Uniunea Liceenilor Maghiari din România îi cere preşedintelui să nu întârzie promulgarea legii privind înfiinţarea LRC Tîrgu Mureş

Uniunea Liceenilor Maghiari din România îi cere preşedintelui să nu întârzie promulgarea legii privind înfiinţarea LRC Tîrgu Mureş

 

Uniunea Liceenilor Maghiari din România şi elevii Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, prin Bukur Tamas, preşedintele Uniunii Liceenilor Maghiari din România au adresat o scrisoare deschisă  președintelui României, Klaus Werner Iohannis, prin care acesta este rugat să nu  întârzie promulgarea legii, pentru ca şcoala să fie cât mai curând înfiinţată:

„În atenţia: Domnului Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimate domnule Preşedinte,

Ne adresăm dumneavoastră având convingerea că sunteţi la curent cu situaţia Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, cunoaşteţi prin câte încercări şi momente de incertitudine au trecut elevii acestui Liceu şi părinţii lor, timp de doi ani. Am constatat cu satisfacţie faptul că Senatul a adoptat, în şedinţa de plen din 7 februarie, legea privind înfiinţarea şcolii, iar actul normativ urmează să fie promulgat de dumneavoastră, pentru a putea intra în vigoare.

 

În numele Uniunii Liceenilor Maghiari din România şi al elevilor Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, vă adresez rugămintea de a nu întârzia promulgarea legii, pentru ca şcoala să fie cât mai curând înfiinţată.

 

Principalii beneficiari ai educaţiei sunt elevii – prevede Legea Educaţiei – şi suntem de acord cu acest fapt. Ştim foarte bine că şcoala este principala instituţie destinată educaţiei şi dezvoltării, cea care formează şi pregăteşte tânăra generaţie pentru toate provocările vieţii. De aceea suntem foarte bucuroşi că, în ţara noastră, educaţia reprezintă o prioritate naţională şi, prin urmare, scopul principal este să deschidem cât mai multe şcoli, nu să le închidem, să putem oferi tuturor copiilor dreptul la o educaţie solidă, la exprimarea şi consolidarea identităţii culturale şi religioase.

 

În ultimii doi ani, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş s-a aflat în centrul unor anchete, dispute, conflicte între partidele politice, însă cei care au avut cel mai mult de suferit- elevii şi părinţii s-au aflat permanent în planul secund. Prea puţin a interesat cât de mult au fost afectaţi aceşti oameni. Cred că această şcoală, precum şi toate celelalte instituţii de învăţământ ar trebui să aibă în centrul atenţiei copiii, cei care au nevoie să se dezvolte, să înveţe şi să lege prietenii pentru o viaţă; iar profesorii au întreaga responsabilitate pentru instruirea şi educarea tinerei generaţii. Elevii, profesorii şi părinţii nu ar mai trebui niciodată să fie îngrijoraţi că în septembrie sau după vacanţa de Crăciun instituţia şcolară pe care să o frecventeze nu va mai exista. Istoria Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş este o poveste de viaţă, o poveste pe care au trăit-o intens elevii şi profesorii lor – aceşti oameni care doresc să contribuie, ca toţi cetăţenii României, la dezvoltarea pământului natal.

 

Stimate domnule Preşedinte,

 

În calitate de preşedinte al ţării şi, nu în ultimul rând, ca fost profesor, sunt convins că susţineţi şi încurajaţi educaţia, valorile tradiţionale, dezvoltarea acestora şi progresul. Dealtfel, cu toţii suntem conştienţi de faptul că trebuie să ne dezvoltăm şi nu să regresăm; să progresăm, să creştem frumos şi să creăm valori durabile. Noi asta dorim.

 

De aceea, vă adresăm rugămintea de a nu întârzia promulgarea legii.

 

Cu deosebit respect şi consideraţie, Bukur Tamas,

 

Preşedintele Uniunii Liceenilor Maghiari din România