Filmul ”Ţară umbrită”, de Bohdan Slama din Cehia, a câştigat Marele premiu al celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST 2021 de la Târgu Mureş.
„Un film ale cărui semnificaţii depăşesc situaţia aparent particular a unei comunităţi rurale, aflată la graniţa dintre Cehia şi Austria, dezvăluind un fapt tulburător şi dureros când, în condiţiile celui de-al Doilea Război Mondial, vecini care erau prieteni, devin duşmani doar pentru că aparţineau unor etnii diferite”, a arătat juriul SIMFEST, într-un comunicat de presă.
Premiul special al juriului a fost acordat producţiei „Campion fără limite”, de Seongkwan Sohn din Coreea de Sud, despre un dansator într-un scaun cu rotile.
„O emoţionantă idee face ca un spectacol de televiziune de divertisment să transmit un profund mesaj de solidaritate umană. Este vorba despre un concurs de dans în care unul dintre concurenţi este cu dizabilităţi şi se află într-un scaun cu rotile”, şi-a motivat decizia juriul SIMFEST.
Premiul pentru Videoclip a fost acordat producţiei „Rugbi club Venus RIFIL”, de Iulian Chiuariu (Piatra Neamţ), Premiul pentru Ştiri a fost acordat pentru televiziunea RTS Turnu Severin şi pentru „Antactica, alarmă globală”, autor Jifko Konstantinov (Bulgaria), Premiul pentru talk-show a revenit producţiei „E singurul sfat”, de Andreea Ştiliuc (de la TVR Iaşi), iar Premiul pentru anchetă pentru „Crima cea mai modestă”, Shany Moran Haziza (Israel).
SIMFEST 2021 a mai acordat Premiul pentru creaţie studenţească non-ficţiune pentru „Tabloul lui Vivien”, de Eric Kosonen (SUA), Premiul pentru creaţie studenţească-ficţiune, „Lovitura”, regia Amin Anari (Iran), Premiul pentru animaţie – „Pictând cu numere”, Radheya Jegatheva, Australia, Premiul pentru producţie de divertisment pentru „Noapte în flăcări”, de Martin Kuba şi Eva Josefikova (Cehia), Premiul pentru film documentar – „Copilul din umbră”, Andreas Arnstedt (Germania).
De asemenea, Premiul pentru film de ficţiune de lung metraj, „Cât costă frica ta”, de Florian Anders (Germania), Premiul pentru jurnalism european, „Interviuri pentru speranţă”, Corneliu Ţepeluş (România), Premiul pentru cea mai bună producţie din România şi Republica Moldova, „Reîntoarcerea”, Dumitru Grosei (Republica Moldova), Premiul special pentru imagine – „Doar Djurdjevdan mai trebuie să vină”, de Zlatko Giurgevici, regizor Predrag Todorovici (Serbia) şi Premiul pentru scenariu – „Anatomista”, Iris Fegerl, Nina Hohn (Germania).
SIMFEST a mai acordat şi o serie de menţiuni speciale, între acestea se regăseşte Menţiunea specială pentru producţie educaţională, pentru profesorul Vittorio Caratozzolo (Italia), Menţiunea specială pentru producţie multimedia a fost acordată pentru „Cutstein”, Hamidreza Ckhosh-Bazan (Iran), Menţiune specială pentru scurt metraj – „De ce suntem trişti în oraşe”, Gang Zhao, (China) şi o Menţiune specială pentru „Viaţă de camping”, Josep Perez, (Spania).
Juriul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film şi Televiziune SIMFEST de la Târgu Mureş a avut de ales din 118 producţii din 40 de ţări de pe toate continentele.
În faza de preselecţie a SIMFEST au fost înscrise 410 producţii de televiziune din 56 de ţări. AGERPRES