Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), o universitate cu peste 10.000 de studenți a făcut ochi la Tîrgu Mureș

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST), o universitate cu peste 10.000 de studenți a făcut ochi la Tîrgu Mureș

 

Senatul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și cel al Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș au decis fuziunea prin absorbția Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.

„Unirea s-a făcut ca să fim o universitate mai mare, să avem mai multe posibilități, studii noi, specializări unde medicina avea nevoie de noi. Deci unirea s-a făcut pentru o pregătire mult mai complexă. Să ai 10.000 de studenți este o altă categorie de salarizare, și nu neapărat de salarizare, ci de finanțare de bază a studenților”…

….

„Studenții maghiari sunt nemulțumiți deoarece, în primul rând am fost anunțați foarte târziu de această decizie, practic am fost anunțați la ora 20.30 marți seara, iar ședința de fuziune, respectiv votul a avut loc chiar a doua zi.  În al doilea rând, noi studenții maghiari suntem dezamăgiți de faptul că Universitatea va avea altă denumire, alte specialități care nu-i va include pe studenții maghiari, specialitățile vor fi doar în limba română și astfel va scădea procentajul studenților maghiari”…

 

Punctual…

 

Fondată pe vremea comunismului, în 1960, Universitatea „Petru Maior” a cunoscut o evoluţie complexă, marcată de evenimentele perioadei istorice pe care a traversat-o. Pe vremea comunismului, Universitatea „Petru Maior” era extrem de utilă pregătind ingineri și subingineri/tehnicieni de care industria mureșeană avea nevoie. Cu timpul au apărut alte facultăți și departamente menite a satisface cerințele vremii.

 

UPM a devenit istorie

Și iată că, în anul istoric 2018, Universitatea „Petru Maior” în forma inițială rămâne doar istorie.

Săptămâna trecută, în ședințele din 18 aprilie, Senatul Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și cel al Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș au decis fuziunea Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș cu Universitatea „Petru Maior” din Tîrgu Mureș prin absorbția Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.

„Unirea s-a făcut ca să fim o universitate mai mare, să avem mai multe posibilități, studii noi, specializări unde medicina avea nevoie de noi, de exemplu pentru inginerie medicală, pe proiecte de cercetare; noi avem informații pe automatizări, avem specializări de care au nevoie, management. Deci unirea s-a făcut pentru o pregătire mult mai complexă. Să ai 10.000 de studenți este o altă categorie de salarizare, și nu neapărat de salarizare, ci de finanțare de bază a studenților”, a declarat pentru Punctul președintele Senatului UPM, prof. dr. univ. Cornel Sigmirean.

 

 

De peste 10 ani se vorbește de unificare. Primul pas Consorțiul Universitar

 

„De prin 2004 se vorbește de această unificare, dar acum, în 2018 fuziunea s-a înfăptuit”, a adăugat prof dr. Cornel Sigmirean. În 2004 a existat un parteneriat între cele două universități, Consorțiul Universitar Mureș, în 2015 demersurile de unificare s-au intensificat, iar la sfârșitul anului 2017 rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie (UMF) şi „Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei şi prof. univ. dr. Călin Enăchescu, au anunţat într-o conferinţă de presă, că „văd viitorul academic mureşean sub cupola unei universităţi unice”.

Sub egida consorțiului universitar s-au organizat evenimente comune nu doar de natură ştiinţifică, dar şi proiecte de cercetare, de colaborare între cadrele didactice ale acestor universităţi.

„Noi lucrăm la acest consorţiu şi pe o linie administrativă, nu doar academică şi de cercetare, şi nu de multă vreme cele două senate ale universităţilor au luat decizia de a avea discuţii mult mai aplicate privitoare la viitorul celor două universităţi importante din Tîrgu Mureş şi la modul în care acestea pot lucra mai bine, poate, cândva, chiar împreună”, a arătat rectorul UMF Tîrgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, în 2017. În octombrie 2017, s-a desfășurat o vizită de lucru a Senatului UPM la UMF Tîrgu Mureş, în cadrul căreia s-au trasat zonele de interacţiune dintre cele două universităţi.

