Aderarea României la OCDE este un obiectiv strategic al politicii externe române, inclus în programul de guvernare 2013-2016. România a reiterat, în 2012, intenţia de aderare la organizaţie prin scrisoarea premierului român, Victor-Viorel Ponta, adresată secretarului general al OCDE, Angel Gurria.
Însă aderarea României la OCDE depinde de mai mulţi factori, printre aceștia fiind și Consensul politic al membrilor OCDE pe marginea candidaturii române (adică susţinerea politică a tuturor membrilor organizaţiei pentru aderarea României). Se pare că, pe fondul scandalului Liceului Romano Catolic din Tîrgu Mureș, Ungaria nu și-a dat girul pentru aderarea României la OCDE.
MTI susține că ambasadorul României la Budapesta a fost chemat de Guvernul maghiar la discuții.
Vom reveni cu detalii.
Marius Libeg
Ungaria a avut o fereastra istorica de oportunitate la sfarsitul anilor 90 din secolul trecut cand parea ca este o campioana a democratiei in zona. Aceasta fereastra s-a inchis insa acum se folosesc de faptul ca atunci au fost primiti in toate organizatiile internationale fara probleme. Astazi ungaria repeta de fapt figura din anii 20 fiind prima tara din Europa cu un regim cvasiautoritar.
Ce este OCDE