O ramură sportivă mai puţin cunoscută, tirul cu arcul, deşi se practică la nivel olimpic încă din 1900 începe să câştige teren şi pe la noi. E adevărat că după primele trei ediţii arcaşii n-au mai participat timp de şaizeci de ani la Jocurile Olimpice. Nu mai puţin e adevărat că după ce au reapărut la ediţia din 1972 de la Munchen, arcaşii sunt prezenţi la toate ediţiile. Cele mai vechi informaţii despre folosirea arcului provin din picturile rupestre descoperite într-o peşteră din Castellon – Spania, iar cele mai vechi arcuri provin de prin anul 1400 îHR, descoperite în Egipt. Nu putem şti cui i-a venit ideea de a folosi arcul, cine l-a inventat, dar pe câmpurile de lupte medievale timp de două secole erau la fel de importante ca tancurile mai târziu în războaiele moderne.
Peste 20 de cluburi în ţară
Înaintea erei smartphonului copiii de la ţară, dar şi cei de la oraş când se duceau în excursie, îşi confecţionau dintr-o nuia şi o bucată de sfoară un arc din care lansau crenguţe ascuţite, concurând care trage la o distanţă mai mare sau care nimereşte o ţintă improvizată. Deşi primul club de tir cu arcul în ţară a apărut în 1930, iar în Tîrgu Mureş începând din 1957 se practica tirul cu arcul tradiţional în cadrul Institutului de Medicină şi Farmacie, actuala UMF, abia cu câţiva ani în urmă au reapărut cluburile sportive, unde urmaşii lui Robin Hood se pot antrena. Şi dacă au apărut tot mai mulţi interesaţi de acest sport, de la copii până la pensionari, s-au înfiinţat tot mai multe cluburi sportive. Astfel, numărul lor a ajuns la peste 20 în ţară.
Clubul Sportiv „Vulturul de Munte” (Szirtisas)
Un grup de tineri pasionaţi de acest sport s-au gândit că a sosit vremea ca şi în judeţul Harghita să funcţioneze un club sportiv unde se poate practica tirul cu arcul. „Pe 1 iunie 2015 ne-am început activitatea. Toţi pasionaţii de tirul cu arc sunt aşteptaţi cu drag. Momentan, dispunem de 10 arcuri cu săgeţi şi cu tot echipamentul necesar. Antrenamentele se desfășoară marţi şi sâmbătă între orele 18 şi 20. Durata unui antrenament este de două ore. Pregătirea teoretică este de 15 minute, urmată de cinci minute de exerciţii de încălzire după care începe tirul cu arcul”, cu aceste cuvinte îşi chemau curioşii pe pagina de socializare ca să li se alăture.
Clubul a primit denumirea de Szirtisas, în traducere Vulturul de Munte, tot din aceleaşi considerente ca în cazul celorlalte cluburi care şi-au ales câte un nume ce poartă caracteristicile unei păsări de pradă, un zburător de mare precizie.
Se caută susţinători
În acele zile de început au solicitat şi susţinere de la cei care au vrut să practice tirul cu arc. „Pentru susţinerea asociaţiei adunăm contribuţii de la începători cinci lei, pentru cei care revin 10 lei, dar poate fi achiziţionat şi carnetul de membru contra sumei de 50 de lei. Membrii plătesc doar 5 lei la antrenament şi beneficiază de alte facilităţi, precum manual, tricou, pregătire pentru concurs, înscriere la concurs şi altele. Scopul nostru este ca să vă facem să îndrăgiţi această frumoasă ramură de sport”, se arăta în continuare în mesajului de pe pagina de socializare.
Antrenamente în natură
La antrenamente arcaşii au învăţat cum se folosesc arcul şi săgeţile, cum se confecţionează, cum se repară la nevoie. Arcaşi invitaţi de la alte cluburi au venit în schimb de experienţă la arcaşii de la Szirtisas, care se antrenau între Ocna de sare de Jos şi Ocna de Sare de Sus. Anul trecut, în toamnă, au organizat o întrecere compusă din trei probe pe teren diferit, urmat de tradiţionalul gulaş. Condiţia de participare era să-şi aducă fiecare participant arcul şi săgeţile proprii „pentru că fiecare obţine cele mai bune rezultate cu echipamentul din dotare, să-şi aducă voia bună, de restul ne ocupăm noi”, a spus Lukács Zoltán, organizatorul într-o intervenţie televizată.
