Azomureș și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență, au prezentat de Ziua Protecției Civile cel mai recent material de informare în domeniul depozitării și utilizării în siguranță a îngrășămintelor pentru agricultură.
Ghidul de bune practice pentrudepozitareașiutilizareaînsiguranță a îngrășămintelorreprezintă un set de sfaturișirecomandăridezvoltate de Azomureșîncolaborare cu IGSU, înconcordanță cu legislațiaînvigoare la niveleuropeanși national, precum și cu indicațiile Fertilizers Europe (AsociațiaEuropeană a producătorilor de îngrășăminte).
ScopulGhidului de bune practice pentrudepozitareașiutilizareaînsiguranță a îngrășămintelorînfermăeste de aoferisuportfermierilorşi de a evidenţiaproblemele de siguranţă care aparatuncicând se folosescîngrăşămintepebază de azotat de amoniu la fermăşi, în special, de a oferisfaturi cu privire la:
• Siguranţapersonalăîntimpulmanipulăriiproduselor/ îngrăşămintelor;
• Bunepracticipentrudepozitareîn interior şiîn exterior;
• Asigurareasecurităţii la depozitareaîngrăşămintelor;
• Minimizareaimpactuluiasupramediuluiîntimpuldepozităriişiutilizării;
• Importanţacitiriietichetelorproduselorşi a fişelor cu date de securitate ale producătorilor.
“Ghidulestedestinatpreveniriiunorincidente grave. Prevenireaestefoarteimportantăși ne puneînsituațiaîn care nu e nevoiesărăspundemuneisituații de urgență. Azomureșaacceptatcolaborarea cu noișichiar a avutinițiativaelaborăriiacestuighid, șiiată, se concretizeazăchiar de ZiuaProtecțieiCivile”, a declaratRaed Arafat, secretar de stat încadrulMinisteruluiAfacerilor Interne, ȘefulDepartamentuluipentruSituații de Urgență.
“Împreună cu IGSU am pregătitacestghidpentruaacoperinecesarul de informații de care au nevoiedistribuitoriișiutilizatoriiproduselornoastre, fermierii. Am inclusinformații care săreducăprobabilitateaunui accident înfermăsauîndepozit. Ghidul de depozitareesteelaboratînconcordanță cu specificațiileprogramului “Product Stewardship” al Fertilizers Europe (AsociațiaEuropeană a Producătorilor de Îngrășăminte), iarobiectivulnostrueste ca fiecare tip de îngrășământpe care îlproducem la Târgu Mureș să fie transportat, depozitatșiutilizatînsiguranță”, a declarat HarriKiiski, directorul general al Azomureș.
Inspectorul general al IGSU, generalul Dan Iamandi a declarat că“acestghid a fostdiseminatdejacătretoateunităţilesubordonate, cătretoateInspectoratelejudeţenepentrusituaţii de urgenţă care vordesfăşuraactivităţi preventive întoatelocaţiileundeexistădepozitateastfel de substanţepebază de azotat de amoniu”.
Ghidulconține de asemeneașicelemaiimportantemăsuri care trebuieluateîncaz de incendiușidescompunere a îngrășămintelor, precum șiinformațiidespreceledouăentități care au colaboratpentrurealizareamaterialului – IGSU șiAzomureș.
15.000 de exemplare ale ghiduluivor fi distribuitecătrefermieriiromâniîncepând cu lunamartie 2020, prinintermediulunitățilorsubordonate IGSU de la nivelulfiecăruijudețșiprinrețeauacomercialăaAzomureșformată din 37 de distribuitori.
Biroul de presă Azomureș
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.