Un tezaur monetar dacic a fost descoperit de poliţiştii din Alba, în colaborare cu arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, în urma unei investigaţii pornite de la o postare în mediul online, primele estimări arătând că obiectele ar avea o deosebită valoare patrimonială.
Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, în luna septembrie, poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural au identificat în mediul online postarea unei persoane care anunţa că în luna august a găsit, într-o pădure din judeţul Alba, 22 de monede antice din argint, pe care le-a predat, conform legii, reprezentanţilor administraţiei publice locale.
Drept urmare, a fost deschisă o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur.
Sursa citată a arătat că, la data 19 septembrie, poliţiştii, împreună cu experţi arheologi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi detectoristul în cauză, „au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr.), drahme de tip „Răduleşti-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică şi un amnar din fier, de epocă romană”.
Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experţilor, rezultă că artefactele fac parte din Patrimoniului Cultural Naţional, unele dintre ele aparţinând categoriei Tezaur.
Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
IPJ Alba a precizat că persoana care a făcut descoperirea iniţială este un tânăr de 27 de ani, din judeţul Mureş, posesor autorizat de detector de metale, iar acesta a sprijinit poliţiştii şi arheologii la descoperirea şi documentarea tezaurului. AGERPRE