Sistemul naţional de protecţie antigrindină, care va fi lansat la 1 mai, va fi capabil să funcţioneze în tot Bazinul Carpatic, a declarat joi, în oraşul ungar Szekszárd, preşedintele Camerei Agricole Naţionale din Ungaria.
Sistemul va funcţiona şi în judeţul Satu Mare din România, a spus Balázs Győrffy la conferinţa de presă care a precedat şedinţa de la Szekszárd a forumului de cooperare dintre fermierii maghiari din Bazinul Carpatic.
În opinia sa, acest lucru reprezintă un progres nu numai pentru fermierii maghiari din România, ci şi pentru fermierii din Ungaria aflaţi în apropierea frontierei. Rachetele antigrindină protejează mai puţin marginile unui teritoriu, asigură protecţie mai mare zonelor centrale, iar în funcţie de mişcarea aerului este posibil să fie necesară asigurarea protecţiei şi în afara graniţelor ţării ca daunele să se poată preveni integral în interiorul Ungariei.
“Avem încredere că negocierile cu Austria şi cu Ucraina vor avea succes şi că vom putea extinde funcţionarea sistemului de protecţie antigrindină asupra întregului Bazin Carpatic”, a spus preşedintele camerei agricole.
Balázs Győrffy a explicat că Ungaria este prima ţară din Europa în care acest sistem de protecţie antigrindină dispune de o reţea care acoperă întreg teritoriul ţării, cu 986 de rachete antigrindină, dintre care 222 automate. Potrivit acestuia, sistemul va reduce semnificativ consecinţele grindinei, oferind, conform calculelor, protecţie pentru o producţie agricolă în valoare de aproximativ 50 de miliarde de forinţi.
Preşedintele a mai anunţat că în ultimele luni Camera Agricolă Naţională din Ungaria a primit 152 de cereri de adeziune din partea
unor agricultori din afara graniţei Ungariei, astfel din Serbia 69 de fermieri, trei asociaţii şi un SRL, iar din Ucraina 71 de fermieri au semnalat că vor să fie membri finanţatori ai camerei agricole. Camera primeşte membri din afara graniţelor începând din mai 2017.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.