Dacă este un lucru pe care îl susținem și îl vom susține mereu până în pânzele albe, acela ar fi că România este o țară absolut minunată și că merită explorată în profunzime, dincolo de cele câteva destinații care se regăsesc adesea pe listele turiștilor.
Tocmai din acest motiv, astăzi vom încerca să ne îndreptăm atenția către câteva locuri cu totul și cu totul aparte, sate în care timpul pare să fi stat în loc, în care interacțiunile dintre oameni nu au fost alterate de progresul tehnologic și în care simplitatea lucrurilor mărunte încă este cea mai mare sursă de bucurie. Mai mult decât atât, odată ce vei ajunge la ele, îți vei da seama că nu seamănă deloc cu un sat tipic românesc, ci mai degrabă cu niște destinații istorice, extrem de frumoase și de bine conservate, din afara țării. Care sunt acestea? A venit momentul să le descoperim împreună.
Satul Pleșa (județul Suceava)
Dor de Bucovina? Te înțelegem perfect, pentru că și pe noi ne încearcă acest sentiment și chiar ne dorim să plănuim cât de curând o vacanță în această zonă. Mai ales că ascunde atât de multe locuri speciale, cum este și micul sat Pleșa, aflat la scurtă distanță de orașul Gura Humorului și de mânăstirea cu același nume.
Pe lângă dealurile acoperite de verdeață și peisajele minunate pe care le oferă, Pleșa se remarcă și printr-un aspect foarte interesant: populația sa este formată preponderent din polonezi care locuiesc aici de sute de ani, așa că nu prea vei auzi limba română pe ulițele sale. Doar am promis destinații în care te simți ca-n altă țară, nu-i așa?
Descoperă cele mai avantajoase opțiuni de cazare în Bucovina pe www.travelminit.ro.
Satul Eibenthal (județul Mehedinți)
Chiar dacă numele său nu te duce deloc cu gândul la tradiționalul sat românesc, Eibenthal face parte din comuna Dubova din județul Mehedinți, fiind situat la aproximativ 70 de kilometri distanță față de Drobeta-Turnu Severin.
Ce este interesant la Eibenthal e faptul că reunește o comunitate de cehi foarte frumoasă, fiind printre puținele așezări de acest fel din România. De altfel, fiind situat în zona Clisura Dunării, satul se bucură de un relief spectaculos, pitoresc, așa că, înainte de a ajunge aici, trebuie să te asiguri că bateria aparatului foto este complet încărcată.
Satul Charlottenburg (județul Timiș)
Ți-am promis o vacanță rustică în România, dar în locuri unde chiar vei simți că ești în altă țară, așa că drumul nostru se îndreaptă acum către satul Charlottenburg (sau Șarlota), aflat la aproximativ o oră de Timișoara. Acesta a fost fondat de un grup de familii care au imigrat în Banat din Italia ș, mai ales, Germania, de unde și numele de Charlottenburg.
Ce este inedit la această destinație este forma circulară a ei, toate gospodăriile fiind așezate în cerc. Motivul este legat de numele Contelui Karl Ignaz Clary – Aldringen, care a fost numit în funcția de președinte al administrației Banatului în anul 1769. La vremea respectivă, el a contribuit la colonizarea acestei regiuni aflate sute de ani sub dominația turcă, de unde și numărul mare al germanilor sosiți în zonă. Forma circulară a satului și simetriile sale au fost gândite special pentru a fi împiedicată pătrunderea animalelor sălbatice în zonă, fiind protejate astfel moșiile contelui. În prezent, Charlottenburg este declarat monument istoric și se numără printre puținele localități bine conservate din România, fiind o comoară care merită să fie descoperită de cât mai mulți turiști.
Satul Meșendorf (județul Brașov)
Era imposibil să închidem această listă fără o destinație din județul Brașov, o zonă recunoscută pentru satele săsești care și-au păstrat farmecul și autenticitatea de odinioară. Iar Meșendorf este fără doar și poate un loc care trebuie bifat de orice iubitor de natură și de experiențe rustice.
Prima mențiune ce atestă existența acestei localități datează încă din 1322, iar cel mai cunoscut obiectiv de aici este biserica fortificată a satului, un edificiu în stil gotic, despre care se spune că ar fi fost ridicat între secolele XIV-XVI. În zonă se află multe alte sate (Criț, Viscri) și construcții medievale care fac parte din Patrimoniul UNESCO și care compun regiunea săsescă a Transilvaniei, un circuit ce nu trebuie ratat.
Călătorește românește mai mult și mai des și descoperă toate locurile minunate pe care această țară le are de oferit. Cazarea o poți găsi, ca de obicei, pe www.travelminit.ro.
Foto: dreamstime.com
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.