Ordinul UE privind economisirea gazelor naturale este nefondat, inaplicabil şi ignoră complet interesele poporului maghiar, motiv pentru care guvernul a votat împotriva adoptării acestuia, fiind singurul stat care a votat împotriva adoptării măsurii – a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó.
Potrivit unui comunicat remis de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Szijjártó a declarat după reuniunea extraordinară a miniştrilor UE din domeniul energiei că a avut loc o dezbatere serioasă, ceea ce nu este surprinzător, dat fiind că după ce UE, în cursul ultimelor luni, “s-a poziţionat într-o situaţie critică din punctul de vedere al alimentării cu energie” – cu toate acestea s-a ajuns în cele din urmă la un acord politic privind adoptarea ordinului, care va fi urmată de un vot în scris, cu rezultat previzibil.
“Noi suntem singurii care am semnalat că vom vota împotrivă, deoarece ordinul ignoră complet interesele poporului maghiar”, a subliniat ministrul.
El a evidenţiat că tratatele UE prevăd în mod clar că alcătuirea mixului energetic naţional, garantarea securităţii aprovizionării şi definirea structurii economiei ţin de competenţa şi responsabilitatea exclusivă a statelor membre, prin urmare temeiul juridic al propunerii adoptate este “cel puţin discutabil”. Pe de altă parte el a comparat procedura cu un “proces înscenat”, subliniind că agenţia germană de ştiri dpa a difuzat deja aprobarea regulamentului în timp ce aveau loc primele alocuţiuni din cadrul dezbaterii.
Conform regulamentului, reducerea consumului de gaze poate începe acum pe bază voluntară, însă Consiliul Uniunii Europene, la iniţiativa organismului de la Bruxelles sau a cinci state membre, poate introduce ulterior o aşa-numită stare de alertă, moment în care devine obligatorie o reducere cu 15% a consumului faţă de media perioadei dintre 1 august şi 31 martie din ultimii cinci ani.
Péter Szijjártó a reclamat faptul că nu s-a ţinut cont de situaţia specială a Ungariei, având în vedere că structura de aprovizionare cu energie a ţării, formată de-a lungul deceniilor, implică un cuantum excepţional de mare a gazelor naturale în mixul energetic naţional, iar jumătate din consum îi revine populaţiei, ceea ce reprezintă de asemenea o proporţie deosebit de mare.
În continuare, el a apreciat că ordinul prezintă o imagine negativă a competitivităţii UE. “Vom avea gaz în depozite şi pe urmă nu vom permite ca acesta să fie folosit. (…) Acest lucru va avea un impact uluitor asupra economiilor europene”, a spus şeful diplomaţiei ungare.
Ministrul a reamintit că Ungaria a făcut apel la prudenţă în repetate rânduri în ultimele luni, spunând că aprovizionarea cu energie nu este o problemă filosofică, ideologică sau de comunicare, ci una fizică.
“În acest timp, liderii marilor ţări vest-europene au declarat că îşi pot gestiona aprovizionarea cu energie fără surse ruseşti. (…) Atunci de ce atâta agitaţie, de ce avem nevoie de această stare de alertă?”, a pus întrebarea ministrul, adăugând că declaraţiile în cauză sunt pur şi simplu neadevărate.
“Propunerea este nefondată, inutilă, inaplicabilă şi dăunătoare, care ignoră complet interesele naţionale, care serveşte unor scopuri pur comunicative, o încercare de a salva credibilitatea unor politicieni vest-europeni”, a subliniat ministrul.
Szijjártó a declarat că guvernul ungar duce o politică energetică responsabilă, prin urmare se depun eforturi susţinute pentru a umple depozitele de gaze, în care sunt deja înmagazinate 28,5% din consumul anual de gaze, faţă de media UE , care este mai puţin de 18%.
MTI