Daca nu ati ajuns inca in Maramures, poate ar fi vremea sa va ganditi serios la asta. De ce? Pentru ca Maramuresul este o zona atat de frumoasa, plina de traditii si de oameni calzi incat este foarte greu de povestit in cuvinte. Poate dupa ce veti parcurge acest articol veti lua hotararea de a descoperi aceasta minunata zona a tarii.
Daca am face un sondaj și am întreba la ce se gândește fiecare atunci când aude Maramureș, sigur răspunsurile s-ar referi la verdele acela mult și proaspăt, la căpițele de fân, la văile presărate cu case și biserici din lemn, la porțile acelea uriașe, din lemn sculptat cu atâta migală, la oamenii primitori, cu îndeletniciri străvechi, ce țin la gospodării și la tradiții ca la ochii din cap. AICI gasiti 10 locuri pe care nu le puteti rata odata ajunsi in Maramures.
Ce nu trebuie deasemenea ratat este:
Drumul verde din Maramureş are 88 de kilometri şi leagă şapte sate tradiţionale. Se numeşte astfel deoarece este interzisă circulaţia cu maşini pe acest drum, singurele mijloace de transport acceptate fiind căruţele sau bicicletele. Drumul verde conectează şapte arii protejate şi şape sate: Rezervaţia Creasta Cocoşului, Pădurea Crăiasca, Lacul Morărenilor, Tăurile de la Hoteni, Turbăria Iezerul Mare, Cheile Tătarului, Mlaştinile Poiana Brazilor.
Cele şapte sate sunt reprezentative pentru cultura maramureşeană: Ocna Şugatag, Budeşti, Breb, Hoteni, Hărniceşti, Deseşti şi Mara. Din cei 88 de kilometri, 48 reprezintă trasee montane omologate.
Si neaparat !!
Viseu de sus pentru o plimbare cu celebra mocanita din Maramures
Programul mocanitei si tariful il puteti gasi pe siteul oficial. Va recomandam sa va faceti rezervare dinainte pentru ca la fata locului aveti slabe sanse sa mai gasiti locuri.
Este una dintre cele mai faine activitati pe care le poti face in Maramures pentru ca este ca o intoarcere in timp. Mergi cu un tren cu aburi, inghesuit in vagoanele minuscule pentru standardele de azi, timp de cateva ore prin padure fara sa intalnesti oameni, masini sau macar semne ale prezentei lor in afara de liniile de tren. Pe traseu mocanita are 2 opriri: una scurta de 10 minute si popasul mai lung. Popasul lung de vreo 2 ore se face intr-o poienita pe malul raului, unde poti lua pranzul pe acorduri de muzica traditionala. Drumul de intoarcere pare mai lung decat la dus, dar odata ajuns inapoi simti putina tristete ca te-ai intors in civilizatie. In gara din Viseu de sus mocanita ramane sa se odihneasca pana a doua zi cand ia alti turisti sa-i plimbe prin munti. Valea Vaserului mi se pare unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat toamna in Romania!
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.