Ultimele analizele DSP: Doar două izvoare sunt potabile în Tîrgu Mureș

Ultimele analizele DSP: Doar două izvoare sunt potabile în Tîrgu Mureș

Statisticile și analizele arată că, din păcate, în ultimii ani puţine izvoare din municipiul Tîrgu Mureș au fost potabile! Din fericire, în ultimele luni, două izvoare au fost şi sunt potabile: izvorul de pe Str. Predeal şi cel de pe Moldovei. Dar, situaţia se poate schimba oricând. De aceea, trebuie mereu urmărite analizele periodice efectuate de autorităţi.

Ce spun ultimele analizele efectuate la sfârșitul lunii octombrie!

Ultimele analize asupra izvoarelor din municipiu au fost efectuate de Direcția de Sănătate Publică a județului Mureș la sfârşitul lunii octombrie 2017. Astfel, cei de la DSP Mureș au menţionat că apa este bună de băut la izvoarele de pe Predeal şi Moldovei.

La izvoarele de pe străzile B-dul 1848, Mestecăniş, Secuilor Martiri, Calea Sighişoarei, Constantin Romanu Vivu, Budiului, apa nu este potabilă, fie din cauza parametrilor chimici, fie din cauza celor bacteriologici.

La izvorul de pe strada 1 Decembrie 1918 nu se pune problema dacă apa este potabilă deoarece izvorul este momentan secat, precizează DSP Mureş.

Boli prin izvoare

Așa cum am mai scris și într-un număr anterior al săptămânalului Punctul, izvoarele sunt nepotabile din cauza prezenței bacteriilor, a paraziților, ori prin poluarea cu nitrați. Astfel, conform informațiilor obținute de la DSP Mureș, consumul apei poate provoca boli bacteriene precum: boala diareică (sau enterocolita acută) transmisă prin coliformi enteropatogeni; febra tifoidă transmisă prin bacilul tific (salmonella tiphi); dizenteria transmisă prin bacilii dizenterici (shigella dizenteriae) etc.
Bolile parazitare cele mai frecvente sunt: amibiaza sau dizenteria amibiană și lambliaza sau giardioza produsă de giardia intestinalis etc.
În plus, apa de izvor nepotabilă poate provoca boli prin substanţe toxice: cea mai cunoscută este intoxicaţia cu nitraţi numită și cianoză infantilă sau methemoglobinemie infantilă – produsă de excesul de nitraţi în apă, cu gravitate deosebită, putând duce chiar la deces. Boala apare la copii mici (0 – 1 an), care sunt alimentaţi artificial.
Din cauza acestor boli, este indicat să fim foarte atenți cu consumul de apă din izvoare, mai ales având în vedere faptul că „din punct de vedere a compoziţiei apei din izvoare, neputându-se asigura zona de protecţie sanitară, aceasta poate suferi modificări majore în urma ploilor mai abundente sau în perioadele de secetă, devenind nepotabilă”, a precizat pentru Punctul, în trecut, dr. Ovidiu Fărcaş.

Fierberea, protecție discutabilă!

În zona unor izvoare din Tîrgu-Mureș sunt amplasate panouri care menționează faptul că apa trebuie fiartă înainte de a fi consumată. Dar și acest lucru este discutabil: chiar dacă fierberea poate omorî bacteriile, nu va schimba o compoziție chimică nesănătoasă a apei, după cum ne-a indicat tot dr. Ovidiu Fărcaș: „Fierberea apei minimum 30 de minute poate să facă o apă nepotabilă din punct de vedere bacteriologic în apă potabilă. Nu acelaşi lucru este valabil în cazul în care apa este nepotabilă din punct de vedere chimic (conţinut crescut de nitraţi – peste 50 mg/l): fierberea timp de 30 de minute creşte concentraţia de nitraţi/litru aceasta devenind şi mai improprie consumului, mai ales pentru copiii cu vârsta de 0 – 1 an alimentaţi artificial. În cazul în care se foloseşte la prepararea laptelui praf, ceaiului, poate duce la îmbolnăvirea cunoscută ca cianoză infantilă sau methemoglobinemie acută, în formele severe putând duce până la deces”.

Substanțele toxice și afecțiunile pentru om

După cum aminteam, apa izvoarelor din municipiu este adeseori poluată cu nitrați. Nitrații și nitriții sunt componenți naturali ai solului și fac parte din ciclul azotului. Ei apar odată cu mineralizarea substanțelor organice azotoase provenite de la plante și animale.
În natură, în zonele unde omul nu a intervenit, nitrații se găsesc în sol în cantități între 0 – 2,5 mg/L. Când conținutul de nitrați din sol depășește 2,5mg/L, atunci cel mai probabil ca surplusul este cauzat de factorul uman de poluare.
Odată ingerați, nitrații se transformă în nitriți – substanțe mult mai toxice decât nitrații, în urma contactului cu microflora bacteriană a stomacului.
Efectele ingerării unei cantități de nitrați peste limita admisă pot fi: hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație, cianoză severă, chiar și cancer.
Cei mai vulnerabili în fața nitraților sunt sugarii, care pot prezenta din această cauză o serie de afecțiuni, de la probleme gastrice – precum diareea infecțioasă, până la intoleranța la anumite proteine, intoxicația cu metale grele sau chiar methemoglobinemie, cunoscută și drept „blue baby syndrome”.

Blue baby syndrome sau boala albastră

Boala albastră este o methemoglobinemie care afectează cel mai des şi cel mai grav copii mici, putând fi letală pentru sugari. Afecţiunea, care intră în rândul intoxicaţiilor, poate să apară şi la adulţi, însă cu o manifestare mult mai ştearsă şi uneori fără a se exterioriza prin semne. Femeile gravide intoxicate, chiar şi asimptomatic, cu nitriţii din apa de fântână, pot naşte copii cu malformaţii. Din cauza acestei tulburări, fie ea şi minoră, fătul poate muri în orice stadiu al sarcinii.
Methemoglobinemia este cauzată de trecerea fierului bivalent din hem în forma trivalentă şi, în consecinţă, a hemoglobinei în methemoglobină.

Titi DÃLÃLÃU

 

Lasă un răspuns