A apărut, oarecum din neant, teama că Ungaria s-a pus pe cumpărat Ardealul pe parcele. Uitând că deja câteva milioane de hectare de terenuri agricole au fost cumpărate de cetățeni străini în România (mulți dintre ei italieni), la auzul veștii că Ungaria a ieșit la cumpărături, ne-am panicat. Ba mai mult, isteria e alimentată și de falsa știre cum că, dacă am încerca la rândul nostru același lucru în Ungaria, noi n-am putea. Și uite așa, nu mai vedem pădurea din cauza copacilor. Dar să le luăm pe rând.
Pe site-ul Uniunii Europene este explicat pentru tot cetățeanul UE care e regimul achizițiilor de proprietăți în statele membre. Evident, fiecare țară și-a negociat tot felul de perioade de tranziție în ceea ce privește liberalizarea pieței imobiliare, lucru pe care de altfel l-am făcut și noi. Singurul stat care ține oarecum blocat acest lucru este Malta, unde tarlaua e prea mică pentru a putea fi liberalizată. Revenind la Ungaria, citând de pe site-ul UE, aflăm că acest stat „se bucură de o perioadă de tranziţie de 5 ani în ceea ce privește achiziţia locuinţelor/reședințelor secundare. Oficialii statelor membre și statelor care fac parte din acordul EEA (n. red. spațiul UE plus state precum Norvegia sau Elveția, care nu sunt membre UE propriu-zis) care au avut drept de şedere legală în Ungaria pentru cel puțin patru ani consecutiv nu sunt supuse restricţiilor respective. Ungaria se bucură de asemenea de o perioadă de tranziţie de 7 ani pentru achiziţionarea terenurilor agricole și a pădurilor. Fermierii independenţi activi în Ungaria și care beneficiază de drept de şedere de cel puțin 3 ani nu sunt ținta acestor restricţii. Perioada de tranziţie în cauză poate fi prelungită cu un maxim de 3 ani în cazul în care Ungaria indică nevoia de o clauză de siguranţă”. Cum Ungaria a aderat la UE în 2004, cam toate aceste restricții au expirat. Pe lângă aceste informații care apar pe site-ul oficial al coanei UE, mărturie și mai clară a faptului că orice român e liber să cumpere proprietăți în Ungaria sunt cei care deja au făcut-o și s-au și mutat în țara vecină. Dar asta ne facem c-am uitat, pentru că-i mai ușor să te isterizezi.
Și încă ceva, dacă Ungaria chiar n-ar fi într-un an electoral și dacă s-ar gândi chiar serios să cumpere Ardealul pe parcele și și-ar fixa dintr-asta un obiectiv strategic, pun fireasca întrebare: De unde credeți că o țară cu serioase probleme financiare până mai anii trecuți, când friza falimentul, dispune acum de câteva miliarde de euro ca să cumpere Ardealul?
Cătălin Hegheș
Felicitari pentru articol d-le Catalin!