Ungaria a anunţat oficial că nu susţine aderarea României și Croației la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care reunește 35 de state dezvoltate.
Motivul este legat de situația Liceului Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureş.
În urma unei anchete DNA, judecătorii au anulat actul de înfiinţare a instituţiei. Aşa că soarta sutelor de copii care şi-au început studiile acolo este incertă.
Situatia în care se află liceul a scos în stradă sute de oameni zilele trecute.
Ministerul român al Afacerilor Externe a reacţionat la anunţul Ungariei şi a transmis că măsura este inadecvată şi contraproductivă.
România şi-a depus candidatura pentru OCDE în urmă cu câţiva ani şi în această toamnă urma să fie luată o decizie finală.
Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a comentat din nou subiectul.
Liviu Dragnea: Cui foloseşte această sămânţă de scandal? Cui foloseşte faptul că sute de copii, cetăţeni români, care au aceleaşi drepturi ca noi toţi, sunt într-o stare de tensiune foarte mare, şi ei, şi părinţii lor, fiind daţi afară dintr-o locaţie în care au învăţat?’ (…) Acolo am tot auzit argumente: domnule, e cercetarea DNA. Păi bine, atunci să meargă copiii la DNA (…) Nu cred că ne ajută pe noi, ca naţie, să începem să avem relaţii tensionate cu comunitatea maghiară din România. Nu ne ajută.
Reacția Ministerului Afacerilor Externe
România poartă, în continuare, în discuţii bilaterale cu toate statele membre ale OCDE cu privire la sprijinirea candidaturii ţării noastre la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, precizează Ministerul Afacerilor Externe.
‘Astăzi, 8 septembrie 2017, a avut loc o reuniune a statelor membre ale OCDE pe tema extinderii organizaţiei, la care România nu a participat, nefiind stat membru al organizaţiei. Cu această ocazie, s-au purtat discuţii cu privire la lista posibililor candidaţi, care ar putea să facă obiectul unei decizii în cadrul reuniunii Consiliului OCDE din 25 septembrie 2017’, arată MAE într-un comunicat.
În cazul Croației, motivul invocat de Budapesta pentru retragerea acestui sprijin este disputa privind o investiție a societății ungare MOL în această țară. Autoritățile croate l-au acționat în judecată pe directorul general al companiei MOL, Zsolt Hernadi, acuzat că i-a dat fostului premier croat Ivo Sanader o mită în valoare de 10 milioane de euro pentru ca MOL să poată cumpăra acțiuni ale societății petroliere croate INA.
Potrivit agenției croate HINA, Slovenia a anunțat și ea cu câteva zile în urmă că nu va sprijini intrarea Croației în OCDE, din cauza refuzului guvernului de la Zagreb de a aplica decizia Curții Permanente de Arbitraj de la Haga prin care Slovenia a primit acces în apele internaționale ale Croației.
agerpres