Umilință pe un mijloc de transport în comun din Tîrgu Mureș

Umilință pe un mijloc de transport în comun din Tîrgu Mureș

 

Pe adresa redacției a sosit o scrisoare deschisă de la un grup de cetățeni din cartierul Unirii care acuză Asocierea SC Transport Local SA şi SC Siletina Impex SRL de faptul că sunt umiliți public din cauza condițiilor în care trebuie să circule pe linia de transport nr. 3. Iată ce spun cetățenii, în ce condiții trebuie să circule pe mijlocul de transport mai sus-menționat și ce cer aceștia.

 

Scrisoare deschisă către Asocierea SC Transport Local SA şi SC Siletina Impex SRL,

Primăria Tîrgu Mureș și Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Mureş

 

„Linia 3: despre ignoranță, pericol și lipsă de respect față de client

 

Dorim să aducem în atenția societăților anterior amintite, a conducerii Primăriei Tîrgu Mureș și a opiniei publice mureșene o gravă problemă legată de transportul public din municipiul Tîrgu Mureș. Este vorba despre Linia de autobuz urban nr. 3 Gara CFR – Remetea, respectiv Remetea – Gara CFR.

În primul rând, menționăm că Linia 3 este una dintre cele mai prost deservite linii de transport din Tîrgu Mureș. Târgumureșenii care circulă pe această linie (nr. 3) sunt obligați să aștepte de la un autobuz la altul 1 oră, 1 oră și 30 de minute sau chiar 2 ore!! Acesta în timp ce pe alte linii autobuzele circulă și la 15 minute distanță. Mai exact, conform programului afișat pe www.transportlocal.ro, plecările din Gara CFR, zile lucrătoare, se fac la următoarele ore: 05:30, 06:35, 08:00, 10:00, 11:10, 12:20, 13:30, 14:40, 15:50, 17:00, 18:00, 19:00, 20:20, 22:20. Iar plecările din Stația Cetinei (str. Remetea) se fac la: 05:00, 06:00, 07:05, 08:35, 10:35, 11:45, 12:55, 14:05, 15:15, 16:10, 17:30, 18:30, 19:30, 20:50, 22:50.

Apoi, menționăm că, la anumite ore, autobuzul nr. 3 este plin până la refuz. Nu de puține ori se întâmplă ca ușile autobuzului pur și simplu să nu se poată deschide din cauza faptului că sunt blocate de oamenii înghesuiți în autobuz. Adeseori, când autobuzul oprește în stație, cei care urcă în autobuz pur și simplu îi împing pe cei aflați deja în mijlocul de transport, ca pe niște saci de cartofi, pentru a-și face și ei loc înăuntru. Acest lucru se întâmplă mai ales dimineața când oamenii pleacă la serviciu, de exemplu la ora 7. Dar, și la alte ore…

I-am întreba pe cei responsabili de transportul public din Tîrgu Mureș: ce s-ar întâmpla în cazul unui accident grav? Cum ar fi scoși oamenii de acolo, înghesuiți ca sardinele în conservă? Acestea sunt condiții civilizate și sigure de transport în secolul XXI, într-un municipiu reședință de județ?

Desigur, suntem conștienți de faptul că foarte mulți călători pe Linia 3 pornesc din capătul străzii Remetea, din zona numită Beșa, unde locuiesc o seamă de cetățeni cu o condiție economică precară. Și că acești cetățeni, probabil, călătoresc fără să-și cumpere bilet sau fără să dețină abonament de călătorie. Și că, probabil, tocmai de aceea și societatea de transport tratează cu atâta lipsă de respect cetățenii deserviți de Linia 3.

Dar, acesta nu este un motiv să arătați (cei de la societatea de transport) lipsă de respect față de târgumureșenii cinstiți, care plătesc pentru călătorie și care au nevoie de un mijloc de transport în comun pentru a se deplasa. Ați putea, în schimb, să intensificați controalele pe această linie de transport (controalele se fac foarte rar și incomplet, adeseori nu sunt verificați toți călătorii).

 

Importanța Liniei 3

 

Autobuzele care circulă pe Linia 3 traversează zone importante din municipiul Tîrgu Mureș, zone de interes pentru cetățeni, zone în care aceștia trebuie să ajungă adeseori zilnic, cum ar fi Piața de zi „Cuza Vodă”. Linia 3 cuprinde următoarele stații: Gara CFR – Mocca – P-ţa Bulgarilor – Cuza Vodă – Matei Corvin – Voinicenilor – A.I Cuza – Remetea – Pomilor – Zambilei – Cetinei – Zărandului – Fânaţelor – Ceangăilor – Remetea Nouă – A.I Cuza – Podul Mureş – Sala Polivalentă – Piaţa de Zi – Iuliu Maniu – Mocca – (Gara CFR – zile lucrătoare) – (Autogara Transport Local – zile nelucrătoare). Deci autobuzul traversează o mare parte din cartierul Unirii, ajunge în zona Colegiului Agricol „Traian Săvulescu”, apoi la Piața Mare de pe str. Cuza Vodă, urmează zona Panou, iar apoi după ce trece pe str. Gheorghe Doja, autobuzul ajunge la Gară (urmează returul).

Apoi, Linia 3 este de o importanță deosebită pentru locuitorii din Unirii, mai ales pentru cei de pe strada Remetea și din numeroasele străzi adiacente (Măcieșului, Ceangăilor, Pomilor, Cotitura de Jos, Mărului, Szotyori Jozsef, Hints Otto, Gurghiului, Trifoiului, Lucernei, Inului, Eden etc.). De fapt, este singura linie de autobuz care deservește direct această zonă a orașului! Iar strada Remetea este una dintre cele mai lungi străzi din Tîrgu Mureș, poate chiar cea mai lungă.

 

Ce solicităm!?

 

Solicităm:

  • Suplimentarea autobuzelor pe Linia 3, astfel încât acestea să circule mai des și mai regulat, cel puțin o dată la 45 de minute, iar în momentele zilei de maxim interes (dimineața când oamenii merg la lucru și la școală, după-masă când oamenii revin de la lucru, iar elevii de la școală) autobuzele să circule cel puțin o dată la 30 de minute pe sens de mers;
  • Intensificarea controalelor pe Linia 3 pentru ca toți călătorii să plătească bilet de călătorie sau abonament și astfel să fie eliminați cei care circulă ilegal și care, în plus, fac și gălăgie, mizerie și miros pe autobuz, iar uneori chiar agresează călătorii cinstiți;
  • Scuze publice din partea autorităților implicate deoarece toți cetățenii care sunt puși să circule în condițiile descrise mai sus sunt umiliți public (considerăm că cei de la societatea de transport sunt conștienți de situația de pe Linia 3, având în vedere că șoferii de autobuz și controlorii de bilete sunt familiarizați cu ceea ce se întâmplă).

 

Vă mulțumim anticipat și sperăm ca solicitările noastre să nu rămână fără ecou și aducă un plus de confort și de siguranță călătorilor târgumureșeni”.

 

Scrisoare deschisă redactată de

Un grup de cetățeni nemulțumiți din Cartierul Unirii, Tîrgu Mureș

 

  1. 10. 2017

 

 

Lasă un răspuns