Piaţa ungară de gaze naturale se concentrează pe depozitare de la începutul lunii aprilie, aprovizionarea cu gaz a ţării este în continuare neîntreruptă, în ciuda războiului din Ucraina, iar partea rusă continuă să respecte contractele pe termen lung pentru livrările care sosesc din Serbia (prin Kiskundorozsma) şi din Austria (prin Mosonmagyaróvár), a declarat, joi, agenţiei ungare de presă MTI Oficiul de Reglementare a Energiei şi Utilităţilor din Ungaria.
Comunicatul subliniază că izbucnirea războiului nu a modificat în mod semnificativ livrările transfrontaliere şi, prin urmare, aprovizionarea Ungariei. La graniţa sârbo-ungară a fost pus în funcţiune, în toamna anului 2021, punctul de trecere a noii conducte Turkish Stream, astfel, din 1 octombrie, principalul punct de intrare definit în contractul de furnizarea pe termen lung a gazului a fost mutat de pe frontiera ucraineană. În afară de punctul de frontieră sârbesc, livrarea funcţionează continuu dinspre Austria, aproape la capacitate maximă, volume mai mici se livrează din Croaţia, în plus fiind disponibilă şi producţia internă.
În comunicat se precizează că se aşteaptă o scădere a intensităţii depozitării în timpul opririi conductei Turkish Stream din cauza lucrărilor de întreţinere programate, dar furnizarea către utilizatori va rămâne neîntreruptă şi în această perioadă.
În Ungaria intră prin Turkish Stream între 12 şi 17 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi. În timpul lucrărilor de întreţinere, în cazul reducerii sau opririi livrării gazelor dintr-o anumită direcţie, comercianţii de gaze asigură mai târziu volumul necesar. O mare parte din gazele naturale importate în ţară sunt utilizate pentru aprovizionarea internă, respectiv stocate în depozite subterane, în timp ce volumele exportate au scăzut semnificativ în ultima perioadă.
Comunicatul evidenţiază faptul rezerva de siguranţă de gaze naturale garantează aprovizionarea neîntreruptă a ţării în orice situaţie.
Nivelul actual al rezervei de siguranţă este în prezent 938 de milioane de metri cubi, el va creşte la 1,2 miliarde de metri cubi începând cu 1 octombrie, iar completarea stocului la un nivel mai ridicat se desfăşoară încontinuu.
Potrivit comunicatului, capa citatea de depozitare internă de 6,33 miliarde de metri cubi este deja umplută în proporţie de 36,27%. În prezent, 2,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale sunt deja disponibile în depozitele subterane de gaze.
Szijjártó: Ungaria şi Bavaria semnează un nou program de cooperare pe o perioadă de trei ani
Ungaria şi Bavaria au semnat un nou program de cooperare pentru o perioadă de trei ani, în cadrul căruia părţile vor colabora pentru a păstra realizările economice obţinute până în prezent în contextul actual de dificultăţi extreme, a declarat, joi, Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, după reuniunea Comitetului mixt ungaro-bavarez. Potrivit comunicatului remis de MAE ungar, şeful diplomaţiei de la Budapesta a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută împreună cu Melanie Huml, ministrul bavarez fără portofoliu responsabil pentru afaceri europene şi internaţionale, că „au loc schimbări dramatice în politica şi economia mondială, iar într-o astfel de situaţie, partenerii stabili, previzibili şi de încredere sunt deosebit de valoroşi”.
Acesta a adăugat că Bavaria este partenerul comercial numărul unu al Ungariei, din rândul landurilor germane, şi al doilea în ce priveşte investiţiile. Aproximativ o treime din exporturile ungare destinate Germaniei se îndreaptă spre Bavaria, iar anul trecut schimbul bilateral de mărfuri a fost de 15 miliarde de euro. De asemenea, guvernul ungar a semnat în ultimii ani acorduri de cooperare strategică cu 6 companii bavareze, a mai precizat Szijjártó.
Acesta a mai spus că “prietenul adevarat la nevoie se cunoaşte”, iar companiile bavareze şi-au dovedit loialitatea în timpul pandemiei de coronavirus, deoarece, în ciuda dificultăţilor, 26 de companii au investit în Ungaria în total 28 de miliarde de forinţi (70 milioane euro) contribuind astfel la protejarea a 12 300 de locuri de muncă.
Cooperarea ungaro-bavareză s-a bazat întotdeauna pe respect reciproc şi beneficii reciproce, iar obiectivul comun este de a păstra realizările economice din trecut, a declarat Péter Szijjártó.
În cadrul reuniunii, a fost semnat un program de cooperare pe trei ani care conţine 51 de puncte. Potrivit ploliticianului, cooperarea include: finanţarea în comun a Universităţii “Andrássy” din Budapesta, a Institutului maghiar de la Universitatea din Regensburg, până la cooperarea în domeniul surselor de energie regenerabilă.
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist privind noul guvern german care şi-a preluat mandatul anul trecut, Szijjártó a declarat că relaţiile dintre state nu se bazează niciodată pe principii partinice, iar Ungaria respectă întotdeauna rezultatele alegerilor din alte ţări şi colaborează cu cei care sunt aleşi de popor.
MTI