Márton Tonk, rectorul Universităţii Sapientia, a declarat: decizia a fost luată de senatul universităţii în luna mai, iar în zilele trecute a fost publicată la Bucureşti şi hotărârea guvernului care cuprinde structura noii facultăţi.
Începând din toamnă, noua facultate va funcţiona cu specializări de inginerie agricolă, inginerie silvică, respectiv sport şi antrenorat, avându-l ca decan pe András Náhlik, fost rector al Universităţii din Sopron, care a contribuit şi la înfiinţarea specializării de silvicultură în calitate de inginer silvic.
Rectorul a reamintit: Universitatea Sapientia şi-a propus ca obiectiv, încă de la înfiinţare, să creeze câte o bază a învăţământului superior independent în limba maghiară în centrele judeţelor din Transilvania locuite de maghiari. După Cluj-Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc a urmat Sfântu Gheorghe, universitatea fiind prezentă şi la Oradea, prin instituţia parteneră Universitatea Creştină Partium.
Episcopul reformat al Transilvaniei, Béla Kató, care este şi preşedinte al Fundaţiei Sapientia, a subliniat: instituţia este deosebit de necesară în Ţinutul Secuiesc, deoarece tinerii au tendinţa de a părăsi această zonă. Rareori se întorc cei care pleacă să studieze în altă parte, astfel noua facultate îi va ajuta să îşi construiască o carieră acasă.
El a apreciat că noua facultate din Sfântu Gheorghe marchează o nouă etapă în eforturile de a extinde şi de a consolida reţeaua instituţiile maghiare din Transilvania, universitatea reprezentând o nouă forţă şi pentru regiune. Episcopul a subliniat: pregătirea se va desfăşura în domenii care “sunt realmente adecvate acestei zone”.
Profesorul András Náhlik, care a preluat funcţia de decan la 1 iunie, a declarat: fiind născut la Cluj-Napoca, este fericit să se întoarcă în Transilvania. El a adăugat că are o experienţă de 14 ani în managementul de vârf, însă actualul post aduce cu sine responsabilităţi suplimentare, deoarece trebuie construită o structură complet nouă.
Márton Tonk a adăugat că universitatea îşi poate permite să fie provincială – din punctul de vedere al obiectivelor sale comunitare legate de maghiarii din Transilvania -, însă din punct de vedere academic şi profesional nivelul de atins este cel internaţional.
În ceea ce priveşte continuarea consolidării instituţionale, s-a evocat intenţia de a integra pregătirea în domeniul sculpturii şi picturii, în cooperare cu Universitatea din Pécs, şi formarea conductorilor de handicapaţi motori – care se desfăşoară în prezent la Ilieni în cooperare cu universitatea de medicină Semmelweis din Budapesta -, precum şi crearea unui departament în cadrul pregătirii sportive, axat pe sporturile de iarnă.
Construcţia campusului, care este planificată să dureze doi ani, ar urma să înceapă în toamnă cu ridicarea clădirii principale şi a căminului, capacitatea sa fiind prevăzută pentru 500 de studenţi.
Specializarea sport şi antrenorat, care va începe în toamnă, va oferi 25 de locuri şi, întrucât este lansată la cererea instituţiilor şi organizaţiilor sportive din Ţinutul Secuiesc, sunt speranţe să atragă candidaţi. Pentru pregătirea practică vor fi închiriate la început obiectivele sportive existente în oraş.
Márton Tonk a subliniat: numărul studenţilor universităţii rămâne stabil de la an la an, în jur de 2200, dar odată cu adăugarea facultăţii din Sfântu Gheorghe efectivul lor va creşte la 2600, astfel o treime din tinerii maghiari din Transilvania vor putea studia la universitatea privată maghiară care funcţionează cu sprijinul guvernului ungar.
Sursa: MTI