Unicul producător de rabarbură din România, Mircea Munteanu, care deţine în comuna mureşeană Nadeş singura cultură organizată, a declarat, luni, pentru AGERPRES că îşi va extinde în acest an suprafaţa cultivată, de la 20 de ari, la un hectar şi jumătate. Până la apariţia culturii organizate de la Nadeş, rabarbura creştea sporadic prin curţile oamenilor, în special în fostele sate săseşti din judeţul Mureş, fiind planta din care ies cele mai gustoase dulceţuri, extrem de apreciate în străinătate.
„Am început pregătirea culturii pentru anul al doilea. Cultura am început-o pe 20 de ari, cu 1.950 de plante, am pregătit deja din toamnă încă un hectar şi 30 de ari pentru că intenţionez să mai aduc 10.000 de plante, aferente unui hectar de cultură. Plantarea se va face în aprilie. Plantele le aducem din Germania, de la o fermă din Hamburg”, a precizat Munteanu. El a adăugat că din cultivarea acestei plante se poate obţine profit, însă doar după anul al treilea şi că suprafaţa minimă care poate aduce profit este de 30-40 ari. „Noi vom avea cam 1,5 ha, deci în jur de 60-70 tone de peţiol pe un an de recoltare, începând din 2013, şi atunci având această cantitate poţi negocia cu diverşi procesatori”, a subliniat cultivatorul.
Potrivit lui Munteanu, întreţinerea culturii de rabarbură nu presupune multă muncă, în primii doi ani fiind nevoie de prăşit manual pentru îndepărtarea buruienilor, iar după trei ani planta îşi curăţă solul singură. Mircea Munteanu a subliniat că deşi a crescut în preajma acestei plante şi a mâncat dulceaţă de rabarbură – Nadeşul fiind un sat săsesc – ideea înfiinţării unei culturi organizate i-a venit după ce a văzut o astfel de cultură în Germania.
„Am fost într-o vizită în Germania şi am văzut o plantaţie şi mi s-a părut cunoscută, dar modul în care era organizată şi amenajată, cât şi dimensiunile plantei nu mi se păreau fireşti pentru ce ştiam eu. Când am auzit că este vorba despre rabarbură am zis că este incredibil. Am luat legătura cu fermierul şi am cumpărat 2.000 de rădăcini, pentru a înfiinţa cu titlu experimental o cultură de rabarbură în România. Am cultivat 20 ari. Am comis şi o eroare în sensul că le-am pus la 60 de cm rândurile, dar trebuia să le plantez la 1 metru, pentru că se dezvoltă. Plantaţia merge bine şi lucrul acesta mă face să mă gândesc la o extindere a ei”, a spus Munteanu.
Singurul impediment în organizarea culturii sunt informaţiile extrem de puţine despre cultura de rabarbură şi faptul că în România nu s-a rezolvat încă dilema dacă rabarbura este legumă sau fruct. Din acest motiv Mircea Munteanu susţine că nu a putut să acceseze fonduri europene pentru extinderea culturii.
AGERPRES