Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România, Urs Herren, a declarat miercuri seara, la deschiderea Academiei Sighişoara, că este fascinat că această iniţiativă elveţiană a ajuns la 25 de ani, exact în ziua în care statul modern elveţian împlineşte 170 de ani.
„Este o plăcere şi o onoare să fiu aici, în această seară, sunt fascinat de această iniţiativă care a ajuns la 25 de ani de existenţă. Astăzi sărbătorim două evenimente, Ziua Naţională a Elveţiei, în 1848 statul modern elveţian s-a născut, iar acum 25 de ani a avut loc prima ediţie a Academiei Sighişoara. Este un eveniment extraordinar pentru că pregăteşte tineri muzicieni, îi inspiră pe profesori să lucreze cu tinerii, deci nu este un exerciţiu cu un singur sens. Aduce împreună muzicieni din diferite culturi, din diferite ţări, să lucreze împreună. De asemenea, oferă 15 zile de concerte şi nu doar concerte, ci şi concerte inovative, ceea ce pune Sighişoara pe harta culturală a României”, a declarat ambasadorul.
Urs Herren a subliniat că şi 25 de ani, cât a împlinit Academia Sighişoara, şi 170 de ani, cât a împlinit Elveţia, este un timp îndelungat, iar din acest motiv a făcut o retrospectivă pentru a explica de ce a fost Academia Sighişoara un succes, ce legătură are cu Elveţia şi cu colaborarea dintre România şi Elveţia.
„În primul rând educaţia şi inovaţia sunt concepte pur elveţiene, suntem o ţară mică, cu resurse puţine, considerăm de foarte mult timp că nu putem avea succes fără educaţie, aceasta este baza inovaţiei. Elveţia se află printre primele ţări din lume în ce priveşte indicele de inovaţie şi asta se întâmplă pentru că avem un sistem foarte bun de educaţie, încă de la cele mai mici clase. În al doilea rând, participarea la evenimente precum Academia Sighişoara este esenţa democraţiei noastre şi a multor lucruri pe care am reuşit să le facem. Se spune că dacă trei elveţieni se întâlnesc ei formează o organizaţie şi este tipică şi această iniţiativă. A fost pornită de o asociaţie, care este o organizaţie în care oamenii vin împreună pentru că au găsit un proiect comun, valori comune şi vor să construiască împreună. Nu o fac pentru bani, o fac pentru că au un scop comun şi vor să lucreze împreună. Fără această asociere voluntară a oamenilor nu este posibil să susţii entuziasmul şi dedicarea timp de 25 de ani”, a afirmat Urs Herren.
Diplomatul a arătat că în cazul Academiei Sighişoara este vorba şi despre integrare şi cooperare naţională, fiindcă ‘Elveţia este o ţară deschisă, cu foarte multe colaborări internaţionale, avem foarte mulţi străini care locuiesc în Elveţia şi reprezintă o forţă – o treime din cetăţenii care locuiesc acolo sunt străini”.
„În calitate de ambasador sunt foarte mulţumit că aici există nu doar academia Sighişoara, ci şi duzini de iniţiative de acest gen, care contribuie la colaborarea dintre România şi Elveţia. Mulţumim celor care au făcut posibil acest eveniment, Asociaţiei Cultura Viva Sighişoara, care a adus această iniţiativă, Primăriei Sighişoara, judeţului şi sponsorilor care au ajutat, inclusiv companii elveţiene care lucrează în Transilvania. Şi un mare mulţumesc pentru toţi profesorii şi muzicienii, pentru că până la urmă este vorba despre ei, despre educarea lor şi despre plăcerea pe care o au atunci când cântă”, a conchis Urs Herren.
Alături de ambasadorul elveţian, la deschiderea festivă a celei de-a XXV-a ediţii a Academiei Sighişoara, au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Alexandru Cîmpianu, subprefectul judeţului Mureş, Nagy Zsigmond, primarul municipiului Sighişoara, Ovidiu Mălăncrăvean, precum organizatorul principal al manifestării, violonistul Alexandru Gavrilovici, fondatorul acestui festival-şcoală.
Concertul de debut al manifestării, intitulat „Jubilee Claude Debussy, Frank Martin and György Kurtág!” a fost susţinut de Gerardo Vila (pian), Alexandru Gavrilovici (vioară) şi Alexandre Foster (violoncel).
Academia Sighişoara, care se va desfăşura până în data de 14 august, este un festival-şcoală care oferă posibilitatea tinerilor muzicieni din ţară şi străinătate să studieze, să schimbe idei şi informaţii şi să se perfecţioneze, alături de o serie de maeştri recunoscuţi internaţional.
La această ediţie a Academiei Sighişoara s-au înscris 58 de tineri muzicieni, care vor lua parte la cursurile de perfecţionare susţinute de peste 20 de profesori renumiţi la nivel internaţional din Austria, Germania, Grecia, România, Spania, Elveţia, Argentina şi Venezuela, în cadrul a 15 master-class-uri. AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.