Violența în familie are consecințe deosebit de complexe, nu doar asupra victimelor, ci și a copiilor și a societății în general. Multe situații rămân necunoscute autorităților, victimele neluând atitudine, din diverse motive, încercând chiar să ascundă situația în care se găsesc. Sunt deasemenea multe motivele pentru care nici cei din jur nu sesizează aceste situații, decât atunci când ele se agravează poate. Totuși, unde se pot adresa victimele?
Începem cu exemplele/situațiile extreme, atunci când vorbim despre urgențe, când avem la dispoziție numărul unic 112, precum și cel pentru abuzuri asupra copiilor – 119.
Ne dorim însă să nu se ajungă la nevoia de a apela aceste numere. În general, agresiunile din familie, încep cu gesturi, cuvinte, injurii, amenințări, chiar loviri, pe care victimele, din diferite motive, le trec cu vederea, sperând că nu se vor repeta. Uneori chiar agresorul promite asta. Timpul trece și, din păcate, aceste comportamente reapar și, deseori, cresc în gravitate. De aceea depunerea unei plângeri la Poliție, utilizarea posibilității de a obține un ordin de protecție, accesarea serviciilor – toate acestea sunt pași ce contribuie semnificativ la prevenirea situațiilor cu gravitate ridicată.
Sunt însă și destul de multe victime care ar vrea să facă ceva, să ceară ajutor, însă nu ar dori, cel puțin din primul moment, demersuri la Poliție, fie de rușine, de frică ori din multe alte motive. E foarte important de știut că, în Târgu-Mureș, există un centru care oferă suport victimelor din județ, servicii de consiliere psihologică, asistență socială. Mai exact sprijin psihologic pentru a ieși, în felul dorit de victimă, din situația abuzivă, îndrumarea în întocmirea de acte sau parcurgerea unor etape procesuale, suport pentru obținerea certificatului medico legal, sprijin pentru școlarizarea copiilor sau găsirea unui loc de muncă. Mai mult decât atât, foarte important de știut este faptul că acest centru are un adăpost cu locație secretă unde victimele care sunt în pericol crescut în propria casă pot fi ocrotite, împreună cu copiii lor. Desigur, datele victimelor sunt protejate din momentul în care apelează la acest centru. Puteți apela numărul 0265255931 sau pe facebook Violența intrafamilială.
E important să dăm mai departe aceste informații și să încurajăm victimele să ia atitudine, înainte ca abuzurile să se agraveze.
Tot legat de familie, dacă părinții se simt depășiți de problemele pe care le au cu copiii sau au divergențe legate de educația copiilor, un sfat de specialitate pot primi la Centrul de consiliere pentru părinți al Organizației Salvați Copiii, desigur, tot gratuit. Puteți apela numărul 0787759121 sau pe facebook – Salvați Copiii Filiala Mureș.
Deja având aceste informații, puteți ajuta enorm! Dați-le mai departe celor ce ar putea avea nevoie de ele!
Activităţile în cadrul campaniei „DISTRIBUIE PRIMĂVARĂ, OFERĂ SPERANŢĂ!” se derulează în întreg judeţul, sub coordonarea Compartimentului de Analiza şi Prevenirea Criminalităţii. Activitățile urmăresc și conştientizarea rolului fiecăruia dintre noi, atât în gestionarea propriei vieţi, cât şi în ajutorarea celor ce au nevoie de sprijin. Simplul gest de a oferi cuiva un material cu surse de ajutor transmite atât informaţii, cât şi susţinerea celui care are nevoie de curaj pentru a lua atitudine.
COMPARTIMENTUL RELAȚII PUBLICE