Studii făcute de-a lungul timpului au arătat că exercițiile fizice reduc riscul de cancer de plămâni, ficat, de sâni și de rinichi. Dar cine are timp de ele sau să meargă la sală pentru a introduce exercițiile fizice în rutina zilnică? Un nou studiu arată că doar 4 minute pe zi de mișcare viguroasă – urcatul scărilor, mersul rapid și căratul greutăților – pot reduce riscul de cancer cu până la 32%.
Foarte puține cercetări s-au aplecat până acum asupra reducerii riscului de cancer prin adaptarea la stilul de viață real al oamenilor. Cine are timp de exerciții fizice zilnice, regulate ori bani de mers la sală zilnic? Un studiu care a monitorizat cu ajutorul dispozitivelor portabile comune (ceasuri, brățări medicale), toate modelele de mișcare zilnică, a identificat că anumite activități pe care le facem în mod obișnuit în viața de zi cu zi pot suplini exercițiile fizice făcute în timpul liber.
Astfel, monitorizând timp de 6 ani și 9 luni activitatea zilnică a peste 25.000 de persoane care nu făceau exerciții fizice (cu vârsta medie de 61,8 ani, femei și bărbați) au descoperit că anumite activități zilnice (pe care mulți le facem fără să ne dăm seama) pot produce scurte explozii de activitate fizică viguroasă care ajută la reducerea riscului de a dezvolta anumite forme de cancer. Cu alte cuvinte, dacă până acum se punea accentul pe nevoia de exerciții fizice de un anume grad de intensitate, studiul acesta a demonstrat că putem să prevenim multe boli, chiar și cancerul, dacă reușim să facem 4 minute de mișcare viguroasă în reprize scurte de 1-2 minute pe zi.
Plecând de la constatările acestor cercetări, un alt studiu (făcut public recent, 27 iulie 2023), a demonstrat că unele lucruri pe care le facem zilnic – cum ar fi transportarea cumpărăturilor grele, treburile casnice sau joaca energică cu copiii ori nepoții, mersul rapid spre serviciu sau până la autobuz, urcatul scărilor – reprezintă scurte explozii de activitate fizică intensă. Nu avem nevoie de echipamente speciale pentru a le face și, mai mult, sunt deja incluse în stilul nostru de viață. Și nu costă nimic.
Cum s-a desfășurat studiul
Studiul recent publicat a inclus 22.398 de participanți din baza de date UK Biobank, care nu au fost niciodată diagnosticați cu cancer și care nici nu făceau exerciții fizice în timpul liber. 55% dintre participanți au fost femei cu o vârstă medie de 62 de ani. Toți participanții au purtat brățări de monitorizare la încheietura mâinii timp de o săptămână. Aceste dispozitive au înregistrat nivelurile de activitate în mod continuu.
Activitatea participanților a fost ulterior raportată la riscul general de cancer pentru următorii 6,7 ani după nivelul activității fizice viguroase depuse de fiecare. Mai aplicat, cercetătorii au analizat rolul acestor explozii de mișcare viguroasă cu tipuri de cancer cărora le crește riscul în lipsa acestor exerciții fizice. S-au luat în calcul și alți factori care influențează riscul de cancer, cum ar fi vârsta, fumatul, dieta și obiceiurile legate de alcool.
Tipuri de cancer în care „mișcarea viguroasă” ajută
Cu toate că participanții la studiu nu au făcut niciun program de exerciții, aproximativ 94% au înregistrat scurte explozii de activitate viguroasă. 92% dintre aceste explozii de activitate au fost scurte, până într-un minut, arată studiul. Dar aproximativ 3,5 minute pe zi de astfel de explozii au fost asociate cu o reducere de 17-18% a riscului de a face cancer, comparativ cu lipsa totală a unei activități. Jumătate dintre participanți însă au reușit să obțină 4,5 minute pe zi, ceea ce s-ar traduce într-o scădere a riscului de a face cancer cu 20-21%.
Pentru anumite tipuri de cancer, cum ar fi cele de sân, plămâni și colon, despre care se știe că pot fi declanșate și de lipsa exercițiilor fizice, rezultatele studiului au fost și mai bune, iar reducerea riscului și mai mare. Astfel, cu doar 3,5 minute pe zi de activitate viguroasă, putem reduce riscul de a dezvolta aceste tipuri de cancer cu 28-29%. La 4,5 minute pe zi, scădem riscul cu 31-32%.
Concluziile studiului
Exercițiile fizice regulate, zilnice, sunt bune pentru corp și minte, însă studiul de față ne arată că nu trebuie să ne eliberăm programul zilnic pentru a le face și nici nu trebuie să cheltuim sume enorme pentru sală și echipamente. Putem să scădem riscul de boli grave, chiar și al anumitor tipuri de cancer, cu doar câteva minute de activitate viguroasă în fiecare zi, cum ar fi urcatul scărilor sau mersul rapid.
„Știm că activitatea fizică poate regla unii hormoni legați de dezvoltarea cancerului și poate ajuta la menținerea sănătății sistemului imunitar”, a declarat dr. Marleen I. Meyers, oncolog și director al Programului de supraviețuire al Centrului de cancer Perlmutter din New York pentru ScienceAlert.com. „Acest studiu confirmă importanța exercițiilor fizice și încearcă să definească cantitatea de exerciții necesare pentru reducerea riscului unor tipuri de cancer. Și este foarte important, deoarece este dificil să determini persoanele care nu fac exerciții fizice sau persoanele inactive să se angajeze într-o activitate fizică susținută. Cu atât mai mult cu cât susține recomandarea de a face exerciții fizice și de a fi activi chiar și pentru perioade scurte și intense.”
Mișcarea zilnică ne ține sănătoși
Studiul demonstrează că 3 până la 4 minute de activitate viguroasă în fiecare zi sunt legate de scăderea riscului de cancer. Aceasta este o cantitate foarte mică de activitate în comparație cu recomandările actuale de 150-300 de minute de intensitate moderată sau 75-150 de minute de activitate intensă pe săptămână. Activitatea fizică viguroasă obținută din rutina zilnică este o cale promițătoare pentru prevenirea bolilor în rândul persoanelor care nu pot sau nu sunt motivate să facă exerciții fizice în timpul liber.
Sursa foto: Dreamstime.com
1