Un bărbat din Mureş, care suferă de o boală dermatologică rară, a vrut să demonstreze că frumuseţea nu ţine cont de nicio afecţiune. I-a strâns împreună pe cei care suferă de vitiligo tocmai pentru a le da încredere în ei. Şi nu vrea să se oprească aici. Vrea să organizeze şi alte caravane şi – alături de pshihologi şi dermatologi – să întâlnească cât mai multe persoane care suferă de această boală.
Andrei are 12 ani şi face fotbal de performanţă. În urmă cu cinci ani, i-au apărut primele pete pe corp. I-au fost alături părinţii care cu greu au acceptat şi ei această boală estetică. Cu toate acestea, el se simte un copil special faţă de restul.
Andrei Moldovan, 12 ani: Deseori îmi ziceau pătat, îşi băteau câteodată joc de mine, când eram mai mic, acum nu îşi mai bat că până la urmă suntem prieteni foarte buni.
Geanina Moldovan, mamă: Recunosc că m-a marcat la momentul respectiv, însă pe zi ce trece nu mi se mai pare deloc o problemă, urmăresc foarte îndeaproape, îi fac fotografii să putem compara.
În aceeaşi situaţie este şi Ionuţ. Este student în anul cinci la medicină, iar de la 12 ani se luptă cu această boală. Şi tot de atâta timp trebuie să se ferească de razele soarelui.
Patricke Andrei Ionuţ, student la medicina: De obicei sunt simetrice, la nivelul încheieturilor , după cum puteţi vedea pe ochi. Este o problemă estetită, dar în acelaşi timp trebuie să mă feresc de soare.
Şi pentru că ştie bine cum e să te confrunţi cu o astfel de afecţiune, Iosif Vajnar a organizat o campanie prin care să le dea încredere celor la fel ca el. Prima întâlnire a fost luna trecută, acolo unde au participat peste 20 de persoane, dintre care 12 oameni care suferă de vitiligo. Nu doar că i-a adus împreună, dar le-a făcut şi fotografii.
Iosif Vajnar, fondator proiect: La această întâlnire am socializat, am arătat exemple ale unor oameni de succes purtători de vitiligo , am încercat să transmit că noi toţi putem avea succes şi vom avea cu siguranţă atât în carieră cât şi în întemeierea unei familii.
Vitiligo este o afecţiune dermatologică care apare de cele mai multe ori în copilărie sau adolescenţă. 2% din populaţie suferă de această boală.
Monica Căpâlnă, medic dermatolog: Tratamentul există şi trebuie să îl facem când este la început în fază incipentă. Cu cât se începe mai repede tratamentul local, dermatologic, cu atât şansele de a obţine repigmentarea în zona respectivă este mai mari. De la creme cu diferite componente, de la fototerapii, de la laserterapii.
Iosif Vajnar va face o caravană în luna mai în România, acolo unde vor fi prezenţi psihologi, dermatologi, dar şi oameni care suferă de vitiligo. Un exemplu demn de urmat este chiar un celebru model internaţional, Winnie Harlow care a devenit în prezent şi mai cunoscută prin apariţiile pe podiumul Victoriei Secret’s.
Vezi video pe Observator TV