Alegerile locale din 10 iunie, prin voinţa electoratului din Luduş, a consfinţit dorinţa de schimbare la nivelul Executivului şi Legislativului local. Dorinţa luduşenilor exprimată prin votul acordat a adus în fruntea Primăriei pe Cristian Moldovan cu o bună notorietate în oraş, mai întâi ca profesor la catedră, apoi ca om de afaceri. Noul edil-şef s-a născut la 9 martie 1971 în Luduş, este căsătorit cu Alexandrina şi are o fetiţă, Diana de 9 ani. Cristian a absolvit în anul 1989 Liceul Industrial Luduş cu profilul electrotehnică şi s-a înscris la Academia de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti, Facultatea de Educaţie Fizică devenind absolvent cinci ani mai târziu. În perioada 1994 – 1998 a activat ca profesor la Şcoala Generală nr. 1 Luduş.
Un moment de răscruce
În anul 1998 aţi trecut de la catedră, având un venit sigur, la activitatea comercială care comportă unele riscuri. De ce aţi ales acest drum?
Cristian Moldovan: Da, în învăţământ este un câştig sigur, dar mic. Nu puteam să fiu de acord cu această realitate, mai ales că simţeam că puteam face mai mult. Apoi, am dorit să îmi ajut părinţii care din anul 1995 erau ocupaţi cu firma SC RO Dacia Com SRL.
Se pare că a fost o decizie inspirată. Care este situaţia actuală a firmei?
În anul 1995, firma avea un singur angajat, iar acum are peste 80 de angajaţi care activează în patru puncte de lucru, trei la Luduş şi unul la Tîrgu-Mureş. În prezent, SC RO Dacia Com SRL are relaţii comerciale cu peste 2.000 de firme din toată ţara.
Politica…
Ce ne puteţi spune despre activitatea politică?
În anul 2008 am devenit membru al Partidului Naţional Liberal, iar în 26 aprilie 2009 am fost ales în funcţia de preşedinte al filialei Luduş a PNL.
Constat că a fost o alegere potrivită care s-a concretizat acum cu un succes deosebit şi unic pentru liberali. Funcţia de primar vă onorează, dar vă şi îndatorează. Ce veţi face în prima zi după investirea oficială?
Cu gândul la cetăţenii care au fost umiliţi timp de patru ani, voi desfiinţa barierele care au permis accesul în faţa Primăriei doar unei categorii privilegiate de cetăţeni.
Şi după aceea?
Programul meu şi al formaţiunii USL sub al cărei siglă am candidat, cuprinde patru puncte principale.
,,Voi face…”
Cunosc foarte bine situaţia economică a oraşului şi de aceea principala mea preocupare va fi crearea de locuri de muncă şi dezvoltarea unor investiţii.
Cum veţi ajunge la acestea?
Oraşul are nevoie de un parc industrial în care vor fi create locuri de muncă. Voi susţine producătorii locali, voi atrage investitori care se vor bucura de toate facilităţile legale.
Vă cunoaşteţi bine oraşul natal. De ce anume este nevoie pentru creşterea confortului urban în toate zonele?
În primul rând, oraşul are nevoie de un plan integrat de dezvoltare pe termen mediu şi lung, apoi trebuie să realizăm reabilitarea, pe etape, a reţelei de apă-canal şi creşterea calităţii apei potabile.
Drumurile noastre, toate…
Da, vom continua lucrările de asfaltare şi reabilitare a străzilor şi drumurilor din oraş, precum şi asigurarea unui transport public local de calitate.
După ce desfiinţaţi barierele de la intrare ce vor găsi oamenii în Primărie?
Vom stabili reguli clare pe care funcţionarii publici vor fi obligaţi să le respecte. Nu mi-a plăcut şi nu îmi place birocraţia şi voi insista ca problemele oamenilor să fie rezolvate cu operativitate. Accesul la informaţie va fi asigurat în Primărie, oamenii cu nevoi speciale vor beneficia de un serviciu de asistenţă socială la domiciliu, iar tinerii cu aptitudini deosebite vor fi încurajaţi cu burse de merit şi sociale.
Cum vede absolventul Academiei de Educaţie Fizică şi Sport, activitatea sportivă şi agrementul în oraş?
Oraşul modern nu poate fi conceput fără terenuri sportive şi de agrement. Mă preocupă înfiinţarea unui Centru Sportiv şi de Agrement al oraşului de care să beneficieze atât tinerii, cât şi vârstnicii. Am planuri multe pentru viitor şi vom mai vorbi despre ele şi cu alte ocazii.
A consemnat, Ioan. A. Borgovan
am 8 clase si caut de lucru in orasul ludus