Casa de Cultură a Tineretului George Enescu a găzduit miercuri, 26 martie, timp de trei ore, o dezbatere publică pe tema fabricii de clei, proiect inițiat de S.C. KASTAMONU ROMANIA S.A. Reghin. Au participat, alături de reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Mureş, reprezentanții investitorului, membri organizației non-guvernamentale Inițiativa Civică Reghin, dar și alți reghineni interesați de proiect.
Ce zice „Mediul”
La începutul întâlnirii, Dănuț Stefănescu, directorul APM Mureș a precizat că proiectul pentru fabrica de clei a fost depus la Agenția pentru Protecția Mediului în anul 2012, iar în acest an, în vederea obținerii Acordului de mediu, s-au depus Raportul la studiul de impact și Studiul de risc, aceste documente fiind necesare deoarece este vorba despre un proiect care se încadrează în categoria celor ce sunt considerate cu risc asupra mediului și populației. Șeful APM Mureș a precizat, de asemenea, că aceste documente a fost publicate atât on-line atât pe site-ul instituției, cât și pe cel al investitorului, urmând acum să fie supuse dezbaterii publice.
Mai mult contra
Înainte de prezentarea Raportului la studiul de impact care a conținut și concluziile Studiului de risc și cele ale Studiului de evaluare, inginerul Fazakas Anca Sorin, în calitate de manager de proiect a făcut o prezentare a investiției. A urmat apoi prezentarea Raportului la studiul de impact (care nu prognozează impact negativ asupra mediului sau locuitorilor) și luările de cuvânt ale celor din sală. Microfonul a circulat din mână în mână, vorbitorii exprimându-și în general dezacordul față de proiect. Unii dintre ei au precizat că nu au înțeles mare lucru din prezentările făcute, alții au făcut referire la suma plătită de investitor pentru realizarea studiilor respective, atmosfera fiind destul de animată și ostilă față de viitoarea fabrică de clei.
Un consilier local ia cuvântul
Prezentă în sală, Maria Cocean, membră a Consiliului local municipal (consilier PPDD), a solicitat microfonul în aplauzele audienței și și-a început intervenția precizând că nu dorește ca dezbaterea să arate ca un ,,război între noi, cetățenii reghineni, și investitorul care a venit aici la Reghin“. Consilierul PPDD a făcut apoi câteva aprecieri ușor critice despre felul în care au fost făcute prezentările și a continuat adresându-se direct șefului APM: “…Noi nu avem bani să plătim niște studii care să vă convingă tot pe dumneavoastră că nu este benefică pentru populația din Reghin această investiție… Prezența noastră aici, capitalul nostru de voință, dorința noastră de a nu se construi această fabrică… cât vor cântări în decizia pe care dumneavoastră o veți lua în eliberarea Acordului de Mediu? Vă rugăm foarte mult să cântăriți cu maximă atenție și încărcătura emoțională pentru generațiile viitoare și să vă gândiți că undeva toți vom da socoteală pentru ceea ce astăzi deliberăm“. Maria Cocean a solicitat apoi organizarea unui vot în sală pentru a cuantifica dezacordul celor prezenți cu privire la fabrica de clei, dar i s-a răspuns că acesta nu ar însemna nimic, un referendum putând fi organizat doar de autoritățile locale. Hotărâtoare în luarea deciziei pentru Acordul de mediu vor fi și concluziile documentelor prezentate, care vor fi evaluate de specialist în domeniu, dar și părerile argumentate din cadrul dezbaterii, care vor fi analizat cu maxima atenție.
Concluzii sumbre
,,Viitorul nostru stă în mâna unor oameni care nu cred că au specialiștii necesari pentru a analiza tot riscul”, a declarant la sfârșitul dezbaterii Iulius Făgărășan, reprezentantul organizației Inițiativa Civică Reghin.
Dănuț Ștefănescu, directorul Agenției pentru Protecţia Mediului Mureş a spus că un elaborator va răspunde la toate întrebările care au fost adresate din public, întrebări care au fost notate cu rigurozitate. ,,Dacă se va obține aprobarea pentru această fabrică, cetățenii trebuie să fie convinși că se face numai conform legii, se respectă toate standardele existente la ora actuală. Iar dacă nu se va da, înseamnă că nu au fost respectate aceste standarde, cel puțin în proiect, pentru că acum discutăm despre un proiect”, a concluzionat în fața presei șeful APM Mureș.
Emeșe Ardelean