Compania farmaceutică Gedeon Richter România a fost sufletul unui nou eveniment sportiv mureșean, cu scopul declarat de a promova mișcarea în aer liber și, prin aceasta, de a sugera populației un mod de viață sănătos. Este vorba despre Mureș Face Adventure Race, un dublu concurs – triatlon și mountain bike. Acest eveniment a fost continuarea firească a proiectului prin care anul trecut, în zona localității Ogra a fost amenajată o pistă de biciclete, precum și un traseu de caiac-canoe, tot cu sprijinul Gedeon Richter. Prima ediție a Mureș Face Adventure Race s-a dovedit a fi un real succes și astfel, așteptăm cu nerăbdare ediția a doua, care se va desfășura anul viitor.
Printre echipele participante la triatlon s-a aflat și echipa presei, care a avut în componență doi membri de la săptămânalul Punctul. Astfel, am putut testa pe pielea noastră traseele de canotaj, respectiv ciclism – alegare, și am constatat că după un an de la inaugurarea acestora, locul a rămas curat și îngrijit, ceea ce este un semnal bun care ne duce cu gândul că oamenii încep să prețuiască inițiativele care oferă alternative pentru un stil de viață sănătos.
Dry Triathlon & MTB
Mureș Face Adventure Race a constat din două competiţii diferite: o probă de Dry Triathlon (la care au participat echipe de patru persoane) și una de mountain bike – individual. Evenimentul s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute și a avut ca punct de start curtea Castelului Haller din comuna Ogra, județul Mureș. Competiţia Dry Triathlon a cuprins trei probe: canoe – 3,8 km , alergare – 2,5 km și MTB – 13 km.
Concurenții de la MTB individual au avut de parcurs o distanță de 29 km.
Organizatorul evenimentului sportiv a fost MasterSki&BikeClub Tîrgu-Mureș, iar partenerii au fost Gedeon Richter, unDAverde, M&CO Training și MasterDruck.
Ideea: promovarea traseului
Competiția de triatlon a fost organizată cu scopul de a promova și a pune în valoare traseul de caiac-canoe și de biciclete de pe malul Mureșului din zona Ogra, inaugurate anul trecut. Mai multe detalii în acest sens am obținut de la Kelemen László József, director de marketing al companiei Gedeon Richter România:
„Ideea triatlonului a venit anul trecut, când ne-am asociat cu Față de Mureș și respectiv cu M&CO Training, compania de training indoor și outdoor. Împreună cu noi, cei de la Gedeon Richter România, ne-am propus să amenajăm un traseu cu posibilitatea de a practica sporturi acvatice de gen canoe și caiac. Am făcut niște pontoane la Sărmăghita, la Ogra și la Cipău, câteva marcaje privind traseul acesta, respectiv un traseu pentru biciclete care urmează, evident, anumite drumuri de țară existente în zonă. Anul acesta am hotărât să facem puțină reclamă la acest traseu, să arătăm populației din zonă, din Tîrgu-Mureș, că aici este un traseu și se poate folosi. În acest caz am apelat la profesioniști, la MasterSki&BikeClub care organizează astfel de evenimente și cu ajutorul lor ne-am adunat forțele și am efectuat aceste două concursuri: mountain bike și triatlon uscat – canoe, alergare, bicicletă”.
De ce Haller?
Castelul Haller din Ogra a fost renovat în urmă cu câțiva ani, și în prezent, este unul dintre cele mai frumoase clădiri istorice din Mureș, oferind turiștilor și mureșenilor posibilități de cazare și de a lua masa într-un cadru elegant și încărcat de istorie. Zona învecinată castelului a fost aleasă de cei de la Gedeon Richter pentru realizarea traseelor sportive și a triatlonului din mai multe motive, după cum ne-a explicat Kelemen László József:
„Pe de o parte, Asociația Față de Mureș a amenajat deja un traseu similar pe partea superioară a Mureșului, între Tîrgu-Mureș și Reghin. În zona aceasta de la Ogra albia permitea, de asemenea, să fie amenajată. Pe de altă parte, accesul la Mureș se face destul de ușor în toate cele trei puncte pe care le-am amintit deja (Sărmăghita, Ogra și Cipău). În plus, în vecinătate sunt poduri cu acces pe drum la aceste poduri, cu ușurință de a scoate bărcile din apă. Concursul trebuia să se muleze pe traseul deja amenajat.
Apoi, am găsit și în Castelul Haller un partener, suport logistic… Ni s-a pus la dispoziție curtea interioară, precum și posibilitatea de a organiza un gulyaș party după triatlon”.
Desigur, triatlonul a fost și o oportunitate și pentru cei de la Haller de a face cunoscut Castelul. După cum a precizat și Kelemen László, competiția sportivă poate fi și un semnal pentru cei care ar dori să investească în astfel de evenimente, pentru că în județul Mureș sunt foarte multe castele, foarte multe ruine și zone frumoase cu un iz istoric, cu evenimente care nu trebuie uitate, dar trebuie întreprinzători care să le pună în valoare…
Concret
Startul triatlonului s-a dat din curtea castelului, la intervale de 5 minute, concursul fiind de tip urmărire. După start, echipele au parcurs pe jos o distanţă de 100 metri până la îmbarcarea asistată de organizatori. Echipele au parcurs cu canoe în aval traseul până la podul ce trece peste râul Mureş în dreptul comunei Ogra. Traseul este de 3,8 km şi a fost supravegheat de organizatori. Debarcarea s-a desfăşurat pe malul drept al Mureşului, asistată de organizatori.
Din acest punct, a început proba de alergare; echipele au alergat înapoi în curtea castelului Haller de unde au ridicat bicicletele şi au început proba de MTB.