Iarna arcaşii se mută în sală
Să nu credeţi că doar vara se ţin antrenamente! Indiferent de loc şi vreme pentru arcaşi e foarte important antrenamentul. „Concursurile de interior au loc iarna şi pentru asta trebuie să ne pregătim”, susţine conducătorul clubului.
Odată cu trecerea timpului au început să apară şi rezultatele. Tot mai multe medalii şi diplome au stat dovadă priceperii şi îndemânării arcaşilor harghiteni. Ca o dovadă de sportivitate, colegii cu mai multă experienţă au venit din Tîrgu Mureş, ca să-i îndrume pe începătorii de la „Szirtisas”. Antrenamentele s-au ţinut în Sala de sport, unde s-au antrenant 10 din cei 16 membri ai clubului, ţinând cont de dimensiunile sălii, iar cu lămpile de semnalizare au crescut siguranţa participanţilor.
Premianţii
Premiile obţinute de juniori la Campionatul Naţional de Sală i-au revenit lui Biró Milán Tibor BHR locul I şi lui Bálint Szilárd BHR locul II. La categoria copii sub 13 ani pe locul I s-a clasat Lukács Andrea FR şi Lukács Beáta BHR, iar pe locul II Máté Árpád Krisztina BHR.
Dacă vă întrebaţi ce înseamnă literele „magice” de lângă numele câştigătorilor vă spunem că e denumirea diviziei în care au concurat arcaşii. E denumirea arcului, fiecare divizie foloseşte un anumit tip de arc pentru o anumită probă, în funcţie şi de ţintă. În cazul nostru, cei patru au câştigat la Bowhunter Recurve – BHR adică au tras cu arc de vânătoare încovoiat într-o ţintă de 40 de cm, cu patru cercuri concentrice, al cincilea în mijloc, înseamnă X. La scoruri egale departajarea se face prin numărarea X-urilor.
Pregătirea pentru Trofeul Carpaţilor de la Praid
Anul acesta, numărul membrilor a ajuns între timp la 16, iar „Vulturii de munte” au avut onoarea să fie colaboratori alături de Federaţia Română de Arc Tradiţional şi Field (FRATF) în organizarea unui concurs unic în salina de la Praid. Acesta a avut loc în perioada 3-5 februarie 2017 şi a unit peste 120 de arcaşi din toată ţara, dar şi de peste hotare. Unicitatea concursului a constat în faptul că acest concurs denumit Trofeul Carpaţilor s-a desfăşurat în întregime în condiţiile speciale oferite de subteran. „La acest concurs s-au cumulat cele mai bune rezultate de la etapele ce au avut loc la Sălişte, Sibiu şi etapa a doua de la Fundata, Cheile Grădiştei. La proba de target se trage de pe loc, de la aceeaşi distanţă, asta înseamnă un avantaj pentru că după primele trageri creierul, ochii se obişnuiesc, devine reflex şi se obţine un punctaj mai bun. Se trag de două ori câte 30 de săgeţi, de la 18 metri distanţă constantă. La Flint, în schimb, se trage pe o distanţă de la 6 la 27 de metri, pas cu pas, mereu în mişcare. Primele săgeţi se întâmplă să nimerească marginea ţintei”, a explicat Lukács Zoltán într-un interviu televizat. Vulturii de munte au terminat competiţia de la Praid cu 3 medalii de aur şi două de argint, iar acum se pregătesc la Cupa Mondială ce va avea loc în România.
Punct ochit, punct lovit!
Vorbind despre avantajele tirului cu arcul, preşedintele clubului afirmă că cel mai important ar fi că îl scoate pe om de pe scaunul de birou în natură. Îl trimite în aer liber cu prietenii. Îl ajută să înveţe două lucruri importante, şi anume: cum să gestioneze eşecul şi cum să muncească pentru obţinerea succesului. Îl ajută să-şi dezvolte stăpânirea de sine şi să se concentreze la ce e mai important. Pe lângă toate astea ca orice sport „Îţi întăreşte coprpul şi sufletul ca să ieşi tot mereu învingător din încercările vieţii”, susţine Lukács Zoltán.
Erika MĂRGINEAN