Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii şi Fundaţia Procardia iniţiază mişcarea „Universitatea de Medicină liberă de fumat”.
Între 10-14 martie 2014 în cadrul acestei acţiuni se vor desfăşura numeroase activităţi sub egida „Săptămâna Universităţii Medicale libere de fumat”. Ediţia din acest an se va axa pe evaluarea obiceiului fumatului la toţi studenţii facultăţilor de medicină, medicină dentară, farmacie şi asistenţă medicală generală, pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S), şi completate cu întrebările referitoare la specificul măsurilor preconizate de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş.
Prin această acţiune Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu-Mureş devine prima universitate medicală din România care se aliază eforturilor naţionale de combatere a fumatului.
Fumatul este o boală (dependenţă de nicotină), care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică mondială. Pe plan mondial fumează circa 1 miliard de persoane din care decedează anual 4-5 milioane de fumători, iar în Europa aproximativ 700.000 persoane pe an. Prevalenţa fumatului la populaţia generală în Europa este de 28%, în România 36%, la corpul medical şi personalul sanitar 43%.
Abandonarea fumatului este un proces dificil din cauza dependenţei puternice, care se instalează rapid iar corpul medical are o responsabilitate majoră în lupta contra fumatului. Fumatul la corpul medical şi personalul sanitar are consecinţe individuale şi sociale importante. Din acest motiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii (O.M.S) din anul 2005 pune un accent mare pe menţinerea statutului de nefumător şi abandonarea fumatului la studenţii în medicină.
Conştientizarea riscului fumatului se realizează prin evaluările repetate ale obiceiului propriu şi prin dobândirea unor deprinderi practice privind abandonarea fumatului.
Sursa: Fundația Procardia