Concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș din 8 noiembrie din Sala de Aur a Musikverein din Viena orgganizat de Asociația Iunona – cel mai puternic ambasador al Mureșului
Astăzi, la sediul Asociației „Visit Mures” Egyesület a a vut loc o conferință de presă susținută de președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, György Levente și reprezentanții Asociației Iunona , cea care a inițiat organizarea, în 8 noiembrie a unui concert extraordinar al Orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș în Sala de Aur a Musikverein din Viena, Ovidiu Maior -președinte și dr. Mihail Poruțiu – vicepreședinte.
În cadrul conferinței de presă a fost prezentată activitatea de promovare a acestui concert extraordinar întreprinsă, în cursul săptămânii trecute, în Viena.
Astfel, în 4 aprilie a avut loc, la Ambasada României din Austria, o conferință de presă găzduită de ambasadorul Emil Hurezeanu, la care au participat președintele Consiliului Județean Mureș, directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș și cei doi reprezentanții ai Asociației Iunona, respectiv dirijorul argentinian stabilit la Viena, Pablo Boggiano.
În cursul aceleiași seri, cvartetul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș a susținut un concert la Institutul Cultural Român de la Viena, în program regăsindu-se compoziții ale lui George Enescu, Béla Bartók și Astor Piazzolla, interpretarea artiștilor fiind îndelung aplaudată de numerosul public prezent.
Dr. Mihai Poruțiu, vicepreședintele Asociației Iunona a declarat, astăzi în cadrul conferinței de presă că “proiectul pe care l-am început împreună cu prietenul meu Ovidiu Maior, președintele Asociației Iunona, este un proiect care stârnește interes. Mulțumesc în primul rând domnului Péter Ferenc pentru efortul pe care l-a făcut să fie alături de noi, directorului Filaromnicii care ne-a însoțit, și nu în ultimul rând celor patru artiști de la Filarmonică: Eniko, András, Tamás și Cristi care împreuna cu noi au fost săptămâna trecută în Viena. Mulțumesc tuturor partenerilor care sunt alături de noi.
A fost un pas extraordinar de important în cadrul acestui proiect început împreună cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureș. Săptămâna trecută am avut o acțiune în parteneriat cu Ambasada României în Austria, prin Excelența sa ambasadorul Emil Hurezeanu și cu Institutul Cultural Român, director Andreea Dinca. . Joi am avut o conferință de presă la care au participat jurnaliști din domeniul cultural, reprezentanți ai ministeruluid e externe, invitați ai Ambasadei României. Proiectul a fost foarte bine apreciat. Seara de la ora 19.00 am avut un concert, o avanpremieră a concertului din 8 noiembrie. Institutul Cultural Român are o sală de concerte de 80 de locuri care a fost plină, iar din discuțiile avute cu cei prezenți concertul a fost o experiență plăcută”.
Vicepreședintele Asociației Iunona a vorbit și despre stadiul în care se află pregătirile pentru concertul din 8 noiembrie dar și despre faptul că asociația sa, în parteneriat cu Filarmonica de Stat din Târgu Mureș intenționează să extindă acest tip de proiecte și în anii următori. “Am avut o intalnire cu project managerul de la Musikverein. Sunt ve;ti bune, jumătate din sală este deja ocupată pentru concertul din 8 noiembrie, ceea ce prefigurează un succes. Nu ne oprim aici cu seria evenimentelor. Vom încerca să organizăm un eveniment important și în septembrie la Musikverein în sala în care se face mentenanța pianelor și care are și o sală de concerte. Managerul acesteia este român, din Oradea, și și-a prezentat întreg suportu”.
