Unirea UMF cu UPM Tîrgu Mureș l-a determinat pe Tőkés László să ceară în Parlamentul European „Protecţie europeană pentru comunitatea maghiară din România!”

Unirea UMF cu UPM Tîrgu Mureș l-a determinat pe Tőkés László să ceară în Parlamentul European „Protecţie europeană pentru comunitatea maghiară din România!”

În cadrul miniplenarei din 2 mai a Parlamentului European, deputatul transilvănean László Tőkés a avut o intervenţie prin care a solicitat protecţie europeană împotriva antimaghiarismul din România, ce se manifestă la nivel statal, naţional, precum şi împotriva pericolului ce paşte studiul medical în lb. maghiară.

În cuvântarea sa a arătat că în timp ce unele structuri şi unii reprezentanţi ai forului legislativ al Uniunii Europene critică vehement Ungaria pentru o imaginară politică antiminoritară – mai concret antisemită şi rasistă – a guvernului, concomitent, în mod cinic şi părtaş, îşi închid ochii la amplificarea şi extinderea antimaghiarismului din România. Fiind vorba de două state membre ale UE, europarlamentarul şi-a manifestat protestul faţă de discriminarea comunității maghiare din Ardeal, precum şi faţă de această dublă măsură aplicată în cazul românilor şi maghiarilor.

În continuare dl. László Tőkés a exemplificat politica românească antimaghiară cu recentul plan de comasare al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş cu Universitatea Petru Maior, ce urmăreşte de fapt desfiinţarea totală a tradiţionalului învăţământ medical desfăşurat în limba maghiară. IMF Tg. Mureş s-a înfiinţat ca institut superior cu predare exclusivă în limba maghiară, a funcţionat ca atare până în anul 1962, când s-a trecut treptat la transformarea ei într-o entitate preponderent românească şi la restrângerii instrucţiei în lb. maghiară. Metoda a fost experimentată încă din 1959, când sub îndrumarea directă a viitorului dictator comunist Nicolae Ceauşescu au fost comasate universităţile Bolyai şi Babeş, desfiinţându-se prin aceasta universitatea maghiară din Cluj.

Parlamentul European a fost informat încă din 2011 despre tertipurile conducerii UMF Tg. Mureş, în frunte cu rectorul Leonard Azamfirei, prin care aceasta a reuşit să saboteze legea învăţământului superior din România, adică să ignore cu premeditare dispoziţiile privind dezvoltarea învăţământului multicultural prin întărirea liniei de studiu în lb. maghiară.

Văzând demersurile naţionaliste româneşti ce urmăresc atrofierea învăţământului superior medical şi farmaceutic încă desfăşurat în lb. maghiară, precum şi constatând proliferarea antimaghiarismului la nivel naţional, deputatul Laszlo Tokes a cerut ca organismele europene, în speţă Parlamentul European să ocrotească instituţiile maghiare din România, învăţământul medical din Transilvania, în general comunitatea maghiară din această ţară.

 

agerpres