Un grup de mureșeni serbează Ziua Limbii Române la Columna lui Traian din Roma

Un grup de mureșeni serbează Ziua Limbii Române la Columna lui Traian din Roma

 

 

Un grup de scriitori, ziariști, oameni de cultură, rapsozi populari mureșeni vor lua parte la un proiect ce se va desfășura la Columna lui Traian din Roma, ce are ca scop pe de o parte evocarea unui personaj fascinant, Badea Cârțan, iar pe de altă parte marcarea Zilei Limbii Române.

Cu această ocazie, vor fi susținute recitaluri de poezie și muzică, vor fi lansate cărți ale scriitorilor participanți la aceste evenimente. Printre promotorii valorilor culturale românești se va afla Nicolae Băciuț, Răzvan Ducan, Sorina Bloj, Dinuca Burian, Maria Borzan, Codruța Băciuț, Viorica Șutu, Gina Moldovan, Mărioara Popovici, Sorina Sav, Maria Piștănilă etc.

„Unul dintre evenimentele culturale în care Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, în parteneriat cu alte instituții, investește emoție și dăruire, acum în An Centenar, este sărbătorirea Zilei Limbii Române. În acest sens, s-a realizat proiectul „Pe urmele lui Badea Cârțan”, personaj emblematic, al cărui gest – prin care cartea a găsit o punte și către neamul românesc – este prea puțin evocat. Astfel, ziua de 31 august ne va găsi împreună un grup de entuziaști (scriitori, autori, rapsozi și alți intelectuali) la Columna lui Traian din Roma, lângă a cărui postament acum 162 de ani a fost surprins, de presa lumii, Badea Cârțan”, a declarat Sorina Bloj, managerul Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin.

Proiectul intitulat „Pe urmele lui Badea Cârțan” organizat de către Primăria municipiului Reghin, Biblioteca Municipală „Petru Maior” din Reghin, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Mureș, Biblioteca orășenească „Liviu Rusu” din Sărmașu, Biblioteca comunală Ibănești, Associazione „Cenaclul de la Roma”, derulată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România se desfășoară în perioada 28 august-3 septembrie.

Gheorghe Cârţan, cunoscut sub numele de  Badea Cârţan, a fost un ţăran român care a luptat pentru independenţa românilor din Transilvania. El a îndrăgit cu patimă cartea, cartea românească și cartea de istorie, a trecut timp de 30 de ani de mai multe ori munții, aducând din Vechiul Regat în Transilvania, în traistă, sute de cărți românești. Ajuns de mai multe ori la București, el a cunoscut mai mulți oameni de cultură, de la care a învățat istoria românilor și mai ales ideea romanității poporului român. Dorind să vadă cu propriii săi ochi momentele care erau mărturii ale istoriei poporului român, Badea Cârțan s-a hotărât să plece pe jos la Roma. Ajuns acolo, Badea Cârțan s-a dus mai întâi la Columna lui Traian, dar cum se făcuse seară, s-a așezat pe trotuar și s-a culcat la picioarele Columnei. A doua zi dimineața, trecătorii, polițiștii, ziariștii, au avut o revelație: Un dac la picioarele Columnei lui Traian. Presa din Roma a scris în ziua următoare: „Un dac a coborât de pe Columnă: cu plete, cu cămașă și cușmă, cu ițari și cu opinci”. I s-a publicat fotografia, i s-au luat interviuri.

 

Imola Grama