Noul Cod Rutier a intrat în vigoare de săptămâna trecută, începând cu data de 19 ianuarie. Fără îndoială, schimbarea cea mai importantă, care a produs vâlvă la serviciile de permise și înmatriculări auto din toată țara, se referă la preschimbarea permisului de conducere, cu obligativitatea efectuării unor analize medicale. De teamă că nu vor avea rezultate bune, în special șoferii mai vârstnici s-au grăbit să-și înnoiască permisele, imediat după Anul Nou. S-au format cozi imense și la Tîrgu-Mureș, fiind nevoie atât de suplimentarea efectivelor de jandarmi, cât și de prelungirea programului cu publicul. Totuși, la Tîrgu-Mureș nu s-au înregistrat incidente majore. Pe lângă introducerea acestor analize medicale Noul Cod vine și cu…
…alte modificări.
De pildă, formatul permisului a fost schimbat, trecându-se la modelul european. Informațiile rămân în mare aceleași, însă s-a trecut la standardul european, pentru a respecta o directivă europeană în materie care datează încă din 2006. Dimensiunile rămân aceleași, informațiile vor fi imprimate tot pe card de plastic, iar cei care au permisul valabil și-l vor putea păstra până la expirarea datei de valabilitate. Noile permise vor fi valabile tot pe o perioadă de zece ani, cu mențiunea că la șoferii de camioane și autobuze, acesta va trebui înnoit o dată la cinci ani, diferit față de o dată la 10 ani, cum era în prezent. Ideea schimbări modelului a fost atât cea de adoptarea a unui standard european, dar și acela de a introduce noi elemente de securitate, pentru ca aceste documente să fie mult mai greu de falsificat.
Dacă vorbim de categorii de permise,…
…atunci trebuie menționat că a fost introdusă obligativitatea de a obține permis de conducere și pentru mopede. Acestea pot fi însă obținute ceva mai devreme, o dată cu împlinirea vârstei de 16 ani. Pentru obținerea lui se va da o probă practică în poligoane special-amenajate, dar și o probă scrisă. Așadar, la 16 ani se poate da examen pentru categoriile AM, A1 și B1, iar la 18 ani pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E și Tr. La 20 de ani împliniți și doi ani de experiență în categoria A2, dau dreptul de a da examen pentru obținerea categoriei A sau, dacă nu aveți acei doi ani de experiență, puteți da examenul la vârsta de 24 de ani. La 21 de ani se poate da examen pentru categoriile C, CE, D1 și D1E, plus cele pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15 kW. În fine, după vârsta de 24 de ani se pot obține și categoriile D, DE, Tb și Tv. Ca o mențiune, dacă dețineți un permis de conducere de orice categorie, acesta va fi valabil și pentru mopede, nefiind nevoie de susținerea unui nou examen.
Schimbările aduse nu-i scutesc nici pe bicicliști. Deși nu e nevoie de obținerea unui permis, bicicliștii vor putea fi amendați pentru nerespectarea legislației rutiere. Mai mult, în cazul drumurilor prevăzute cu piste speciale de biciclete, dacă biciclistul va circula în afara ei, va putea primi amendă de 6 până la 8 puncte de amendă.
În fine, tot legat de obținerea permisului de conducere, cetățenii străini care au domiciliu sau reședință în România vor putea solicita obținerea permisului după un examen susținut într-o limbă de circulație internațională.
Alte modificări
De pildă, s-a introdus obligativitatea ca proprietarul, deținătorul mandatat sau conducătorul auto al cărui autovehicul sau chiar și remorcă a fost avariat/ă în alte împrejurări decât într-un accident de circulație este obligat să se prezinte, în maxim 24 de ore de la constatare, la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs evenimentul.
O altă modificare se referă la litigii. Mai exact, dacă până acum făceați contestație în instanță la un proces verbal de constatare a contravențiilor, hotărârea judecătorească era definitivă și irevocabilă, pe când acum se poate contesta și această soluție. Decizia Guvernului de a introduce și această modificare se datorează unei hotărâri luate de Curtea Constituțională în mai 2012, care a admis o excepție de neconstituționalitate la Codul Rutier, iar asta deschide practic calea recursului. Dezavantajul va fi acela că perioada de soluționare a unui astfel de dosar va crește.
Cătălin Hegheș