„Este pentru prima oară când, din România, o orchestră performează în cadrul programului oficial al lui MusikVerein. Deci noi deja suntem pe programul oficial al Sălii de Aur a MusikVerein, este cea mai importantă sală din Viena şi probabil una din cele mai importante din Europa. Deci noi am fost acceptaţi ca parteneri şi suntem în programul oficial al MusikVerein. (…) Pur şi simplu suntem acolo pe program, dacă vizitaţi site-ul MusikVerein, deja se vede că în 8 noiembrie suntem acolo”, a declarat, Mihail Poruţiu. Reprezentantul Asociaţiei Iunona a precizat că acest proiect va continua în 2025 şi în 2026, fiind vizate şi alte capitale europene în care Filarmonica de Stat din Târgu Mureş să concerteze.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Peter Ferenc, a ţinut să mulţumească tuturor celor care sprijină proiectul de diplomaţie culturală a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, inclusiv Ambasadei României la Viena şi Institutului Cultural Român.
„Ne mândrim cu tot ceea ce avem în Târgu Mureş, cu acest superb Palat al Culturii, care probabil este unic în Europa, cu acele instituţii culturale pe care le avem, dar, totodată, am vorbit şi despre oraşul viorilor, despre Reghin şi despre celelalte valori, atât culturale, cât şi turistice din judeţul Mureş. Şi chiar avem posibilitatea să ne arătăm valorile şi într-o capitală, nu numai foarte importantă din Europa, ci şi în capitala muzicii. (…) Aş dori să mulţumesc Asociaţiei Iunona care a venit cu această idee şi bineînţeles tuturor celor care sprijină acest proiect. Este foarte important că ne sprijină Ambasada României din Republica Austria şi chiar Excelenţa Sa, domnul ambasador Emil Hurezeanu, pot să spun că este un sprijin, un pilon al acestui proiect. La fel şi Institutul Cultural Român este un sprijin deosebit. Şi am văzut ce a însemnat când au reuşit să umple o sală de concerte unde reprezentanţii Filarmonicii din Târgu Mureş au reuşit într-adevăr să ne delecteze cu un concert extraordinar”, a spus Peter Ferenc.
Violoncelistul András Vilhelem, care a cântat alături de colegii săi, Tamás Pál, Cristian Moldovan şi Erika Kecskés Ávéd, la concertul susţinut, în data de 4 aprilie, la Institutul Cultural Român de la Viena, pe lucrări ale compozitorilor George Enescu, Bela Bartok şi Astor Piazzolla, consideră că acest concert de promovare a fost o experienţă unică, provocatoare. „Pentru noi a fost o mare provocare şi a fost onoare să putem reprezenta nu doar instituţia noastră, dar şi oraşul Târgu Mureş. A fost o experienţă unică. Aşa am simţit că publicul a fost foarte călduros şi am avut experienţă foarte bună (…). Aş dori să mulţumesc Asociaţiei Iunona fiindcă ne-a dus până acolo şi ne-a dus şi acasă fără incidente, ne-a sprijinit munca (…). Chiar a fost o mare provocare să cântăm lucrările lui Bartok, Piazzola şi aşteptăm cu nerăbdare să putem participa, în 8 noiembrie, la Viena. Şi aşteptăm nu doar publicul vienez, dar şi pe cei care pot veni din România şi din Târgu Mureş să ne susţină la concert”, a afirmat András Vilhelem. Muzicianul a precizat că a fost o presiune destul de mare pe el şi pe cei trei colegi din cadrul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, dat fiind faptul că a fost primul eveniment de promovare a acestui proiect, dar şi standardele înalte cu care este obişnuit publicul vienez.
În cadrul conferinței de presă, managerul Filarmonicii din Târgu Mureş, baritonul Levente Gyorgy, a arătat că, în cadrul conferinţei de presă de la Viena a prezentat istoria bogată a vieţii muzicale de la Târgu Mureş, începând cu primul concert simfonic, din anul 1911, sub bagheta dirijorului Albert Metz, care a fost o consecinţă a înfiinţării, în 1850 a orchestrei, iar în 1875 a corului.
Până la concertul de la Viena, Filarmonica de Stat din Târgu Mureş va susţine două concerte cu public, la Târgu Mureş şi Cluj-Napoca, cu repertoriul care va fi prezentat în MusikVerein.
Partenerii instituţionali ai proiectului sunt Ambasada României în Republica Austria, Institutul Cultural Român de la Viena şi Consiliul Judeţean Mureş.