Criza energiei se vede clar și în datele Eurostat privind evoluția prețurilor electricității și gazelor naturale în statele membre UE în primul semestru al acestui an. Singura țară unde criza nu s-a resimțit în facturi este Ungaria, care a plafonat prețurile.
Potrivit Eurostat, în primele șase luni ale acestui an, prețurile energiei electrice pentru consumatorii casnici au crescut în aproape toate statele Uniunii Europene comparativ cu prima jumătate a lui 2021. Cele mai creșteri – peste 50% – au fost în Cehia, Letonia, Danemarca, Estonia și România. Scăderi au fost în Țările de Jos, Slovenia, Polonia, Portugalia și Ungaria, însă nu din cauza pieței energiei, ci a politicilor guvernamentale de subvenții sau chiar de plafonare, precum în cazul țării vecine.
S-a ajuns astfel ca, pentru 100 kWH, un consumator casnic maghiar să plătească 9,5 euro/100 kWh. Adică de 4,5 ori mai puțin ca un consumator casnic danez și de peste 3 ori mai puțin ca un german sau italian. Chiar și cel mai mic preț plafonat al electricității din România este de aproximativ 1,5 ori mai mare decât cel din Ungaria.