Botond Kocsis, elev în clasa a VIII-a la Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureș, a obținut premiul al III-lea și premiul special pentru cel mai de succes concurent străin.
Concursul, care poartă numele lui József Öveges, este unul dintre cele mai bine cotate concursuri de fizică din Ungaria, iar din 2019 a fost inclus pe lista concursurilor susținute de Ministerul Educației din România, programa școlară solicitată fiind aceeași cu cea solicitată în programul Olimpiadei de Fizică din România. Competiția are mai multe etape, cu aproape o mie de participanți în luna februarie. După etapele orășenească, județeană și națională, cei mai buni 62 de concurenți s-au calificat pentru finala de la Győr, România fiind reprezentată de trei concurenți.
Competiția a fost foarte complexă, participanții trebuind să abordeze o gamă mult mai largă de sarcini decât cea din programa școlară, incluzând calcule, întrebări de test, măsurători de fizică experimentală, analiza fenomenelor fizice și întrebări despre istoria fizicii.
„Mă bucur că am reușit să găsesc timp pentru a studia fizica în timp ce mă pregăteam pentru proba de aptitudini și că am reușit să obțin o clasare pe podium la o competiție atât de prestigioasă, ca rezultat al întregii mele munci.A fost o surpriză plăcută faptul că profesorii care au pregătit itemii au urmat sfatul profesorului Öveges și au pus mai mult accent pe gândirea logică și pe abilitățile de rezolvare a problemelor decât pe cunoștințele lexicale.” – a declarat Boti Kocsis după concurs.
József Öveges a jucat un rol proeminent în istoria pedagogiei, în special în domeniul educației fizice. Scopul său principal a fost promovarea științei prin cărți, articole și apariții în mass-media. Prin experimente de fizică și explicații simple, el a făcut ca înțelegerea științei să fie accesibilă și plăcută pentru publicul larg. A rămas activ în diseminarea cunoștințelor până la sfârșitul vieții sale și chiar și după moartea sa a avut un impact de durată asupra științei și educației, motiv pentru care este cunoscut ca „Vrăjitorul fizicii”.
Andrea Kocsis