Agent principal în nouă comune din Mureș, Mircea Cerghizan își găsește timp împreună cu soția să adune, săptămânal, zeci de copii, mulți din medii defavorizate, pentru a cânta și a face excursii. Se întâlnesc la biserica penticostală din comuna Băgaciu, iar majoritatea copiilor provin din familii ortodoxe. Bucuria celor mici vine însă de dincolo de diferențele doctrinare.
Mircea Cerghizan are 37 de ani și e absolvent de liceu pedagogic. Numără „17 ani și patru luni de când mi-am fericit viața intrând în poliție”. Râde și explică ironia: „Am ales această carieră ca orișice om, văzând în ea ceva ce nu vezi după. Dar eu zic că e totuși un sistem unde s-a avansat foarte mult, de când am intrat eu. Scriam la mașina de scris antică, foloseam faxul, acum folosim e-mailul, ceea ce e foarte fain”. Ca agent principal, Mircea are în grijă nouă comune, inclusiv comuna Băgaciu, unde locuiește. „Te obișnuiești cu orice în viață, dar asta e o zonă ușoară, o zonă faină, mai ales după ce oamenii ajung să te cunoască și îi cunoști și tu pe ei”.
Când nu e în tură, Mircea se transformă. Își aduce aminte de prima lui opțiune profesională: pedagogia. Pune chitara de gât și, ajutat de soția lui, Adriana, îi învață cântece pe copiii din Băgaciu și din împrejurimi. Locul de adunare e sediul Bisericii Penticostale „Pâinea Vieții”, o clădire în curs de finisare. „Partea cu copiii te ține om!”, mărturisește polițistul, făcând aluzie la duritatea meseriei sale. Pedagogia este prima opțiune profesională a lui Mircea.
Ideea acestui club pentru copiii din zonă s-a înfiripat treptat și a prins contur ferm în luna octombrie a anului trecut. Patrulând prin sate, Mircea și-a făcut o imagine dureros de clară asupra felului în care trăiesc oamenii în multe sate din Mureș: sărăcie care merge mână în mână cu lipsa de educație și cu dezinteresul față de educație. „Și noi am crescut la țară și am avut parte de sfatul cuiva, nu neapărat din familie, în anumite momente. Am avut poate contact cu un mediu în care se întâmpla și altceva decât manele și B.U.G. Mafia. Nu-i o problemă, dar…”.
Citeşte întreaga ştire: REPORTAJ. Un polițist din Mureș a pus mâna pe chitară, ca să le arate copiilor drumul cel bun: „Planul e să învețe o limbă străină, să cânte la un instrument, să scrie”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.