Directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat (CSUD) din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Rodica Bălaşa, a anunţat, miercuri, că de anul viitor universitatea ar putea avea nouă domenii de studiu doctoral, fiind depuse două noi dosare de acreditare.
„Instituţia Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat (IOSUD) a depus dosarul de acreditare pentru două noi domenii, ‘Cesiunea afacerilor’ şi ‘Ştiinţa sportului şi educaţiei fizice’. Astfel, vom avea nouă domenii de doctorat care se studiază în cadrul şcolii doctorale (…) Întreaga activitate a Şcolilor doctorale de medicină şi farmacie, respectiv Şcoala doctorală de litere ştiinţe umaniste şi aplicate este călăuzită de convingerea că la baza oricărei creaţii autentice stă aspiraţia spre unitate, echilibru, ordine şi rigoare. Fie că este vorba de studii de literatură, istorie, de inginerie, management, cercetări în domenii medicale şi farmaceutice, ele demonstrează capacitatea de a avea perspectiva unui sistem coerent de valori”, a declarat prof dr Rodica Bălaşa, în deschiderea Conferinţei Internaţionale a Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori.
Începând din acest an, UMFST Târgu Mureş acordă burse doctorale de cercetare pentru performanţe în cercetarea ştiinţifică, din fondurile proprii ale şcolii doctorale, în funcţie de tezele de doctorat ale căror articole publicate în calitate de prim autor au apărut în reviste cu cel mai mare factor de impact cumulat.
Premiul din acest an i-a fost acordat doctorului Gheorghe Jitcă, ale cărui articole publicate în cadrul tezei de doctorat au însumat un factor de impact de 15,137, cel mai important studiu fiind publicat în revista „Antioxidanţi”, cu factorul de impact de 6,75.
„Dintotdeauna, cercetarea şi inovarea au reprezentat un punct important în progresul şi evoluţia societăţii omeneşti. Astăzi, probabil mai mult ca în alte dăţi, Centrul de cercetare s-a implicat activ şi trebuie să crească capacitatea de cercetare. Cum este posibil acest lucru? Tocmai prin aceste burse de cercetare acordate doctoranzilor, anul acesta avem 3 doctoranzi, anul viitor sperăm să fie mai mulţi care aplică pentru aceste burse”, a subliniat şefa Centrului avansat de cercetări medicale şi farmaceutice din UMFST, prof dr Claudia Bănescu.
Ea a arătat că numai în acest an fost publicate 76 de articole de cercetare de către studenţii doctoranzi ai UMFST Târgu Mureş, în calitate de primi autori, întregistrându-se şi 48 de granturi depuse de aceştia, în creştere în ultimii doi ani.
În cadrul conferinţei, profesor doctor Lucian Puşcaşiu, directorul Consiliului Şcolii Doctorale de Medicină şi Farmacie, a înmânat premiile pentru articolul cu cel mai mare impact publicat în anul universitar 2021-2022.
Astfel, premiul I i-a revenit Andreei Lungu, domeniul Farmacie, conducător ştiinţific prof dr Rusu Aura, articol apărut în revista Pharmaceutics, cu factor de impact 6,5. Locul al II-lea a fost acordat pentru doi doctoranzi, Szabo Vass Timea şi Kardos Beáta, conducători ştiinţifici prof dr Nagy Elod şi prof dr Claudia Bănescu, domeniul Medicină, pentru studiile apărute în International Journal of Molecular Sciences, cu factor de impact 6,2.
De asemenea, prof dr Iulian Boldea, director al Consiliului Ştiinţific al Şcolii Doctorale de Studii Literare a înmânat un premiu doctorandului Biro Attila, pentru publicarea a trei articole în reviste de specialitate, pe domeniul informatică.
„Mă mulţumeşte şi îmi dă o speranţă faptul că există o politică consistentă care deja se vede în ce priveşte internaţionalizarea şcolii doctorale şi cercetările făcute transdisciplinar şi intericiplinar cu colegi din ţară şi din străinătate şi lucrul ăsta cred că reprezintă, până la urmă, speranţa de a face lucrurile mai bine. Trebuie să ne gândim în egală măsură, cu o precocupare mai mare la numărul de doctoranzi pentru că în acest moment a avea doctorat reprezintă o condiţie a apartenenţei academice. Dacă Legea educaţiei se va schimba, ce face bine într-un fel va face mai puţin bine, în alt fel, doctoratul ar putea să nu mai fie o condiţie obligatorie de acceptare ca asistent universitar (…) Per ansamblu, sunt mulţumit de ceea s-a întâmplat la Şcoala doctorală în acest an, doctoranzilor le spun că, oricât ar face, niciodată nu va fi suficient. Creşteţi, până vă spunem voi să vă opriţi”, a afirmat rectorul UMFST Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei.
Potrivit conducerii UMFST Târgu Mureş, internaţionalizarea şcolii doctorale este într-o permanentă dezvoltare, fiind concretizată în afilierea la IOSUD a doi profesori universitari din Marea Britanie, înscrierea în ultimii trei ani de studenţi doctoranzi cetăţeni străini şi afilierea a şapte conducători de doctoranzi.
Conferinţa Internaţională a Doctoranzilor şi Tinerilor Doctori de la Târgu Mureş, organizată în cadrul Zilelor Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, abordează probleme de actualitate din domeniile medicinei, stomatologiei, farmaciei, filologiei, istoriei, informaticii, ingineriei şi managementului.
În cadrul manifestării, rectorul UMFST, prof dr Leonard Azamfirei, a înmânat diplomele de doctor absolvenţilor studiilor doctorale, care au susţinut teza de doctorat în acest an, fiind confirmaţi ca medici prin ordin de ministru.
În Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş îşi desfăşoară activitatea două şcoli doctorale, Şcoala Doctorală de Medicină şi Farmacie pentru trei domenii principale de studii doctorale – Medicină, Medicină dentară şi Farmacie şi Şcoala Doctorală de Litere, Ştiinţe Umaniste şi Aplicate pentru patru domenii principale de studii doctorale – Filologie, Istorie, Informatică, Inginerie şi management. AGERPRES