 

Vot pentru unificare

 

Primii care au votat proiectul de fuziune prin absorbție al instituției de învățământ superior de către Universitatea de Medicină și Farmacie au fost membrii Senatului Universității „Petru Maior”: 30 dintre cei 31 de membri prezenți ai Senatului UPM au votat pentru, un singur vot fiind împotrivă: „În momentul de față noi trebuie să înaintăm actele către Ministerul Educației Naționale care va trebui să inițieze toate documentele oficiale, care presupun și o hotărâre de guvern, să consfințească noua structură sub denumirea de Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie, asta va fi noua denumire. Iar momentul apariției în Monitorul Oficial a acestei decizii, validate de către Guvernul României este momentul intrării în legalitate a fuziunii”, a declarat rectorul UPM, Călin Enăchescu.

De asemenea, tot miercuri, la câteva ore după, Senatul Universității de Medicină și Farmacie a votat propunerea de fuziune prin absorbție cu 36 de voturi pentru și 3 abțineri. Totuși la vot nu au participat membrii de la linia maghiară.

„Hotărârea noastră este luată, am văzut că UDMR vrea să deschidă proces, în rest noi nu știm nimic. Noi am votat unificarea și e un întreg calendar de urmat; practic ea devenea operativă și se aplică începând cu data de 1 octombrie 2019”, ne-a transmis prof dr. Cornel Sigmirean.

„Principiul o universitate într-un oraș este un principiu internațional. Există un număr însemnat de exemple în Franța, Ungaria, Germania”, a declarat rectorul Universității „Petru Maior”.

 

 

Contra unificării

 

Decizia este contestată, așa cum am menționat anterior, de UDMR, care susține că este „o încercare de a diminua rolul şi calitatea actului educaţional maghiar din România”. În afară de cei 19 membri ai liniei maghiare care nu au participat la ședința Senatului UMF, și reprezentanții Asociației Maghiare pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România sau liderii naționali și mureșeni ai UDMR s-au declarat împotriva unificării.  Asociația a anunțat proteste începând de săptămâna viitoare în fața Instituției Prefectului jud. Mureș, Ministerului Educației Naționale și Ministerului Afacerilor Externe, precum și mitinguri de informare în fața Parlamentului a 11 state şi circa 30 de universităţi de profil medical şi farmaceutic ale Comunităţii Europene.

UDMR a calificat unificarea drept subminare a caracterului multicultural al UMF: „Intenția de a unifica Universitatea de Medicină și Farmacie cu Universitatea Petru Maior înseamnă, practic, subminarea caracterului multicultural al Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și o încercare de a diminua rolul şi calitatea actului educațional maghiar din România. Este în interesul cadrelor universitare și al studenților maghiari care studiază în această Universitate, să nu fie periclitată educația medicală în limba maternă. Sperăm că multitudinea argumentelor de ordin profesional și aspectele raționale vor avea un impact pozitiv asupra deciziei conducerii Universității. Uniunea Democrată Maghiară din România este solidară cu profesorii și studenții maghiari, susține opinia lor și se alătură protestului lor prin toate mijloacele posibile, deoarece, pentru Uniune, este foarte clar că acest demers va duce, în viitorul apropiat, la dispariția învățământului medical în limba maghiară”, a arătat Kelemen Hunor, președintele UDMR.

 

S-a amânat ședința festivă

 

„Vineri trebuia să aibă loc la Palatul Culturii o ședință festivă, dar probabil pe fondul nemulțumirii UDMR, aceasta s-a amânat, nu se știe pe când”, a declarat prof.dr. Cornel Sigmirean.

Din punct de vedere didactic, fuziunea va opera din anul universitar 2019/2020, dar, administrativ, probabil mai devreme.

În urma fuziunii, Universitatea „Petru Maior” va fi desființată, dar conform prof. dr. Cornel Sigmirean, „la UPM rămân toate facultățile”, în timp ce Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș îşi păstrează integral statutul de instituţie de învăţământ superior acreditată, codul fiscal şi adresa juridică şi fiscală precum şi toate celelalte elemente şi atribute specifice, inclusiv caracterul său multicultural, așa cum este prevăzut în Legea Educației Naționale nr. 1/2011.

 

 

 

 

Nemulțumirile studenților maghiari

 

„Studenții maghiari sunt nemulțumiți deoarece, în primul rând am fost anunțați foarte târziu de această decizie, practic am fost anunțați la ora 20.30 marți seara, iar ședința de fuziune, respectiv votul a avut loc chiar a doua zi.

În al doilea rând, noi studenții maghiari suntem dezamăgiți de faptul că Universitatea va avea altă denumire, alte specialități care nu-i va include pe studenții maghiari, specialitățile vor fi doar în limba română și astfel va scădea procentajul studenților maghiari”, a declarat pentru Punctul un student care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul.

 

 

Titi Dălălău