România, unul dintre cei mai mari producători de miere din UE, şi-a vândut anul trecut 37% din producţia de miere la export, la un preţ mediu de 3,7 euro (17 lei) pe kilogram, şi a importat miere cu 45% mai ieftină din Moldova, Polonia sau Ungaria, la 2,6 euro (12 lei) pe kilogram, pentru consumul intern, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Eurostat.
În 2017, apicultorii români au produs peste 30.000 de tone de miere, din care au exportat circa 12.200 de tone, potrivit statisticilor oficiale.
„Nu mai găseşti miere 100% românească în supermarketuri. Intră miere ieftină din Ucraina, pe care procesatorii o amestescă cu miere românească şi scriu pe etichetă produs în UE sau non-UE, foarte mic, de îţi trebuie lupă să vezi. Românul îşi alege mierea după preţ. Majoritatea retailerilor mari vând acum miere marcă privată magazin din import, pe care doar o ambalează. Am cerut în Parlament interzicerea amestecării mierii, dar nu se poate, pentru că legea europeană permite“, a spus Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România.
Compania Apiprodex, un producător de miere ecologică din Târgu-Mureş, vinde peste 90% din mierea produsă şi colectată la export, în Europa de Vest. În 2017, Apiprodex a făcut aproape 15 mil. lei (3,2 mil. euro) din comercializarea mierii, potrivit datelor publice.
„Ce e bun pleacă la export. Mierea ieftină o mănâncă românul, iar pe cea scumpă o mănâncă neamţul. Dacă guvernul ar face o lege să scrie pe etichete ce procent e miere românească şi cât e din afară, probabil că românii ar fi mai selectivi. Eu vând preponderent în Europa de Vest, în Italia, Germania, Spania sau Franţa“, a spus Dorin Dogar, director general al Apiprodex.
În 2017, România a fost cel mai mare producător de miere organică din UE, cu o producţie de 5.475 tone, potrivit datelor Eurostat. În ceea ce priveşte mierea naturală, România a fost în ultimii ani mereu în top 5 producători de miere din UE, potrivit specialiştilor din piaţă.
Spre deosebire de mierea naturală, mierea organică este produsă de albine care nu au contact cu culturile agricole tratate chimic.
În 2017, România a importat peste 3.600 de tone de miere în valoare de peste 9,3 mil. euro. După valoarea importurilor de miere din 2017, principalele ţări din care România importă miere sunt Moldova (3,5 mil. euro), Polonia (1,4 mil. euro) şi Ungaria (1,2 mil. euro), potrivit Eurostat.
România a exportat 12.250 de tone de miere anul trecut, în valoare de 45,8 mil. euro, preponderent în Germania (14,4 mil.euro), Italia (7,9 mil. euro) şi în Japonia (5,5 mil. euro), potrivit Eurostat.
Sursa: ZF
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.