spre nimic, adică nici în Aleea de unde ar porni, nici în Unirii unde ar trebui să ajungă nu există infrastructura necesară pentru ca traficul să fie deviat, preluat etc. Nici pauza, nici avizul favorabil obţinut de la Administraţia Bazinală Mureş, nici enervarea primarului Dorin Florea nu au ajutat la nimic. Consilierii UDMR şi-au menţinut poziţia respingând proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei.
Explicaţii şi scuze
Punerea pe ordinea de zi a solicitării executantului lucrărilor de modernizare ale Pieţei Teatrului, şi anume aproape dublarea sumei contractate – nu a fost pe gustul aleşilor. Törzsök Sándor a solicitat explicaţii – de ce s-a prelungit această lucrare cu mai bine de doi ani, contractul a fost încheiat pentru 24 de luni, începând cu 2007, de ce să fie suportat din bugetul local rata inflaţiei pentru o lucrare cu termen de predare depăşit binişor, cine este responsabil de întârzierea lucrărilor –constructorul sau beneficiarul, de ce nu se pot încheia contracte cu preţ ferm. Un răspuns destul de timid a încercat Rodica Fărcăşan, de la Investiţii, care după explicaţiile pe care le-a dat nu ne-am dat seama pentru cine lucrează – pentru Primărie, însemnând în interesul cetăţeanului şi protejându-le contribuabililor banii sau pentru executant.
,,Lucrările au început acum 4-5 ani de zile (n.a. minunată precizia), principalii factori ai întârzierii au fost lipsa proiectului corect, complet alcătuit, pasajul a trebuit consolidat, proiectul a fost întocmit în 2005, lucrările au început 2007, construcţiile s-au deteriorat, s-au efectuat expertize peste expertize, lucrări de consolidare”, a spus Fărcăşan.
Cu astfel de explicaţii nu ne mirăm că s-a solicitat amânarea proiectului. Kolozsvári a şi motivat solicitarea pe care a făcut-o ,,eu cred că unde s-au suprapus greşeli peste greşeli trebuie pregătit un material corespunzător, materialul nu este de aprobat în această formă. Să se pregătească un material care să conţină toate implicaţiile, toate detaliile”.
Vot repetat
Sărim peste nişte donaţii, PUD-uri şi remarcăm că Sandoz, după ce a cumpărat una dintre clădirile Grupului Şcolar ,,Electromureş” s-a angajat să finanţeze şi amenajarea intrării în şcoală şi separarea curţii şcolii de clădirile companiei printr-un gard. Nici din această şedinţă nu putea lipsi repetarea unui vot care nu a fost pe gustul edililor. Astfel, după ce au respins licitarea unor spaţii din Piaţa Teatrului destinate alimentaţiei publice, aleşii locali au discutat, s-au ciondănit şi au votat din nou. A doua oară, proiectul a trecut. Nici proiectul cu prelungirea contractului pentru cartierul Belvedere cu Contranscom Benţa nu a avut mai mult succes, fiind respins. Proiectele privind tarifele de salubritate, vânzarea terenurilor din Complexul de Agrement şi Sport ,,Mureşul”, aprobarea concesionării unui teren pentru construcţia unui lăcaş de cult ortodox şi proiectele în regim de urgenţă vor fi discutate marţi. Pentru că ultima şedinţă a Consiliului Local nu a fost chiar ultima şi se va prelungi şi marţi.
Ligia Voro