Proba de MTB s-a desfăşurat pe un traseu de 13 km, cu diferenţa de nivel de 200 m, pe drum asfaltat, pietruit şi de pământ. Traseul a fost marcat cu bandă alb-roşie. Linia de sosire a fost tot în curtea castelului Haller.
Echipele au trebuit să parcurgă împreună tot traseul, regulamentul precizând că diferenţa dintre primul şi ultimul dintr-o echipă trebuie să fie de maxim 100 m.
Competiția de MTB – individual a avut punctele de start și de sosire tot în curtea Castelului Haller din Ogra. Concurenţii au parcurs o distanţă de 29 km cu diferenţa de nivel de 500 m. Traseul a fost semnalizat cu bandă alb-roşie şi indicatoare.
Organizare și participanți
Concursul a fost organizat de clubul sportiv MasterSki&BikeClub, împreună cu Asociația unDAverde și M&CO Training, cu sprijinul societății Gedeon Richter Tîrgu-Mureș. Despre organizarea acestui eveniment, precum și despre concurenți, ne-a vorbit organizatorul, Peter Klosz, cel care este președintele MasterSki&BikeClub și secretarul general al Federației Române de Triatlon: „Concursul a constat din Mauintain Bike – 28 de km, individual, respectiv dry triatlon – echipe de 4 persoane care a constat în canotaj – canoe, alegare și ciclism de 14 km. În total au fost 11 echipe la concursul de Dry Triathlon și 25 de sportivi la mountain bike.
Majoritatea concurenților au fost amatori, dar au fost și sportivi profesioniști la partea de mountain bike, inclusiv sportivi din lotul național de ciclism. La Dry Triatlon am avut și sportivi din lotul național al României”.
Desigur, organizarea unui asemenea eveniment sportiv, în cadrul căruia concurenții trebuie să parcurgă 3 sporturi diferite necesită o anumită infrastructură și o anumită planificare mai specială: au trebuit puse la dispoziție concurenților canoe, au trebuit pregătite traseele de alergare și de mountain bike. Dar, rezultatul a fost unul foarte bun: un concurs reușit, iar pentru prima ediție a Mureș Face Adventure Race și participarea a fost satisfăcătoare.
Sănătate prin mișcare
Și compania Gedeon Richter a participat la competiție, prin două echipe. Printre concurenți s-au numărat și directorul de marketing Kelemen László, precum și Zsuzsanna Zaizon, PR manager la Gedeon Richter. Dânsa ne-a vorbit despre experiența sa la acest triatlon, precum și despre faptul că mișcarea în aer liber are un efect benefic asupra sănătății: „A trecut un an de când echipa Gedeon Richter a amenajat împreună cu Asociația unDAverde și M&CO Training această pistă de bicicletă și respectiv traseul de caiac-canoe și, așa cum am promis, am revenit și am participat cu mare bucurie la triatlonul organizat de MasterSki&BikeClub, pe exact aceiași pistă care a fost inaugurată anul trecut. Această competiție a promovat câteva dintre ideile pe care și noi le promovăm – să avem o viață sănătoasă, să avem grijă de sănătatea noastră.
La triatlon a fost greu, trebuie să facem antrenamente mai dese. Mai greu mi s-a părut alergatul…”
Remember
Preocupată mereu de mediul înconjurător și cu scopul de a oferi comunității alternative pentru petrecerea timpului liber într-un mediu și într-un mod sănătos, în perioada 8 iulie – 28 august 2013, Gedeon Richter România a participat cu o echipă de 140 de angajați la un proiect de responsabilitate socială, realizat pe baza conceptului „Față de Mureș” inițiat de Asociația unDAverde, în colaborare cu echipa M&Co Europe Training.
Proiectul s-a desfășurat pe o porțiune de aproximativ 20 de kilometri a râului Mureș, în vecinătatea localității Ogra, județul Mureș. Angajații companiei Gedeon Richter România au amenajat locuri de popas pentru bicicliști sau pentru iubitorii de drumeții în natură, precum și pontoane pentru caiac și canoe pe malul râului Mureș. Legătura între aceste puncte de popas se face printr-un traseu pentru biciclete amenajat de-a lungul malului și printr-un traseu de caiac pe râul Mureş – ambele fiind semnalizate cu ajutorul unei hărți de orientare, dar și prin panourile de informare poziționate la fața locului. Având în vedere preocuparea companiei pentru mediul înconjurător, pe lângă activitățile menționate, echipa Gedeon Richter România a curățat malul și albia râului Mureș de deșeuri pe porțiunea respectivă.
În plus, la Ogra, în vecinătatea Castelului Haller, au fost construite pe malul Mureșului două bănci unde iubitorii de mișcare în aer liber pot să se odihnească, au fost instalate panouri de informare și indicatoare de traseu.
Recepționare
După un an de la inaugurare, traseul de biciclete, precum și cel de caiac inaugurat de Gedeon Richter încep să fie tot mai cunoscute, totuși, încă nu foarte multe persoane își alocă timp pentru a face sport în cadru natural: „Oamenii nu vin în număr foarte mare și tocmai acest triatlon ar fi o ocazie pentru oameni să cunoască mai mult acest traseu. Există persoane care vin, dar mai mult din prieteni în prieteni, din vorbă în vorbă se duce vestea că se pot practica aceste spoturi aici (ciclism și caiac)”, a precizat Kelemen László.
Referitor la Mureș Face Adventure Race, Kelemen László a apreciat că „numărul participanților este bun pentru prima ediție. Sperăm ca la edițiile viitoare să fim și mai mulți”.
Titi DÃLÃLÃU
Un nou concurs sportiv, susținut de Gedeon Richter
Category: Stirile Punctul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.