Începând cu data de 21 octombrie a.c., Biblioteca Județeană Mureș (BJM) găzduiește expoziția ”Lumina dintre gratii”, un rezultat al colaborării longevive dintre instituția noastră și Penitenciarul Tîrgu Mureș. De-a lungul celor 13 ani de colaborare, biblioteca și-a făcut simțită prezența în acest mediu corecțional prin diverse acțiuni. Dacă la început au fost activități de culturalizare, au urmat apoi unele ocupaționale, terapeutice, creaționale, de alfabetizare și, puiul de aur, copilul mult-visat: clubul de lectură. Clubul de lectură a pornit în ideea de a stimula cititul în penitenciar, accesul la informație, la cultură al persoanelor private de libertate, de a încuraja evadarea într-o altă lume, una fictivă, de a le arăta acestor oameni că pot zbura fără să treacă dincolo de gratii, explică Monica Avram, director BJM.
Claudia Illyés, coordonator Clubul de Lectură: ”Restul – vă invit să judecați dumneavoastră, privind munca acestui tânăr!”
”Este măgulitor să vezi cum oameni condamnați pentru fapte crude pot trece de bariera socială și te pot accepta în lumea lor, chiar dacă uneori ești ca un ghimpe între coaste; își pot exprima sentimentele, își pot susține părerile cu curaj despre mesajele transmise de autorii cărților. Înaintea acestor vremuri umbrite de pandemia-simbiotică, avusesem multe planuri legate de clubul de lectură. Îmi propusesem să îmi conduc cititorii spre Lumina dintre oceane, să le arăt Toată lumina pe care nu o putem vedea, să le fac cunoștință cu Ofițerul stării civile, cu Bastarda Istanbulului și cu Cel care mă așteaptă, să le dau Apă din inima mea. Acum ne rezumăm la lectura prin poștă, recenziile, părerile venind tot pe această cale. Așa am putut să descopăr dorința tăcută de a se exprima prin desen a unuia dintre cititorii mei fideli. Abagiu Cosmin îmi trimitea comentariile pe marginea cărților într-un plic frumos decorat cu câte o floare desenată pe el. Mai târziu am primit felicitare de mulțumire executată de mână. Și tot așa, am ajuns în posesia mai multor desene ale lui. Cum rezultatele bune se obțin numai prin stimulare pozitivă și vorbe de încurajare, i-am propus să îmi mai trimită și alte desene pentru a putea încropi o modestă expoziție cu acestea. Restul – vă invit să judecați dumneavoastră, privind munca acestui tânăr!”
Cosmin Abagiu, autorul desenelor: Un suflet, propriu-zis, desfigurat de durere.”
„În primul rând permiteți-mi să vă mulțumesc pentru această oportunitate. Vreau să vă spun că sunt nespus de recunoscător că acest eveniment are loc. Vă datorez multe mulțumiri atât dumneavoastră, organizatorilor, doamnei Illyés Claudia, cât și conducerii penitenciarului Târgu-Mureș, dar – în primul rând – lui Dumnezeu.
Abagiu Cosmin mă numesc, și sunt o persoană privată de libertate. În urmă cu mulți ani am avut (luat n.m.) o decizie care mi-a schimbat în totalitate viața. Am ajuns la închisoare pentru o infracțiune pe care o regret din suflet. Dar, din păcate e cam târziu pentru regrete. Viața victimei nu poate fi adusă înapoi cu regretele mele.
Pedeapsa mea este de 17 ani, din care am executat deja 11 ani jumate, dar vă rog să mă credeți, nu anii au fost cea mai grea parte a pedepsei, pentru că sunt conștient că îi merit. Pedeapsa grea a fost și încă este prezentă în viața mea: de fiecare dată când, seara, se sting luminile, rămân cu gândurile mele, gânduri de părere de rău, amintirile frumoase cu persoanele pe care le-am pierdut în perioada detenției…
Am dorit să vă povestesc toate astea, să îmi înțelegeți desenele expuse. Ele nu sunt doar niște desene frumoase făcute cu creionul; ele sunt niște creații ale sufletului meu, ale durerilor și frustrărilor mele, realizate cu tristețe, dezamăgire și mult chin sufletesc.
Azi eu nu desenele mele le expun în fața dumneavoastră, ci sufletul meu. Un suflet, propriu-zis, desfigurat de durere.”
Tety Boros, artist grafician: Îi dorim revenire și reintegrare socială cât mai reușită
”Dintotdeauna am crezut în sprijinirea tinerelor talente, și sunt convins că toți cei care au talent în vreo ramură artistică sau sportivă, trebuie să fie sprijiniți într-un fel sau altul, indiferent de statutul lor social,… indiferent de locul în care se află… în libertate undeva într-un oraș din inima Transilvaniei, ori eventual după gratii, ca în cazul lui Abagiu Cosmin. Eu cred că bibliotecarii au decis corect când i-au transmis și propus tânărului lipsit de libertate să continue să își exprime sentimentele prin talentul său care poate până era și el în libertate nu avuseseră timpul sau ocazia necesară de a se prezenta, de a ieși la iveală. Sper doar că numitul Cosmin va continua să își dezvolte talentul la desen și după ce va fi din nou liber, și ne va surprinde cu o nouă expoziție, mai bogată și mai colorată decât aceasta, care probabil înțelegem cu toții de ce este dominată îndeosebi de gri… Nu fiindcă a avut la dispoziție doar creion grafit, ci deoarece zidurile care îl înconjoară de 11 ani, nu cred că sunt foarte viu colorate, la fel cum nici starea sa sufletească nu poate fi deloc colorată. Îi dorim revenire și reintegrare socială cât mai reușită și cât mai colorată posibil.”
Expoziția ”Lumina dintre gratii” poate fi admirată zilnic între orele 9:00 – 19:45, în holul principal (parter) al Bibliotecii Județene Mureș, cu respectarea normelor legale impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19.”