Pacientii internati la “Institutul de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant” din Targu Mures ar putea beneficia de un nou Centru Chirurgical Cardiovascular (un „Institut al Inimii”) modern, in cadrul spitalului. TESSERACT ARCHITECTURE, singurul studio de arhitectura specializat in domeniul medical din Romania, a fost desemnat consultant si furnizor al serviciilor de elaborare a documentatiei tehnico-economice (faza SF – Studiu de Fezabilitate) pentru noul proiect.
Potrivit Temei de Proiectare, arhitectii TESSERACT subliniaza ca in prezent, activitatea unitatii medicale se desfasoara intr-un complex spitalicesc dat in functiune in anul 1983, de tip monobloc, cu zona de servicii conexe (bucatarie, spalatorie si logistica) pozitionata in cladiri situate vis-a-vis de spital si legate de spital printr-un pasaj subteran.
Provocarea arhitectilor in cadrul acestui proiect este de a realiza o cladire noua in incinta ansamblului spitalicesc, pe un teren cu o forma neregulata, cu dimensiuni restranse si situat in imediata apropiere a unor cladiri existente, cu functiuni medicale si administrative.
Noul Centru va avea aproximativ 18.000 mp, in care vor fi prevazute 214 paturi, precum si functiuni suport – ambulator, radiologie si imagistica, laborator de analize medicale, farmacie cu circuit inchis, bloc operator, etc. Prin acest proiect se doreste facilitarea accesului pacientilor catre servicii medicale specializate de cardiologie, chirurgie cardiovasculara, transplant si nu numai – atat pentru copii cat si pentru adulti. In cadrul proiectarii, echipa a insitat pe conformarea functiunilor si circuitelor la standarde locale si internationale, pe eficientizarea spatiilor si reducerea costurilor de intretinere si functionare, pe un design prietenos pentru utilizator – fie el pacient sau personal medical. Noul corp beneficiaza si de solutii alternative de eficientizare energetica, de dotare cu echipamente medicale de ultima generatie, de sistem de digitalizare si de un design prietenos cu mediu.
Institutul Inimii va avea o cladire noua, la a carei proiectare s-a tinut cont de tendinte si standarde internationale, de nevoile personalului medical dar si ale pacientilor”, declara Raluca Soaita, fondator TESSERACT ARCHITECTURE.