Universitatea privată maghiară, care are facultăţi în Cluj-Napoca, Târgu-Mureş, Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, a precizat că a actualizat acordurile de cooperare care există de mai mulţi ani, luni cu conducerea Universităţii din Miskolc, iar marţi cu cea a Universităţii din Sopron.
Conducătorii universităţii transilvănene i-au primit la Cluj-Napoca pe reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ superior ungare, care au vizitat şi rectoratul din Casa Bocskai şi sediul Facultăţii din Cluj-Napoca.
În comunicatul emis de Sapientia se reaminteşte faptul că în ultimii ani s-a consolidat sistemul de cooperare al spaţiului de învăţământ superior maghiar din Bazinul Carpatic, astfel încât instituţiile de învăţământ superior din Ungaria, Transilvania, Slovacia, Voivodina şi Transcarpatia întreţin la ora actuală strânse legături între ele.
Comunicatul declară că, în vederea consolidării sistemului multilateral de cooperare profesională, este important ca părţile să găsească în continuare puncte de contact, acesta fiind scopul celor două acorduri de cooperare actualizate.
În baza noului acord cu Universitatea din Miskolc, cele două instituţii vor extinde cooperarea la noi domenii, vor urmări un parteneriat mai strâns în cadrul programelor Erasmus şi Makovecz şi vor examina posibilităţile unor proiecte de candidatură şi programe de formare comune.
Acordul interinstituţional cu Universitatea din Sopron are o vechime de 15 ani, dar în ultimii cinci ani s-a înregistrat o intensificare a cooperării celor două universităţi. Universitatea ungară a jucat un rol important în lansarea formării în domeniul ingineriei forestiere la Sfântu Gheorghe şi în crearea bazei didactice.
În cadrul noului acord de cooperare, accentul va fi pus în viitor pe proiecte comune de cercetare ştiinţifică, schimburi de studenţi şi cadre didactice, stagii de practică, evenimente şi proiecte de candidatură comune.
În cadrul întâlnirii de marţi, reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ superior au semnat şi un acord de cooperare în domeniul educaţiei şi cercetării, în care sunt precizate detaliile activităţii profesionale comune.
Sursa: MTI