Anul acesta oraşul Nancy este Capitala Mondială a Commediei Dell’Arte. Între 21 şi 26 februarie 2024, vor avea loc Zilele Mondiale ale Commediei Dell’Arte, la care vor participa universități, companii și trupe de teatru din întreaga lume.
România va fi reprezentată de Universitatea de Arte din Târgu Mureş, care va prezenta spectacolul „Bufon pentru o zi la curtea contelui Dracula”, scenariul şi regia fiind semnate de Bianca Holobut.
Scenariul „Bufon pentru o zi la curtea contelui Dracula” păstrează tema centrală din Commedia dell’Arte, cea a căsătoriei forțate. Aici, împlinirea dragostei dintre Giulianna şi Contele Dracula-Magnifico de Transilvania devine imposibilă din cauza Signorei Pantaleona-Tepes, mama lui Dracula, care reprezintă autoritatea supremă, extrem de abuzivă. Din fericire, cei doi eroi ai noştri se pot baza pe servitorii lor loiali, Arlecchino și Enalena, care vor face tot ce le stă în putinţă pentru a-i aduce împreună. O suită întreagă de personaje interesante, se vor perinda în fața dumneavoastră – vrăjitoarea specializată în Japonia, alți doctori in vampiri, iar la toate astea se adaugă alte elemente specifice Commediei Dell’Arte (travesti, pantomimă, scrimă, acrobație, canto si dans). Se recurge la orice, pentru a-i aduce pe îndrăgostiți împreună.
Bianca Holobuț a absolvit cursurile de licență și masterat în arta actorului la Universitatea de Arte din Târgu Mureş şi de curând și pe cele de doctorat, la aceeaşi universitate. În 2020 a participat la un stagiu Internațional de Commedia dell’arte, condus de maestrul Carlo Boso la Versailles, iar 2021 a primit o bursă la Academia Internațională
de Artele Spectacolului, Versailles. De curând și-a lansat prima carte” Teatrul Laborator – O metodă și un mod de viaţă”.
Distribuția spectacolului „Bufon pentru o zi la curtea contelui Dracula” este
formată din studenți ai Anului I- Masterat Arta actorului şi studenți ai anului III – Licență Artele Spectacolului – Actorie. Scenografia este semnată de Krisztina Bács, măştile au fost realizate de Andrea Cavarra by ZorbaOfficine Creative, Coregrafia îi aparține Cristinei luşan-Olar, pregătirea muzicală a fost condusă de Daniela Neamț și Sántha Huba József,
iar asistent de regie este Dragoş Stoenescu, student al anului III Licență Artele spectacolului – Regie.
Înaintea plecării la Nancy, în Franţa, publicul poate vedea spectacolul la Teatrul
Studio al Universității de Arte din Târgu Mureş în datele de 17 şi 18 februarie 2024, de la ora 19:00, iar în 19 februarie 2024, de la ora 13, va avea loc o reprezentație inedita în curtea interioară a universității (str. Koteles Samuel nr.6).